Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia s výpoveďami lekárov začína eskalovať: Zvolaná vláda aj koaličná rada, TOTO chcú riešiť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už o dva týždne môže dôjsť ku kolapsu zdravotníctva, ktoré nemá na Slovensku obdobu. Ku koncu septembra podalo výpovede vyše 2100 lekárov, ktorí sa tak pripojili k výzve lekárskych odborárov, ktorí požadujú zmenu. Do dnešného dňa sa situácia nijak nevyriešila. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský preto rokoval s riaditeľmi nemocníc. Na čom sa dohodli?

VIDEO Lengvarský rokovali so zástupcami nemocníc: Hlavnou témou boli výpovede lekárov! 

Lengvarský rokoval so zástupcami nemocníc: Hlavnou témou boli výpovede lekárov! (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolávajú na štvrtok (17. 11.) protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva. Ak sa totiž štát s lekármi nedohodne, hrozí, že od 1. decembra nastane na Slovensku kolaps zdravotníctva. Lekári, ktorí podali výpovede, sú zväčša z oddelení anestéziológie a intenzívne medicíny, traumatológovia, internisti, ale aj chirurgovia či lekári z gynekológie a pôrodníctva. 

V pondelok 14. novembra sa pritom malo konať rokovanie zástupcov lekárskych odborárov z Lekárskeho odborového združenia a predstaviteľmi vlády - premiérom Eduardom Hegerom, ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a ministrom financií Igorom Matovičom (všetci za OĽaNO). No tento termín rokovania rezort zdravotníctva v pondelok dopoludnia zrušil a namiesto toho avizoval stretnutie šéfa rezortu so zástupcami nemocníc. Téma ostala rovnaká - vyriešenie situácie s výpoveďami lekárov. 

Celú vec chcú do konca týždňa vyriešiť

Lengvarský po rokovaní poďakoval všetkým lekárom - tým, ktorí výpovede nepodali, ale aj tým, ktorí ich podali pre to, aby sa veci v zdravotníctve zmenili. Ako vysvetlil, na rokovaní s riaditeľmi nemocníc vyhodnotili situáciu a rezort sa informoval o stave v jednotlivých nemocniciach, rovnako aj o možnostiach. Hlavným odkazom je, že je nanajvýš podstatné je dohodnúť sa tak, aby k výpovediam nakoniec nedošlo. "Dnes budeme na tom intenzívne pracovať, pretože o 16. hodine bude vláda, následne koaličná rada, kde bude hlavným bodom táto situácia. Verím, že sa dohodneme tak, aby sme do konca týždňa celú vec vyriešili," povedal Lengvarský. Ako dodal, s lekárskymi odborármi sú v kontakte, memorandum rezort zdravotníctva prepracoval a poslal odborárom. 

Situácia s výpoveďami lekárov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Ako priznal, v hre sú rôzne scenáre, ale nechcel ich špecifikovať, pretože, podľa jeho slov je potrebné byť pripravený na všetky možnosti. Avšak, iné scenáre, ako to, že sa štát s lekármi dohodne, len preťažia zdravotný systém a ohrozia pacientov. Rokovania s odborármi chcú zvolať tak, aby sa celá vec čo najskôr vyriešila. Priznal, že lekári majú plné právo protestovať a uvedomuje si, že k tomu majú dôvod, ale verí, že do dňa ohláseného protestu bude celá vec vyriešená. "O tom, že by sa mohli platy ešte viac zvýšiť, sa bude dnes rokovať na koaličnej rade. Prepracovali sme aj termíny tak, ako požadovali odborári," uzavrel Lengvarský. 

Koaličná rada rokuje o situácii v zdravotníctve, zaoberá sa aj energokrízou 

Koaličná rada rokuje v pondelok večer o situácii v zdravotníctve. Zaoberá sa tiež riešením energetickej krízy. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša pred začiatkom rokovania. "Budeme sa určite zaoberať aj zdravotníctvom, v akom stave je čerpanie z plánu obnovy, a budeme určite preberať aj memorandum so zdravotníkmi," skonštatoval Šipoš.

Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že sa situácia vyrieši. "Naším primárnym zámerom je dohodnúť sa tak, aby zdravotníci vnímali, že táto vláda im podáva pomocnú ruku, sú v tom partneri a nie sú opustení," doplnil. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v pondelok avizoval, že o situácii v zdravotníctve sa bude rokovať aj na koaličnej rade. Informoval, že na nej predstaví nový návrh memoranda s lekármi. Prvý návrh memoranda dostali lekárski odborári minulý týždeň. Obsahovalo podľa nich len vágne sľuby a neriešilo ich osem požiadaviek.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolávajú na štvrtok (17. 11.) protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva.

Viac o téme: Koaličná rada Kolaps zdravotníctvaVýpovede lekárovLekárske výpovedeRokovanie s riaditeľmi nemocíc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu