Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Známa firma zvažuje koniec výroby: O prácu môžu prísť desiatky ľudí v jednom z ekonomicky najslabších regiónov!

Firme DOMA v Prešove hrozí zatváranie Zobraziť galériu (4)
Firme DOMA v Prešove hrozí zatváranie (Zdroj: Getty Images, DOMA Slovensko)

PREŠOV – Prešovský región je na tom z hľadiska nezamestnanosti dlhodobo jedným z najhorších. Táto štatistika sa však môže ešte zhoršiť. Majiteľ výroby, spoločnosť Orkla Foods Česko a Slovensko, zvažuje reštrukturalizáciu svojej výrobnej kapacity. Firma Doma, ktorá je v ohrození, je pritom aktuálne jedným z najväčších výrobcov majonéz a tatárskych omáčok v regióne.

Miera evidovanej nezamestnanosti sa na konci roka ustálila na hodnote 5,9% (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Spoločnosť informovala, že cieľom zrušenia prešovskej výroby je zaistenie konkurencieschopnosti v následku významného nárastu nákladov. Jedným z možných dôsledkov by bolo aj zatvorenie výrobného závodu Doma v Prešove. Spoločnosť ďalej informovala, že výrobu by mali zabezpečiť jej sesterské spoločnosti skupiny Orkla, pričom zvažujú aj zabezpečovanie prostredníctvo externých partnerov.

K prípadnému rozhodnutiu o uzatvorení prešovskej prevádzky by malo dôjsť v druhom štvrťroku 2023, kedy by mala spoločnosť Orkla vydať konečné rozhodnutie. V prípade uzatvorenia prevádzky by v Prešove prišlo o prácu celkovo až 52 zamestnancov.

Známa firma zvažuje koniec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Orkla Foods Slovensko)

K zamestnancom sa plánujú postaviť férovo

„V týchto ťažkých časoch sa snažíme byť voči kolegom čo najotvorenejší. Preto už teraz informujeme našich kolegov o možných zmenách, aj keď ich ešte neschválilo vedenie skupiny Orkla. Ak sa tieto zmeny uskutočnia, vďaka kombinácii včasného oznámenia a odstupného budú mať zamestnanci na hľadanie novej práce k dispozícii najmenej šesť mesiacov,“ povedal Petr Novák, riaditeľ Orkla Foods Česko a Slovensko.

Spoločnosť Orkla- Firma Doma Prešov
Zobraziť galériu (4)
Spoločnosť Orkla- Firma Doma Prešov  (Zdroj: Archív I.V.)

Spoločnosť potvrdila, že ak by k prepúšťaniu reálne došlo, zamestnanci môžu očakávať férové jednanie zo strany zamestnávateľa. Spoločnosť Orkla plánuje zamestnancom poskytnúť aj možnosť podpory pri hľadaní nového zamestnania, čí odporučenie zamestnancov možným zamestnávateľom v regióne.

Viac o téme: PrešovNezamestnanosťOrkla FoodsZatváranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu