Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozreli sme sa na majetkové priznania starostov a županov: Kto pred voľbami najviac zarobil

Koľko zarobili župani za posledný rok a čo vlastnia? Zobraziť galériu (9)
Koľko zarobili župani za posledný rok a čo vlastnia? (Zdroj: TASR/Miroslav Jaroš, Pavol Zachar, Milan Kapusta, SITA/Jakub Julény, Martin Medňanský, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA/KOŠICE - Slováci už o mesiac zažijú významné voľby do VÚC, v ktorých si zvolíme jednotlivých predstaviteľov samosprávnych krajov. To, kto sa ujme funkcie županov je ešte predčasné hodnotiť, no to, koľko zarobili za posledný rok, nám ukazujú zverejnené majetkové priznania politikov za rok 2021. Takto si vlani prilepšili ešte stále pôsobiaci predsedovia jednotlivých krajov a toto sú ich majetky.

archívne video

Združenie samosprávnych krajov SK8 je pripravené ísť do štrajkovej pohotovosti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Juraj Droba, Bratislavský kraj

Pozreli sme sa na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Začneme županom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom, ktorý za rok 2021 dokladuje príjem 66 826 eur z výkonu verejnej funkcie. Droba okrem iného vlastní viaceré nehnuteľnosti v bratislavskom Starom Meste a jednu aj v rakúskom Semmeringu. Droba si v hnuteľnom majetku priznáva aj vybavenie bytu. V ďalších sekciách uvádza obchodný podiel v s.r.o. spoločnosti, úspory na bankovom účte, finančnú hotovosť či pôžičky voči tretím osobám. Droba má tiež tri hypotéky z rokov 2010, 2017 a 2021. 

Jozef Viskupič, Trnavský kraj

Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (9)
Jozef Viskupič  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Prejdeme do Trnavského kraja, kde je županom Jozef Viskupič. Ten si vlani z verejnej funkcie dohromady zarobil 68 924 eur. V oblasti nehnuteľností Viskupič vlastní dva byty v Trnave, z toho jeden priznáva spolu s príslušenstvom a tiež parkovacie miesto. Viskupič priznáva aj hotovosť na účte s 50%-tným podielom, celý podiel v s.r.o. spoločnosti a sporenie v bankových inštitúciách s polovičným podielom. Viskupič má hypotekárny úver od februára 2021. Priznáva tiež užívanie bytu v cudzom vlastníctve v Trnave od roku 2009 v rámci podnájmu. Viskupič tiež využíva motorové vozidlo značky Peugeot z roku 2010.

Milan Belica, Nitriansky kraj

Milan Belica bude kandidovať na post predsedu kraja s podporu strán Smer-SD a SNS
Zobraziť galériu (9)
Milan Belica bude kandidovať na post predsedu kraja s podporu strán Smer-SD a SNS  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Už niekoľko rokov je predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Ten sa za rok 2021 môže pochváliť zárobkom 65 908 eur. Zo všetkých županov má však v majetkovom priznaní zrejme najvyšší počet uvedených nehnuteľností. Ak už berieme vlastníctvo rôznych nehnuteľností u župana Belicu z rôznych pohľadov (rodinné domy, vinice, byty, zastavané pochy a nádvoria...) v tomto prípade ide o vlastníctvo takýchto nehnuteľností na Zobore nad Nitrou, v bratislavskom Ružinove, Horných Krškanoch, no najviac pozemkov a vlastníckych subjektov má Belica v obci Hostie v okrese Zlaté Moravce. Uvedených objektov v Hostiach je v majetkovom priznaní dohromady až 79. Belica využíva dve osobné motorové vozidlá Suzuki a Škoda z rokov 2014 a 2019. Belica tiež priznáva účty v banke a cenné papiere.

Jaroslav Baška, Trenčiansky kraj

Jaroslav Baška
Zobraziť galériu (9)
Jaroslav Baška  (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Západné Slovensko zakončíme posledným krajom - Trenčianskym, kde úraduje Jaroslav Baška, ktorý je okrem iného ako jediný zo županov aj poslancom Národnej rady. Baška si uvádza príjmy z verejnej funkcie vo výške 44 208 eur. Baška vlastní byt s garážou v Ružinove v Bratislave, kde vlastní aj dva podiely na spoločných priestoroch pozemkov. Súčasťou priznania je aj rodinný dom, orná pôda a garáž v Dohňanoch. Župan Baška má dve hypotéky z rokov 2008 a 2010. 

Erika Jurinová, Žilinský kraj

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá sa bude v jesenných voľbách do VÚC opätovne uchádzať o svoj post
Zobraziť galériu (9)
Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá sa bude v jesenných voľbách do VÚC opätovne uchádzať o svoj post  (Zdroj: TASR/Miroslav Jaroš)

Prejdeme plynule na stredné Slovensko, kde v Žilinskom kraji na stoličke županky sedí Erika Jurinová. Tá priznáva príjem za rok 2021 vo výške 66 017 eur. Jurinová priznáva jedenásť vlastnických objektov v obci Nižná, pričom ide o orné pôdy, zastavané plochy, či vodné plochy. Jurinová využíva osobné motorové vozidlo značky Mercedes-Benz z roku 2016 a priznáva tiež zariadenie rodinného domu. V rámci majetkového práva priznáva Jurinová bežný účet v banke a sporenie.

Ján Lunter, Banskobystrický kraj

Ján Lunter
Zobraziť galériu (9)
Ján Lunter  (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Ján Lunter bol ostro sledovanou postavou volieb, keďže v kresle župana Banskobystrického kraja vystriedal predsedu extrémistickej ĽSNS Mariana Kotlebu. Lunter za posledný rok priznáva príjem z verejnej funkcie 65 907 eur. Lunter priznáva viaceré pozemky v Telgárte, Podlaviciach a v Banskej Bystrici. Dohromady je týchto pozemkov 27 s tým, že jeden z bystrických je z polovice vyrozumený ako stavba.

Milan Majerský, Prešovský kraj

Predseda KDH Milan Majerský
Zobraziť galériu (9)
Predseda KDH Milan Majerský  (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Východ Slovenska načneme Prešovským krajom, kde šéfuje ako župan predseda KDH Milan Majerský. Ten sa síce nedostal do parlamentu, no ako župan za posledný rok zinkasoval z verejnej funkcie dohromady 65 904 eur. V rámci nehnuteľnostného majetku si Majerský priznáva tri zastavané plochy a nádvoria, jednu v Levoči a dve ďalšie v obci Mlynica. V obci Mlynica tiež priznáva ostatné plochy a trávnaté porasty v rámci katastrálneho územia obce. Majerský priznal aj vklad v banke či dva hypotekárne úvery z rokov 2014 a 2021. Majerský využíva vozidlo na leasing značky Škoda, ktoré nemá vo svojom osobnom vlastníctve.

Rastislav Trnka, Košický kraj

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (9)
Rastislav Trnka  (Zdroj: TASR - František Iván)

Náš prehľad županov a ich majetkov za rok 2021 zakončíme predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom, ktorý vystriedal Richard Rašiho. Trnka si za rok priznáva príjem z verejnej funkcie vo výške 65 937 eur, no ako jediný zo županov priznáva aj iný príjem vo výške 15 749 eur. Trnka si uvádza košický byt vo vlastníctve v oblasti Severné Mesto. V rámci majetkového práva Trnka priznáva úspory v banke a obchodný podiel v spoločnosti s.r.o. Trnka má hypotekárny úver z roku 2019 a medziúver z roku 2016.

Viac o téme: ŽupaniMajetkové priznania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu