Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Lekárski odborári si povedali DOSŤ: Ďalšie zrušené rokovanie o výpovediach! Zvolali protest, volajú po záchrane

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel, TASR / Pavol Zachar)

BRATISLAVA - V pondelok sa malo po dlhom čase konať očakávané rokovanie so zástupcami lekárksych odborárov, na ktorých sa mali riešiť výpovede vyše 2100 zdravotníkov. Vláde ostávajú 2 týždne na to, aby situáciu vyriešili. Rokovanie však napokon v pondelok dopoludnia zrušili a namiesto neho sa uskutoční rokovanie s riaditeľmi nemocníc. Odborári sa preto rozhodli konať na vlastnú päsť!

Od 1. decembra tohto roku hrozí kolaps zdravotníctva po tom, ako na konci septembra podalo vyše 2100 lekárov výpovede. Od vlády žiadajú splnenie 8 požiadaviek, ktoré by zdravotníctvo posunuli vpred a lekári by tak mali dôstojné podmienky na prácu porovnateľné s okolitými krajinami. Napriek tomu, že sa na túto tému rokuje už vyše roka, sa situácia nijak nepohla k lepšiemu a reálne hrozí, že lekárom napokon výpovede začnú platiť a v nemocniciach skončia. Vláde tak ostávajú dva týždne na to, aby situáciu vyriešili. Na pondelok 14. novembra si preto s odborármi dohodol premiér Eduard Heger a ministri zdravotníctva Vladimír Lengvarský a financií Igor Matovič (všetci za OĽaNO) rokovanie, aby celú vec nadobro ukončili. Avšak, kým ráno neboli známe žiadne bližšie informácie na túto tému, krátko po 10. už bolo jasné, že rokovanie dnes nebude.

Archívne VIDEO Visolajský o aktuálnom stave zdravotníctva: Situácia je tak vážna, že by ju mala riešiť vláda

Visolajský o aktuálnom stave zdravotníctva: Situácia je tak vážna, že by ju mala riešiť vláda (Zdroj: Topky/Maarty)

Namiesto toho sa predstavitelia vlády stretnú s riaditeľmi nemocníc. "Brífing Ministerstva zdravotníctva SR po stretnutí so zástupcami nemocníc, ktoré sa týka riešenia situácie v nemocniciach v súvislosti s výpoveďami lekárov, sa uskutoční dnes, v pondelok 14. novembra o 15.00 h vo foyeri Ministerstva zdravotníctva SR," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková. Avšak, potom prišla ďalšia správa - dohodnuté a vopred avizované rokovanie s odborármi dnes nebude. "Rokovanie zástupcov Ministerstva zdravotníctva SR s predstaviteľmi LOZ, ktoré bolo avizované na pondelok 14.11.2022, sa uskutoční v náhradnom termíne. O čase a mieste konania bude MZ SR včas informovať," znelo v ďalšom maile. To prinútilo zástupcov lekárskych odborárov, aby konali. Na štvrtok 17. novembra, kedy na Slovensku oslavujeme Deň boja za demokraciu, preto zvolali pred Úradom protest. Názov má príznačný - Zachráňme zdravotníctvo a konať sa bude od 12:30. 

Odborári sú pripravení rokovať

Lekárski odborári sú pripravení kedykoľvek v priebehu pondelka rokovať. Uviedol to ich šéf Peter Visolajský v reakcii na preloženie avizovaného pondelňajšieho rokovania. "Na termín stretnutia s premiérom, ministrom financií a ministrom zdravotníctva čakáme od augusta. Na dohodu treba dve strany, sme ochotní stretnúť sa a rokovať kedykoľvek v priebehu dnešného dňa," skonštatoval.

AKTUÁLNE Lekárski odborári si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

"Predstavitelia LOZ sú od samého začiatku plynutia výpovedí pripravení každý deň na konštruktívne rokovania, vláda túto ponúknutú možnosť nevyužila, čo považujeme za hazardovanie so životmi a zdravím slovenských občanov. To bol aj hlavný dôvod na zvolanie protestného zhromaždenia," skonštatoval.

Spôsob komunikácie ministerstva zdravotníctva a vlády je podľa lekárskych odborárov nezodpovedný. "Dokument, ktorý nám predstavili a dali mu názov memorandum, je absolútne nedostatočným a okrem všeobecných fráz, ktorých sme už za roky dostali nespočetné množstvo, vládu nezaväzuje k žiadnym riešeniam problémov slovenského zdravotníctva," podotkol podpredseda LOZ Miroslav Mendel. Protestným zhromaždením chcú odborári upozorniť vládu, aby využila zostávajúci čas na dohodu. "Cieľom splnenia ôsmich požiadaviek lekárov je zabezpečenie funkčného zdravotníctva. Bez funkčného zdravotníctva totiž Slovensko nebude bezpečná krajina na život," dodali.

Hegerova výzva lekárom

Premiér Eduard Heger poprosil lekárov, aby vyšli v ústrety vláde, ktorá rieši zdravotníctvo ako prioritu, a stiahli svoje výpovede. Rozumie ich vyčerpanosti a požiadavkám, deklaroval pripravenosť podpísať s nimi memorandum na riešenie situácie v zdravotníctve. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Kolaps zdravotníctva označil za najhorší možný scenár.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Nechcem vyvíjať tlak na lekárov. Práve, naopak, odo mňa išla prosba. Prosím, vidíte, že táto vláda pracuje pre zdravotníctvo tak, ako žiadne iné za posledných 17 rokov. Dajte nám šancu, stiahnite výpovede, poďme zdravotníctvo spoločne budovať ďalej," vyhlásil premiér. Vyjadreniam lekárov rozumie tak, že ich platy už nie sú problém, a treba pracovať na ďalších veciach pre zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Deklaroval pripravenosť dohodnúť sa a poukázal na plán obnovy. Zdravotníctvo a školstvo sú podľa jeho slov prioritou. "Neviem z roka na rok urobiť všetko," podotkol a poukázal na jednotlivé míľniky, napríklad na výstavbu nemocníc.
 

Viac o téme: Peter VisolajskýLekárske odborové združenieZachráňme zdravotníctvoPremiér Eduard HegerMinister financií Igor MatovičProtest lekárskych odborárovMinister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu