Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf MAAE bude v stredu v Rusku rokovať o bezpečnosti elektrárne v Záporoží

Rafael Grossi
Rafael Grossi (Zdroj: SITA/AP Photo/Theresa Wey)

VIEDEŇ - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívi v stredu ruské mesto Kaliningrad, aby rokoval o bezpečnosti jadrovej elektrárne v Záporoží na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na hovorcu MAAE o tom informovala spravodajská televízia CNN, z ktorej čerpala aj agentúra AFP.

"Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi navštívi v stredu Kaliningrad v rámci prebiehajúcich konzultácií zameraných na zabezpečenie ochrany ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) počas vojenského konfliktu," uviedol v pondelok hovorca MAAE.

Video: M. Krajniak: Budeme postupne vypínať opatrenia kvôli situácii na Ukrajine

M. Krajniak: Budeme postupne vypínať opatrenia kvôli situácii na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Záporožská jadrová elektráreň je so svojím celkovým inštalovaným výkonom 6000 MW najväčšou jadrovou elektrárňou Európy a s čistým výkonom 6 x 950 MW je piata najväčšia na svete. Pred ruskou inváziou produkovala približne jednu pätinu ukrajinskej elektrickej energie. Od vpádu ruskej armády na územie Ukrajiny bola táto elektráreň často terčom ostreľovania, čo vyvolalo veľké obavy o jej bezpečnosť - MAAE opakovanie vyjadruje obavy z jadrovej havárie.

Viac o téme: ElektráreňRokovanie KaliningradMAAEZáporožieRafael Grossi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu