Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico vo videu zverejnil ďalšie obvinenia: Vypaľovanie Suchobu šéfom Finančnej správy? Prsty v tom má mať aj Heger!

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Koncom minulého týždňa zverejnila strana Smer pochybenia týkajúce sa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu. Poukázali na komunikáciu a nahrávky, v ktorých sa mal vyhrážať expolicajtovi Mariánovi Kučerkovi. Teraz však predseda strany Robert Fico zverejnil ďalšie informácie. Hovorí o tom, ako mal Michala Suchobu "vypaľovať" súčasný šéf Finančnej správy.

O najnovších informáciách hovorí šéf opozičného Smeru Robert Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Opiera sa pritom o mailovú komunikáciu medzi kajúcnikom Michalom Suchobom a jeho advokátkou. V nej sa mal Suchoba sťažovať na to, že ho mal súčasný šéf Finančnej správy Jiří Žežulka "vypaľovať", pričom o tomto probléme mal údajne vedieť aj premiér Eduard Heger. 

Fico zverejnil ďalšie video: Hovorí o vypaľovaní kajúcnika Suchobu šéfom Finančnej správy Žežulkom (Zdroj: FB / Robert Fico)

"Pred niekoľkými dňami sa objavila emailová komunikácia medzi známym udavačom Michalom Suchobom a jeho advokátkou. Michal Suchoba sa v maile posťažoval, že ho súčasný prezident finančnej správy Žežulka vypaľoval. Firma Michala Suchobu robila pre finančnú správu, ale finančná správa jej za prácu neplatila," podotkol Fico. Z komunikácie má podľa jeho slov vyplývať, že faktúry mala finančná správa vyplatiť až potom, ako Michal Suchoba zaplatí desať percent z objemu vystavených faktúr alebo od dvoch do piatich miliónov eur.

Ako dodal, zo spomínaných desiatich percent mal dostať svoj podiel aj vtedajší minister financií a súčasný premiér Heger. Fico zároveň pripomenul výpovede kajúcnika, ktorými sa podľa jeho slov chcel zachrániť, pričom ich označil za krivé výpovede. "Suchobove krivé svedectvá ako udavača a podozrivého z najzávažnejšej ekonomickej trestnej činnosti stačili Matovičovmu komandu na to, aby desiatkam ľudí zničili život. Na ich základe sa vykopávali dvere, obviňovalo a zatváralo. Suchoba si vymýšľal, aby sa zachránil," poukázal, pričom sa pýta, prečo elitní policajti doteraz túto komunikáciu neriešili a neboli sa na ňu pýtať šéfa Finančnej správy. Nové informácie označil za otrasné. 

obvinený podnikateľ Michal Suchoba
Zobraziť galériu (4)
obvinený podnikateľ Michal Suchoba  (Zdroj: Topky - Maarty)

Na záver konštatoval aj to, ako celá vec dopadne„Pre mňa sú udavači ako Suchoba, Imrecze, Makó, či Sklenka obyčajní kriváci chrániaci si svoj zadok. Ale nemám, úprimne, žiadne ilúzie ani o Hegerovi ani jeho partičke OĽaNO. V každom prípade, Suchobove obvinenia, že ho vypaľoval prezident finančnej správy a vedel o tom aj vtedajší minister financií Heger vystavujú OČTK a média ďalšej skúške. My ale vieme, ako tá skúška dopadne. Ako obyčajne. Klamstvá Suchobu proti opozícii a ľuďom s ňou spájanými sa budú považovať za Písmo sväté. A obvinenia Žežulku a Hegera za obyčajné Suchobove fantazmagórie," uviedol na záver videa.

Heger a Žežulka obvinenia odmietajú

K celej veci sa už vyjadrili aj samotný premiér a šéf Finančnej správy. Obaja obvinenia lídra opozície odmietajú. "Odmietam a považujem za absurdné akékoľvek tvrdenia o tom, že by som sa ako minister financií podieľal na páchaní trestnej činnosti. Práve naša vláda začala proces očisty a transparentného fungovania finančnej správy," reagoval Heger. Zdôraznil, že nový prezident Finančnej správy bol vybraný v transparentnom výberovom konaní a má za sebou reálne výsledky práce.

Fico vo videu zverejnil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ďalej zdôraznil, že Michala S. osobne nepozná. "Vedome som sa s ním nestretol a už vôbec nerokoval. Zároveň som ako minister financií nevyvíjal vo vzťahu k spomínanej ani žiadnej inej firme žiadne aktivity," poznamenal s tým, že polícia, prokuratúra a súdy majú jeho plnú dôveru, a preto im v prípade potreby poskytne súčinnosť. Žežulka odmietol, že by kohokoľvek zo spoločnosti Allexis žiadal o úplatok. "Neurobil som tak priamo ani prostredníctvom inej osoby. Dňa 15. septembra som sa oboznámil s obsahom anonymného blogu a ako príslušník FS som okamžite podal podnet na sekciu inšpekcie a vnútornej kontroly, aby boli uvedené podozrenia preverené," uviedol s tým, že zároveň požiadal kolegov, aby ihneď začali spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Podal tiež trestné oznámenie na autora blogu pre podozrenie z trestného činu ohovárania.

Poukázal na to, že problémy so splatnosťou dodávateľských faktúr vznikli niekoľko mesiacov pred jeho nástupom do funkcie prezidenta finančnej správy. "V roku 2020 došlo k omeškaniu platieb v sume 1,2 milióna eur v období máj až november z niekoľkých dôvodov, a to z nedostatočného finančného krytia na rok 2020, straty bezpečnostnej previerky dodávateľa, ako aj z dôvodu pochybného spôsobu doručovania faktúr, ktoré nezodpovedalo bežným obchodným zvyklostiam," priblížil.

Igor Matovič a Jiří Žežulka
Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič a Jiří Žežulka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako uviedol, v súčasnosti je neukončený súdny spor medzi FS a dodávateľom týkajúci sa úrokov z omeškania, pričom práve jedným z argumentov FS ako žalovaného je spôsob doručenia faktúr a ich obsahové náležitosti. "Záväzky boli zo strany FS uhradené v novembri roku 2020 a v decembri 2020," dodal s tým, že v súčasnosti si FS plní všetky svoje záväzky voči dodávateľovi, ktorému mesačne platí za prevádzku jediného systému e-kasa sumu 108.200 eur. Finančná správa podľa jeho slov už vypovedala tri zo štyroch zmlúv so spoločnosťou Allexis. "V súčasnosti má spoločnosť Allexis s FS platnú dodávateľskú zmluvu len na prevádzku systému e-kasa, pričom FS rokuje o možnosti vysporiadania majetkových práv tak, aby FS do budúcnosti mohla vývoj a údržbu systémov súťažiť v rámci transparentného verejného obstarávania," doplnil.
 

Viac o téme: VýpalnéRobert FicoMichal SuchobaJiří ŽežulkaFInančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu