Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Elektrický teror sa končí: Cenové stropy sa stávajú zbytočnosťou! Priaznivé zmeny by sme mali pocítiť už čoskoro

Ceny energií naďalej klesajú: Výrazným faktorom má byť aj kritizovaná jadrová elektrina. Zobraziť galériu (4)
Ceny energií naďalej klesajú: Výrazným faktorom má byť aj kritizovaná jadrová elektrina. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ceny elektrickej energie v posledných mesiacoch urobili prievan v peňaženke desiatkam tisíc domácností, po novom však bude všetko inak. Energetická kríza spôsobená nedostatkom zdrojov sa chýli ku koncu a vo svojich schránkach môžete očakávať priaznivejšie faktúry za nevyhnutnú súčasť všetkých domácností. Našim staronovým spojencom sa stalo opäť jadro.

Archívne video:

Vláda schválila nariadenie o určení výšky nadmerného príjmu z predaja elektriny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Trh s elektrickou energiou zažíva po dlhej dobe vítanú revolúciu a priaznivý vplyv by mal byť citeľný už v týchto mesiacoch. Podľa portálu Dáta bez pátosu sa elektrina v poslednom týždni predávala „za babku“ a pri cene 93€ za megawatthodinu si môžeme s pokojným svedomím na dlhšiu dobu vydýchnuť. Ďalším dôvodom na radosť má byť aj zaznamenaný trend, ktorý ukazuje že cena elektrickej energie na trhu je už posledných 9 týždňov v poklese.

S cenou 93 eur/MWh sa súčasne podarilo podliezť aj priemernú cenu za rok 2021 (103 eur/ MWh) a s obrovským cenovým náskokom aj jej hodnotu za minulý rok, pričom dnešné ceny tvoria menej ako polovicu minuloročného priemeru (236 eur/ MWh).

Elektrický teror sa končí:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Cenové stropy stratili význam, aktuálne ceny ich výrazne podkopali už dnes

Pri dnešných cenách sa na stôl opäť dostáva aj spochybňovanie vládneho návrhu, ktorý mal byť reakciou na dlhodobo rastúce ceny elektriny v minulom roku. Cenový strop s hodnotou 199 eur/ MWh sa podľa zverejnených dát stáva nepodstatným, nakoľko aktuálne ceny elektrickej energie ho podliezli už o viac ako polovicu.

Vývoj cien elektriny
Zobraziť galériu (4)
Vývoj cien elektriny  (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Pomôcť mala mierna zima, zabúdať však nemôžeme ani na jadro

Jedným z hlavných faktorov aktuálne priaznivej cenotvorby je aj fakt, že tohtoročná zima nepredviedla práve najlepší výkon a relatívne vysoká priemerná teplota nám umožnila šetriť. Tento fakt vplýva aj na mieru naplnenia plynových zásobníkov, ktoré boli v posledných mesiacoch plnšie, ako kedykoľvek predtým. V neposlednom rade prispel aj dostatok fosílnych palív, ako napríklad uhlie, ktoré je jedným z hlavných zdrojov elektrickej energie v krajinách, ako susedné Česko, Poľsko, či dokonca Dánsko s Nemeckom.

Zdroje výroby elektriny na osobu v štátoch EÚ.
Zobraziť galériu (4)
Zdroje výroby elektriny na osobu v štátoch EÚ.  (Zdroj: Fakty o klíme)

Veľkou pomocou, na ktorú by sa nemalo zabúdať sú aj jadrové elektrárne, ktorých prevádzka bola ešte v posledných rokoch podrobená vlne kritiky. Za aktuálne znesiteľné ceny vďačíme aj plnému nábehu jadrového reaktoru vo Fínsku, či u nás na Slovensku. Prispieť mali aj stále fungujúce reaktory v Nemecku, či dlhodobá európska veľmoc vo výrobe energie z jadra Francúzsko, ktoré v poslednom roku svoju produkciu energie z jadra ešte navýšilo.

 

ELEKTRINA POSLEDNÝ TÝŽDEŇ ZA BABKU Konkrétne za €9️⃣3️⃣ za 1 megawatthodinu, čo je 9️⃣centov za kilowatthodinu. Ide o...

Posted by Dáta bez pátosu on Saturday, March 25, 2023

 

Viac o téme: PlynElektrinaCeny energiíUhlie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu