Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katastrofálny požiar v Banskej Štiavnici: Poškodil sedem budov, v niektorých zhoreli celé poschodia

(Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj, Ludo Kanik)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - V historickom centre Banskej Štiavnice dnes vypukol obrovský požiar. Plameňmi bolo zasiahnutých a v rôznom rozsahu poškodených sedem budov vrátane obľúbenej turistickej expozície Banka lásky. Pri požiari zasahovali desiatky hasičov aj vojakov.

Požiar v Banskej Štiavnici (Zdroj: Facebook/Ludo Kanik)

Aktualizované o 20:00

V Banskej Štiavnici budú aj počas noci pokračovať hasiace práce a monitorovanie situácie spojenej s rozsiahlym požiarom v historickom centre mesta. Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru. Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Aktualizované o 19:26

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku sobotňajšieho požiaru viacerých budov v Banskej Štiavnici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. "Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú," uviedla hovorkyňa.
       

Aktualizované o 19:00

Historické centrum mesta Banská Štiavnica je pre rozsiahly požiar pre verejnosť až do odvolania uzatvorené. Návštevníkov a občanov mesta žiada samospráva o pochopenie, informovala o tom na sociálnej sieti.

Aktualizované o 17:44

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková verí, že i napriek veľkým škodám spôsobených požiarom sa pamiatkovým budovám v centre mesta podarí vrátiť ich pôvodnú krásu. Povedala to na brífingu, na ktorom spolu so zasahujúcimi zložkami i členmi dočasne poverenej vlády oznamovali zastavenie šírenia požiaru. Primátorka poďakovala všetkým zasahujúcim a pomáhajúcim, výrazne ocenila i flexibilitu a akcieschopnosť poverených ministrov, ktorých požiadala o pomoc. Vyzdvihla aj spolupatričnosť a súčinnosť samospráv z okolia. "Dôležité je, že sa nikomu nič nestalo," zdôraznila.

Video: Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková sa vyjadrila k požiaru v Banskej Štiavnici

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková sa vyjadrila k požiaru v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Poverený minister obrany Jaroslav Naď zasa ocenil promptnú reakciu vedenia mesta, ktoré "hľadalo všetky možné spôsoby, ako pomôcť". Upozornil, že dobrá koordinácia zásahových zložiek a ochota dobrovoľníkov pomohli predísť výraznejším škodám. "Verím, že tak, ako sme sa dokázali spojiť v týchto chvíľach, sa budeme vedieť spojiť aj pri obnove," vyhlásil.

Rýchlu a efektívnu spoluprácu vyzdvihol takisto poverený minister vnútra SR Roman Mikulec. Poďakoval sa i pracovníkom banského archívu, ktorí dokázali zachrániť cenné listiny a dokumenty.

Poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová prirovnala požiar v historickom centre k apokalypse. Pripomenula, že Banská Štiavnica je jednou zo slovenských lokalít v zozname svetového dedičstva UNESCO. "Obnova bude trvať dlhšie, no verím, že tak, ako dnes zabrali hasiči a vojaci, zaberú aj naši pamiatkari a všetci, ktorí sa budú podieľať na renovácii," povedala. Informovala tiež, že evakuované vzácne diela z galérie a múzea presunuli na Starý zámok v Banskej Štiavnici.

Aktualizované o 16:47

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v sobotu na Twitteri napísal, že Česko je pripravené okamžite pomôcť pri hasení požiaru v centre slovenského mesta Banská Štiavnica. Minister Lipavský v tvíte uviedol: "S obrovskou ľútosťou sledujem zábery požiaru z centra Banskej Štiavnice. So slovenskou stranou sme v kontakte, Česko je pripravené okamžite pomôcť."
        

Aktualizované o 16:37

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Plameňmi bolo zasiahnutých a v rôznom rozsahu poškodených sedem budov v historickom centre mesta. Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška počas sobotňajšieho tlačového brífingu na mieste udalosti. Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. "Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia," vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných ranných hodín. "Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať," doplnil.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru. Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. "Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo naďalej prosperovať," povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

 V pohotovosti bude naďalej až do odvolania aj vojenský vrtuľník s bambi vakom na hasenie požiarov, ak by ho bolo potrebné v centre mesta nasadiť. "Nateraz si to našťastie situácia nevyžiadala," uviedla  hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

Video: Premiér Eduard Heger sa vyjadril k požiaru v Banskej Štiavnici

Premiér Eduard Heger sa vyjadril k požiaru v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Aktualizované o 16:25

Viacerí politici vyjadrili ľútosť nad požiarom v Banskej Štiavnici. Ocenili zároveň prácu hasičov, záchranárov, vojakov či dobrovoľníkov. Vyplýva to z ich vyjadrení na sociálnej sieti. Hasičov a vojakov vyzdvihla aj dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.  Ľútosť nad požiarom vyjadril tiež líder opozičnej SaS Richard Sulík. "Moja milovaná Štiavnica. Ďakujem za každý milimeter z teba, ktorý sa podarí zachrániť," skonštatoval.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini zase verí, že "požiarnici a záchranári urobia všetko pre to, aby boj so živlom zvládli". Zakladateľku vznikajúcej strany Jablko Luciu Ďuriš Nicholsonovú podľa vlastných slov mrzí, že nie je v Banskej Štiavnici, aby pomohla. Dúfa, že sa mesto z požiaru zotaví.

Aktualizované o 16:07

Požiar v centre Banskej Štiavnice závažne poškodil budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta. "Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc," uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

S obavou sleduje dianie v historickom meste aj vedenie Slovenského národného múzea. "Držme palce hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, aby čo najskôr uhasili tento požiar. Aby sme zachránili náš historický klenot," píše SNM na sociálnej sieti. "Dnes sme všetci Banská Štiavnica," dodáva.

 

Banskú Štiavnicu, jedno z najkrajších miest Slovenska, historické mesto zapísané v zozname Svetového kultúrneho a...

Posted by Slovenské národné múzeum on Saturday, March 18, 2023

Aktualizované o 15:45

Do Banskej Štiavnice, zasiahnutej požiarom historických budov v centre mesta, prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia.

"Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria," upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR. Na mieste udalosti sú viacerí členovia vlády, vrátane dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

 

Aktuálne smerujem do Banskej Štiavnice, ktorá je jednou z lokalít UNESCO, a jej centrum je mestská pamiatková rezervácia...

Posted by Natália Milanová - ministerka kultúry on Saturday, March 18, 2023

Devastácia historických budov postihnutých požiarom trápi aj bývalú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. "Dúfam, že záchranné zložky zvládnu situáciu a zamedzia veľkým škodám na vzácnych národných kultúrnych pamiatkach," vyjadrila nádej na sociálnej sieti. Poďakovala všetkým, ktorí pomohli evakuovať vzácne diela a predmety.

 

Priatelia, oči celého Slovenska sú upreté do Banskej Štiavnice, kde horia budovy v historickom centre. Dúfam, že...

Posted by Ľubica Laššáková on Saturday, March 18, 2023


      

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa poďakoval hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, ktorí v Banskej Štiavnici zasahujú pri záchrane historických pamiatok a cenností v dôsledku rozsiahleho požiaru v centre mesta. Uviedol to na sociálnej sieti. "Chcem všetkým touto cestou vyjadriť vďaku a verím, že následky tejto tragickej udalosti na toto krásne historické mesto sa im podarí minimalizovať," skonštatoval Kollár.

 

Dnes doobeda zasiahol centrum jedneho z nasich najkrajsich miest rozsiahly poziar. Na mieste zasahuju hasici, vojaci...

Posted by Boris Kollar on Saturday, March 18, 2023

Aktualizované o 14:50

Pri požiari v Banskej Štiavnici sú už nasadení i vojenskí hasiči a cisterny. Na miesto prichádza ďalších 80 vojakov na pomoc s potrebnými prácami. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.
        

 

NAŠA MILOVANÁ BANSKÁ ŠTIAVNICA Aktuálne sú už nasadení vojenskí hasiči a cisterny, na miesto prichádza ďalších 80...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Saturday, March 18, 2023

Aktualizované o 14:46

V Banskej Štiavnici hasiči naďalej pokračujú v hasení rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v centre mesta v dopoludňajších hodinách. Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. Informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová. "Vzhľadom na rozsah požiaru bol na mieste zriadený riadiaci štáb. Na miesto smerujú zisťovatelia príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR," uviedla Križanová. 

V centre Banskej Štiavnice horí viacero historických budov (Zdroj: Facebook/Ludo Kanik)

    

Aktualizované o 14:29

Pre rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici z inštitúcií v centre mesta odnášajú a zachraňujú vzácne predmety. S vynášaním dokumentov či obrazov pomáhajú aj dobrovoľníci či hasiči. Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, požiarom v historickom centre mesta sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea. Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

 Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. "Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív," uviedla  vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.
      

 

⚠️UPDATE 14:30 - Požiarom je závažne poškodená budova Berggerichtu. Zamestnancom Banského múzea, zasahujúcim zložkám a...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Saturday, March 18, 2023

Aktualizované o 14:13

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poďakovala za pomoc pri hasení požiaru v centre Banskej Štiavnice. Uviedla to na sociálnej sieti. "Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok či historických písomností z ohrozených budov," uviedla. Banskú Štiavnicu označila za jedno z najkrajších miest na Slovensku. Nad požiarom vyjadrila ľútosť.

Ľútosť nad ničivým požiarom vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. "Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom," uviedol na sociálnej sieti.

 

Obľúbená navštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci 💔. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom.

Posted by Ondrej Lunter on Saturday, March 18, 2023


        

Aktualizované o 12:58 

Na miesto rozsiahleho požiaru v Banskej Štiavnici, ktorý v centre mesta vypukol v sobotu dopoludnia, budú okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

 

NASADZUJEME VOJAKOV DO BANSKEJ ŠTIAVNICE 🚒 Na miesto rozsiahleho požiaru, ktorý dnes dopoludnia vypukol v centre...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Saturday, March 18, 2023

"Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri," uviedol rezort obrany. Na miesto udalosti smeruje dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

 

🔴IHNEĎ NASADZUJEME VOJAKOV DO BANSKEJ ŠTIAVNICE Na miesto rozsiahleho požiaru, ktorý dnes dopoludnia vypukol v centre...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Saturday, March 18, 2023

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia, postupne sa rozšíril na štyri budovy v centre mesta. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

archívne video

Hasiči zasahovali pri požiari drevenej chatky v bratislavskom Ružinove (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Zážitkový dom venovaný Sládkovičovej básni Marína v centre Banskej Štiavnice zasiahol požiar, príčina zatiaľ nie je známa. Môže ísť však o skrat elektrického vedenia, približuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici na svojom Facebooku. Na mieste zasahujú hasiči. 

 

AKTUÁLNE: V BANSKEJ ŠTIAVNICI HORÍ "BANKA LÁSKY" 🚒🚓😔 Na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici vypukol dnes požiar...

Posted by Polícia SR - Banskobystrický kraj on Saturday, March 18, 2023

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová, pri požiari zasahuje viac ako tridsať profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec či Štiavnických baní. "Zasahujúci príslušníci odstavili objekt od energií, vykonávajú hasiace práce, evakuáciu osôb z reštaurácie, ochladzujú susediace budovy a vynášajú predmety z objektu." 

Plamene mali zachvátiť strechu historického objektu s rozlohou približne 400 metrov štvorcových. V dôsledku požiaru došlo podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlie Zeleňákovej k prepadnutiu strechy do podkrovia budovy.

Viac o téme: PožiarBanská ŠtiavnicaBanka lásky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu