Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dôchodky nestíhajú dobiehať zdražovanie: Ak dostávate túto sumu, žijete pod hranicou chudoby! Dôchodcovia sa búria

Nová valorizácia dôchodkov musí prísť skôr. Jednota dôchodcov tvrdí, že do januára čakať nemôžu. Zobraziť galériu (2)
Nová valorizácia dôchodkov musí prísť skôr. Jednota dôchodcov tvrdí, že do januára čakať nemôžu. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spoločnosť sa dnes dostala do situácie, kedy nestačí už ani rekordné zvyšovanie penzií. Ak máte dôchodok v takejto výške, mali by ste si začať robiť starosti. Podľa Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) patríte medzi ľudí ohrozených chudobou. Pokiaľ nedôjde v tomto roku ešte k jednej valorizácii, seniori to nezvládnu, tvrdí.

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov prešlo vďaka našej oprave návrhu, tvrdí Cmorej zo SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dôchodcovia si hneď na začiatku roka pri svojich dôchodkoch prilepšili o 12%, dnes ale zastávajú názor, že rast cien a inflácia má momentálne výrazný náskok. Rekordné zvyšovanie cien ich k dohnalo k bodu, kedy sú nútení žiadať o ďalšiu mimoriadnu valorizáciu svojich peňazí. Ako sme vás informovali v našom článku, poslanci ich požiadavke vyhoveli, nie však tak, ako by chceli.

Pri historicky najvyššej januárovej valorizácii si dôchodcovia prilepšili priemerne až o 60€ mesačne, ani toto zvyšovanie je však podľa JDS nepostačuje. „Nikto nepovedal, že máme aj obrovskú infláciu, aká tu nebola, ľudia sú na tom veľmi zle,“ komentuje Michal Kotian z JDS. Jednota dôchodcov však varuje, že každý dôchodca, ktorý poberá okolo 490 €mesačne, je ohrozený chudobou. Pritom na Slovensku má byť takýchto penzistov až vyše 600 tisíc. JDS pripomína alarmujúce číslo.

Dôchodky nestíhajú dobiehať zdražovanie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmenu by chceli spozorovať už v tomto roku

Po odložení ďalšej valorizácie až na január sa Jednota dôchodcov nechala počuť, že mimoriadnu valorizáciu čakajú ešte tento rok. Tento scenár je však po hlasovaní Národnej rady (NR) SR nepravdepodobný. Dôchodcovia si však predsa len prilepšia, nakoľko nový zákon by mal v polovici roka rozmraziť minimálne dôchodky.

Viac o téme: DôchodkyDôchodcoviaInfláciaNárast cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu