Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda prerokuje predĺženie čiastky na odídencov i meno štátneho tajomníka MŠVVŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poskytovanie príspevku na ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny by sa malo predĺžiť do 29. februára 2024, výška príspevku by sa pritom nemala meniť. V stredu má predĺženie schváliť vláda.

Na 135. schôdzi má kabinet takisto odsúhlasiť prenájom bývalej rezidencie kardinála Jozefa Tomka v Ríme, priestory majú slúžiť ako sídlo Slovenského historického ústavu v Ríme. Výška ročného nájmu je 120.000 eur, vláda má schváliť prostriedky na prenájom v nasledujúcom šesťročnom období.

V programe sú aj personálne návrhy

Ministri majú v programe aj personálne návrhy, jedným z nich je menovanie poslanca a bývalého slovenského volejbalového reprezentanta Richarda Nemca za štátneho tajomníka Ministerstva, školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov sa predĺži do konca mája

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov sa predĺži do 31. mája. V stredu o tom rozhodla vláda. Výška príspevku sa nemení. Príspevok bude naďalej predstavovať desať eur za jednu noc ubytovania odídenca, respektíve päť eur pri ubytovaní osoby mladšej ako 15 rokov. "Ide pritom stále o najoptimálnejší spôsob pomoci pre odídencov z hľadiska pomoci plynulého začleňovania sa do našej spoločnosti. Ruka v ruke týmto príspevkom pomáhame aj občanom našej krajiny, ktorí by za iných okolností mohli mať s prenájmom nehnuteľností v niektorých oblastiach väčší problém," uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

"V porovnaní s jarnými mesiacmi roku 2022 evidujeme medzimesačný pokles ubytovaných odídencov, a teda aj poskytovateľov ubytovania. Pokles súvisí jednak s návratom odídencov na Ukrajinu alebo vycestovaním do inej krajiny a ich vlastnou snahou o osamostatnenie sa," priblížil riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Ján Orlovský. Podmienkou je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom, ktorú treba predložiť obci.

Po skončení každého kalendárneho mesiaca sa obci predkladá výkaz o počte nocí, v ktorých prenajímateľ skutočne poskytoval odídencovi ubytovanie. Povinnosťou odídenca je osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie. Dočasné útočisko sa má na Slovensku poskytovať do 4. marca 2024.

Viac o téme: VládaŠtátny tajomníkOdídenciRokovanie ČiastkaMŠVVŠ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu