Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šeliga odmieta naratív Smeru, že by Slovensko prestávalo byť právnym štátom

Programový snem Za ľudí schválil kandidatúru niekoľkých primátorov a predsedov krajov Zobraziť galériu (2)
Programový snem Za ľudí schválil kandidatúru niekoľkých primátorov a predsedov krajov (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Juraj Šeliga (nezaradený) odmieta naratív Smeru-SD a jeho lídra Roberta Fica o tom, že by Slovensko prestávalo byť právnym štátom. Počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyčítal Ficovi vykresľovanie obrazu, akoby všetky aktuálne kauzy boli politickou objednávkou. Návrh uznesenia z dielne Smeru-SD označil za klamlivý. Verí, že ho parlament neprijme.

"To, že polícia vyšetruje, je prosto fakt. To, že vyšetruje vašich bývalých nominantov, je tiež fakt," adresoval Smeru-SD. Za zvláštne považuje Šeliga to, že sa Smer-SD aktuálne zastáva len svojich nominantov. Ide podľa neho o snahu vyslať im signál, že predstavitelia Smeru-SD využijú všetky prostriedky na to, aby sa ich zastali. Podotkol pritom, že majú k dispozícii advokátov i súdy a každý má právo na spravodlivý proces.

Archívne video: Fico odmietol, že by za schôdzou bola snaha zastrašovať orgány činné v trestnom konaní

Fico odmietol, že by za schôdzou bola snaha zastrašovať orgány činné v trestnom konaní (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ficovi vyčíta manipulatívne spôsoby. Hovorí, že prečíta len časti výpovedí a nahrávok, no nepovie zvyšné dôležité veci, ako napríklad priznania viacerých obvinených. Šeliga nespochybňuje to, že polícia i prokuratúra môžu urobiť procesné chyby. Považuje však za klamstvo, že by súčasná vláda manipulovala vyšetrovania. Pripomenul, že aj tí vyšetrovatelia a sudcovia, ktorých Fico kritizuje, boli na svojich pozíciách roky predtým. Rovnako poznamenal, že vo funkciách boli aj tí kajúcnici, ktorých výpovede teraz Smer-SD spochybňuje a označuje ich za falošných či zákerných.

Pýta sa, čo urobí Smer-SD po voľbách, ak sa dostane k moci. Obáva sa zrušenia špecializovaného trestného súdu či špeciálnej prokuratúry, alebo prijatia rôznych zákonov. "To, čo chcete urobiť po voľbách, je ten rozvrat štátu, o ktorom tu hovoríte," povedal a poukázal na vyjadrenia niektorých predstaviteľov strany. Fico reagoval, že nechce zrušiť ani špeciálnu prokuratúru, ani špecializovaný trestný súd. Namieta len niektorých ľudí v konkrétnych pozíciách, napríklad Daniela Lipšica ako špeciálneho prokurátora.

Šeliga odmieta naratív Smeru,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) skonštatoval, že okrem OĽANO ostal Šeliga jediným, kto ešte považuje Slovensko za právny štát. "Nikto nespochybňuje vyšetrovanie. Nech sa vyšetruje, ale na základe faktov a nie výpovedí kajúcnikov a výmyslov," podotkol. Marek Šefčík (OĽANO) súhlasí so Šeligovými slovami o vytrhávaní z kontextu. Rovnako to vníma aj Jozef Pročko (OĽANO), ktorý hovoril o viacerých kauzách predchádzajúcich vlád. 

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoSmerJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu