Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zamestnanci, berte do rúk kalkulačky! Ak máte príjem v týchto sumách, priplatíte si na odvodoch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka nastali v platení poistného zmeny. Vláda totiž zaviedla novinku v podobe minimálneho preddavku zamestnanca na zdravotné poistenie. Zjednodušene – niektorým zamestnancom zdvihli odvody na zdravotné poistenie. Platiť ich za nich nebude zamestnávateľ, ale pôjdu z ich vlastného vrecka.

Po novom musia byť mesačné preddavky na zdravotné poistenie zamestnanca vo výške najmenej 32,81 eur a to bez ohľadu na to, aký má príjem. Ak zamestnanec nedosahuje príjem, ktorému by zodpovedala táto výška preddavku, ale nižší, rozdiel si musí jednoducho doplatiť.

Ilustračné video: Zdržanie pri výstavbe nemocnice Rázsochy: Heger intenzívne komunikuje s Lengvarským

Zdržanie pri výstavbe nemocnice Rázsochy: Heger intenzívne komunikuje s Lengvarským (Zdroj: Úrad vlády SR)

„Napríklad pri odmene 100 eur mesačne, sú skutočné preddavky vypočítané z odmeny 4 eur za zamestnanca a 10 eur za zamestnávateľa. To je spolu len 14 eur. Pretože do sumy 32,81 eur chýba 18,81 eur, preddavok na zamestnanca sa o túto sumu zvýši a zamestnávateľ zrazí zamestnancovi na zdravotné poistenie preddavok 4 eurá + 18,81 eur = 22,81 eur,“ vysvetlil odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

Upozornil, že suma 32,81 eur sa vzťahuje len na poistenca, ktorý bol ako zamestnanec prihlásený v zdravotnej poisťovni počas celého mesiaca. Ak bol prihlásený na menší počet dní alebo bol časť dní poistencom štátu, napríklad v prípade práceneschopnosti, táto suma sa alikvótne zníži.

Zamestnanci, berte do rúk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Minimálne preddavky sa zároveň nevzťahujú na zamestnanca, ktorý je súčasne SZČO, má naraz viac zamestnávateľov, je poistencom štátu – napríklad je na rodičovskej dovolenke, nezvestná a ani v prípade, že je ZŤP. V poslednom prípade má zo zákona sadzbu poistného len 2 %.

Mihál ešte dodal, že zamestnanec s nízkou mzdou si naďalej môže uplatniť odpočítateľnú položku do výšky 380 eur. „Napríklad pri mzde 200 eur mesačne, má skutočné preddavky vďaka odpočítateľnej položke 0 eur, avšak aj on si v konečnom dôsledku musí doplatiť do minimálnych preddavkov sumu 12,81 eur,“ vysvetlil, ako celý mechanizmus funguje. „Nepoznám lepší príklad toho, ako štát jednou rukou dáva ... a druhou berie,“ skonštatoval.

Viac o téme: OdvodyMinimálny preddavok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu