Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VEĽKÝ PREHĽAD Na Slovensku máme nové biometrické občianske preukazy! V čom sú iné a ako ich používať?

Biometrické občianske preukazy Zobraziť galériu (4)
Biometrické občianske preukazy (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA – Na Slovensku sa od 1. decembra vydávajú nové, biometrické občianske preukazy. Mnoho Slovákov však stále nemá jasno v tom, v čom sú vlastne nové doklady iné, ako tie doterajšie a či si teraz musia dať svoje občianske preukazy povinne vymeniť.

Archívne video: Reakcia strany OĽaNO potom, ako nebol Roman Mikulec odvolaný z funkcie ministra vnútra

Reakcia strany OĽaNO potom, ako nebol Roman Mikulec odvolaný z funkcie ministra vnútra (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rezort vnútra preto ľudí upokojuje a odkazuje im, že nejde o plošnú výmenu občianskych preukazov. Doterajšie doklady ostávajú platné až do konca doby ich platnosti.

Vysvetlili, že do elektronického čipu občianskeho preukazu sa po novom zapisujú otlačky dvoch prstov a podoba tváre, a to formou zakódovaných biometrických dát. Postup je rovnaký ako pri cestovných pasoch, ktoré sa u nás vydávajú v biometrickej kvalite už 15-ty rok.

Zdôraznili tiež, že otlačky prstov sa neuchovávajú v databázach. „Otlačky prstov zosnímané pri žiadosti o doklad Ministerstvo vnútra SR neukladá v databázach, odstráni ich z informačného systému hneď potom, ako si držiteľ vyhotovený doklad prevezme,“ uviedli.

VEĽKÝ PREHĽAD Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ Ministerstvo vnútra SR)

Do čipu sa zapisujú údaje, ktoré sú uvedené v občianskom preukaze, teda meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, pohlavie, štátne občianstvo, adresa pobytu, ako aj číslo občianskeho preukazu a jeho platnosť. A, samozrejme, snímky tváre a otlačky prstov, nie však vo forme obrázkov, ale biometrických dát, ktoré dokážu prečítať len oprávnené osoby, ako je napríklad polícia.

Ak ste sa rozhodli pre zmenu občianskeho preukazu za biometrický, vedzte, že ten má iný dizajn, na aký ste boli doteraz zvyknutý. Je s duálnym rozhraním s množstvom bezpečnostných prvkov. Okrem iných pribudli napríklad reliéfne štruktúry mnohých údajov, ktoré presahujú povinné súčasti dokladu, napríklad podobizeň držiteľa, čím výrazne prispievajú k obmedzeniu falšovania dokladu.

VEĽKÝ PREHĽAD Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ Ministerstvo vnútra SR)

Rovnako ako doteraz bude mať nový občiansky preukaz jeden, tentoraz však duálny čip, ktorý možno použiť s pomocou čítačky, ale po novom aj bezkontaktne napríklad s pomocou mobilného čítacieho zariadenia s funkciou NFC. Rovnako ako dnes viete používať aj platobnú kartu. Je teda pripravený pre používanie e-služieb cez mobil.

„Čip je chránený mechanizmami aktívnej a pasívnej autentifikácie, teda s ochranou proti pozmeňovaniu a kopírovaniu údajov v ňom uložených, teda aj tých biometrických. Jeho držiteľ si s pomocou voľne prístupných aplikácií bude môcť sám prečítať základné údaje o svojej osobe zapísané v čipe. Pri staršom type OP je to možné len na oddelení dokladov,“ priblížil rezort vnútra.

Kladivo na podvodníkov

Dôvodom vydávania nových dokladov je nariadenie EÚ o posilnení zabezpečenia dokladov, na základe ktorého musí každý doklad totožnosti vydaný v EÚ od augusta 2031 obsahovať biometrické údaje.

Doklad totožnosti z členského štátu Európskej únie vám umožňuje cestovať po celom schengenskom priestore. To je však tiež veľké lákadlo pre určité kategórie osôb mimo Únie. „Európska únia pristúpila k zavedeniu vyšších bezpečnostných prvkov v dokladoch totožnosti práve po zistení, že asi 75 percent falošných dokladov zachytených na jej vonkajších i vnútorných hraniciach tvorili doklady vydané členskými štátmi Únie,“ vysvetlili.

Klientske centrum v Bratislave
Zobraziť galériu (4)
Klientske centrum v Bratislave  (Zdroj: TASR)

Zavedenie prísnejších bezpečnostných noriem by tak malo poskytnúť dostatočné záruky verejným orgánom a súkromným subjektom, aby sa mohli spoľahnúť na pravosť preukazov totožnosti. Cieľom je zároveň tiež obmedziť neoprávnené vstupy a pohyb nelegálnych migrantov, hľadaných osôb či teroristov po schengenskom priestore s falošnými či ukradnutými dokladmi. Podľa rezortu vnútra je to v dnešných časoch zvýšenej nelegálnej migrácie mimoriadne dôležité.

„Nové občianske preukazy uľahčia identifikáciu osoby pri hraničných kontrolách a pri každom podozrení, že osoba používa ukradnutý doklad. V takom prípade polícia porovná biometrické údaje na čipe s jej skutočnými, čiže napríklad osobe sníme otlačky prstov a porovná ich s tými, ktoré sú vo forme biometrických údajov uložené v čipe dokladu,“ poukázali.

Viac o téme: Občiansky preukazBiometrický občiansky preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu