Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor, nové manévre na realitnom trhu! Na veľké priestory zabudnite: Byty budú menšie, vraj pre väčšiu dostupnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Síce malé, ale vlastné? Pri pohľade na mnohé inzeráty potenciálni kupujúci už dnes krútia hlavou. Nájsť v hlavnom meste dvojizbový byt s výmerou 35 metrov štvorcových nie je nič náročné. V ponuke sú dokonca aj byty, ktorých rozloha je 28 metrov štvorcových. Developeri však upozorňujú, že tieto čísla pôjdu ešte dolu.

archívne video

Štátne nájomné bývanie je v štádiu plánovania: Najväčší záujem je o trojizbové byty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa údajov slovenského Štatistického úradu aktuálna priemerná obytná výmera dokončeného bytu predstavuje 69,4 štvorcového metra. Ešte v roku 2004 to pritom bolo takmer 82 metrov štvorcových. Poukázali na to Hospodárske noviny.

„Pri ‚štartovacích‘ jednoizbových bytoch je dnes bežné, ak je výmera ich interiéru pod 30 štvorcových metrov. Spôsobené je to dostupnosťou daných bytov. Ak by bola výmera napríklad o desať metrov väčšia, cena by stúpla približne o tretinu, čo nie každému vyhovuje,“ uviedol pre denník Michal Hájek, vedúceho marketingu a PR developerskej spoločnosti Corwin.

Pozor, nové manévre na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tí, ktorí si chcú dopriať, na trhu stále sú

Na druhej strane však stále existuje skupina kupujúcich, ktorá si rada dopraje – a to aj čo sa priestoru týka. „Pri troj- a štvorizbových preferujeme v porovnaní s mnohými konkurenčnými projektami väčšie výmery a evidujeme po nich aj dopyt. Preto máme v ponuke aj trojizbové byty s rozlohou vyše 100 štvorcových metrov či štvorizbové s rozlohou vyše 140 štvorcových metrov,“ doplnil. Zároveň však dodáva, že ďalšiemu zväčšovaniu rozlôh pravdepodobne už odzvonilo. Pre väčšinu kupujúcich je totiž ich cena nedostupná.

„Ak sa dosiaľ stavali 47-metrové dvojizbové byty, tak tie nové postupne zmenšia rozlohu, aby sa dostali na úroveň, ktorá bude pre klientov financovateľná. A časť klientov sa preskupí do nájomného segmentu,“ potvrdil pre noviny vedúci predaja developerskej spoločnosti Lucron Juraj Ťahún.

Pozor, nové manévre na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák, Michal Svítok)

Podľa Petra Dovalu, riaditeľa developerských projektov spoločnosti je dôležité myslieť na zvyšovanie efektivity priestorov aj z hľadiska energetickej efektívnosti, čo na konci znamená menšie byty, ale jednoznačne dostupnejšie bývanie.

Spravidla platí, že čím menší byt kupujete, tým je cena za meter štvorcový vyššia. V sumáre ide však o cifru, na ktorú ešte dostane kupujúci hypotéku a Vďaka tomu, že je nižšia, vie ju aj ľahšie splácať.

Viac o téme: CenaBytyBývanie RealityRozloha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu