Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jankovská sa obrátila na Ústavný súd: Rozhodnutie v kauze Fatima je v nedohľadne! Pojednávanie pozastavili

Monika Jankovská sa pred prvým súdom zosypala Zobraziť galériu (2)
Monika Jankovská sa pred prvým súdom zosypala (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa v polovici augusta minulého roka vôbec prvýkrát postavila pred súd. Ide o kauzu Fatima, v ktorej je obžalovaná spolu s bývalým vysokým policajným funkcionárom Robertom Krajmerom a jej svatom Petrom Vaskom. Kedy bude však v prípade rozsudok, je nateraz otázne. Ústavný súd pojednávanie pozastavil.

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa na prvom hlavnom pojednávaní v kauze Fatima zosypala a neskôr už na súd nechodila. Zastupoval ju advokát Peter Erdös. Jankovská odôvodňovala svoju neprítomnosť zlým zdravotným stavom. Proces v Trnave je v plnom prúde, no exsudkyňa sa teraz obrátila na Ústavný súd, namieta porušenie práva na zákonného sudcu. Informujú o tom Aktuality

"Podstata ústavnej sťažnosti je namietanie porušenia práva na zákonného sudcu," vysvetlil pre portál Jankovskej advokát. Prípad sa mal totiž najskôr prejednávať v Trenčíne, odkiaľ Jankovská pochádza a kde v minulosti aj pôsobila ako sudkyňa. Najvyšší súd však v septembri 2021 kauzu Fatima presunul do Trnavy.

Bývalá štátna tajomníčka sa na Ústavnom súde teraz sťažuje, že jej prípad bol odňatý zákonnému sudcovi a tým boli porušené jej práva. "Ústavný súd prijal ústavnú sťažnosť na ďalšie konanie. Zároveň vydal predbežné opatrenie, ktorým uložil Okresnému súdu v Trnave v prípade Jankovská a spol., aby nevykonával žiadne procesné úkony do rozhodnutia ústavného súdu vo veci samej,” reagoval obhajca Erdös.

archívne video

Na Okresnom súde v Trnave, kde pokračuje pojednávanie s Monikou Jankovskou sa nachádza aj obžalovaný Róbert Krajmer (Zdroj: Topky/Maarty)

Ústavný súd teraz rozhodol, aby sa Okresný súd v Trnave dočasne zdržal vykonávania úkonov, najmä "vydania rozsudku vo veci samej alebo rozhodnutia, ktorým sa konanie končí, a to až do právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky v tomto konaní.”

Kauza Fatima

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa tiahne už dhých 19 rokov. V prípade figuruje bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Práve ona sa mala ešte ako trenčianska sudkyňa v roku 2001 pričiniť o to, že sa Janíčkov bar dostal do rúk čongrádyovcov. Podnikateľ tvdil, že Jankovská za to zobrala úplatok tri milióny slovenských korún.

Jankovská sa obrátila na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Viac o téme: RozsudokSúd Ústavný súdFatimaMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu