Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci to trochu nedomysleli! Mihál si všimol podstatný detail pri obedoch zadarmo: TÍTO rodičia sa tešili predčasne

BRATISLAVA – Zákonodarcovia sa trochu prepočítali? Ako upozornil expert na sociálnu politiku Jozef Mihál, od 1. mája 2023 môže rodič poberať daňový bonus na dieťa a súčasne môže poberať aj dotáciu na stravovanie, čiže jeho dieťa môže mať takzvané obedy zadarmo. Má to však veľký háčik. Ďalšie zmeny v legislatíve totiž výrazne okresali okruh rodičov, na ktorých sa to vzťahuje.

Archívne video: Minister Milan Krajniak avizuje zvýšenie prídavkov na dieťa

Minister Milan Krajniak avizuje zvýšenie prídavkov na dieťa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Mihál by to neboli by to poslanci NRSR „a špeciálne poslanci za SME Rodina, keby to nedobabrali.“ Ten vysvetlil, k akým zmenám došlo a čo so sebou pre rodičov prinesú.

V schválenom zákone sa totiž uvádza, že pri uplatnení daňového bonusu na vyživované dieťa sa od 1. mája 2023 neprihliada na poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa podľa osobitného predpisu.126a. Ten aktuálne hovorí, že: "Dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla (ďalej len „strava“) v materskej škole33) a v základnej škole34) na ... dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy alebo základnú školu a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu;34aaa) táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením."

 

Od 1. mája 2023 môže rodič poberať daňový bonus na dieťa a súčasne môže poberať aj dotáciu na stravovanie (tzv. obedy...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Saturday, February 11, 2023

Háčik však podľa Mihál spočíva v tom, že od 1. mája 2023 aj v jeho prípade nastali zmeny. Po novom totiž bude platiť, že: "Dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla (ďalej len „strava“) v materskej škole33) a v základnej škole34) na dieťa, ktoré navštevuje ... materskú školu, ak v materskej škole, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník materskej školy, je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi."

To už však mení celú situáciu. Zjednodušene povedané, okruh rodičov, ktorých deti môžu poberať daňový bonus a zároveň mať aj obedy zadarmo, sa výrazne zmenšil. „Od 1. mája 2023 môže rodič poberať daňový bonus na dieťa a súčasne môže poberať aj dotáciu na stravovanie (tzv. obedy zadarmo) - ale len vtedy, ak ide o dotáciu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona, teda o prípady, kedy dieťa navštevuje materskú školu, a v tejto materskej škole je najmenej polovica detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,“ vysvetlil Mihál, čo v praxi znamenajú zmeny v legislatíve.

V takom prípade sa to dotýka podľa neho len 5 až 10 materských škôl na Slovensku, „ale nie vás a vášho dieťaťa.“

Viac o téme: Daňový bonusJozef MihálObedy zadarmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu