Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký záujem o biometrický občiansky preukaz: O nový preukaz s duálnym čipom si požiadalo skoro 7-tisíc ľudí

Biometrické občianske preukazy
Biometrické občianske preukazy (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA - O biometrický občiansky preukaz s duálnym čipom, ktorý od 1. decembra začalo vydávať Ministerstvo vnútra (MV) SR, požiadalo za prvé dva dni vyše 6800 ľudí. Informoval o tom tlačový odbor MV SR.

"Do elektronického čipu občianskeho preukazu sa po novom zapisujú odtlačky dvoch prstov a podoba tváre, a to formou zakódovaných biometrických dát," priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Žiadateľovi na oddelení zosnímajú podobu tváre a odtlačky dvoch prstov z každej ruky. Postup je rovnaký ako pri žiadosti o cestovný pas, ktorý v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika už 15. rok.

Do čipu sa ukladajú aj snímky tváre a odtlačky prstov

Ministerstvo vnútra pripomína, že odtlačky prstov zosnímané pri žiadosti o doklad neukladá v databázach. Z informačného systému ich odstráni hneď po tom, ako si držiteľ vyhotovený doklad prevezme. Do čipu sa zapisujú údaje, ktoré sú uvedené v občianskom preukaze, teda meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, pohlavie, štátne občianstvo, adresa pobytu, číslo občianskeho preukazu a jeho platnosť. Rovnako sa do čipu ukladajú aj snímky tváre a odtlačky prstov vo forme biometrických dát, ktoré dokážu prečítať len oprávnené osoby, ako je napríklad polícia.

Dosiaľ vydané staršie typy dokladov možno naďalej používať

Novinkou, ktorú umožňuje duálny čip, ktorý je použiteľný s čítačkou aj bez čítačky pomocou mobilného zariadenia s funkciou NFC, je možnosť prečítať si základné údaje o svojej osobe zapísané v čipe. "Už dnes sa na to dajú použiť voľne prístupné aplikácie, štát však čoskoro sprístupní vlastnú aplikáciu," upozornil rezort. Dosiaľ vydané staršie typy dokladov možno naďalej používať. K výmene dokladu by mali pristúpiť používatelia e-služieb, ktorí pravidelne využívajú elektronický podpis a majú doklad vydaný pred 20. júnom 2021. Dôvodom je, že certifikátom pre e-podpis na čipe týchto občianskych preukazov sa končí platnosť najneskôr 31. decembra 2022.

Viac o téme: ZáujemSlovenskoBiometrický občiansky preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu