Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dánska centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 13-ročné maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánska centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 60 bázických bodov, čím sa sadzba dostala na najvyššiu úroveň za 13 rokov. Banka tak reagovala na skoršie rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) výrazne zvýšiť úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dánsko, ktoré ako prvá krajina na svete zaviedlo v roku 2012 záporné úrokové sadzby, sa minulý mesiac rozhodlo experiment po 10 rokoch ukončiť a vrátiť sadzby späť nad nulu. Začiatkom septembra zvýšila banka hlavnú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov na 0,65 %. Tento mesiac vo zvyšovaní pokračovala a vo štvrtok ju posunula o ďalších 60 bázických bodov nahor na 1,25 %. Kľúčová úroková sadzba sa tak dostala na najvyššiu úroveň od augusta 2009.

"Zvýšenie úrokovej sadzby je reakciou na rozhodnutie ECB," uviedla dánska centrálna banka v oficiálnom vyhlásení. ECB vo štvrtok zvýšila hlavné sadzby o 75 bázických bodov a oznámila, že v tomto trende bude pokračovať.

Na rozdiel od iných centrálnych bánk jediným mandátom dánskej centrálnej banky je udržiavať dánsku korunu stabilnú voči euru. Banka zvyčajne reaguje na rozhodnutie ECB rovnakým krokom, teda hlavnú úrokovú sadzbu upraví v rovnakom rozsahu. Tentoraz však zvýšila hlavný úrok v menšom rozsahu než ECB. Ako povedal hlavný ekonóm Danske Bank Las Olsen, je to preto, že momentálne má centrálna banka záujem na mierne slabšom kurze koruny.

Viac o téme: BankaúrokyDánskoSadzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu