Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SaS-ka definitívne odchádza: Sulík sa lúči a bilancuje výsledky svojej práce, TOTO je jeho robota!

Odchod Richarda Sulíka sprevádza bilancovanie jeho práce na rezorte hospodárstva. Zobraziť galériu (7)
Odchod Richarda Sulíka sprevádza bilancovanie jeho práce na rezorte hospodárstva. (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Liberáli po dnešku definitívne odchádzajú z vlády Eduarda Hegera a nastal čas bilancovať. Výsledky svojej práce odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík zhrnul na svojej tlačovke, kde sa objavil po boku rovnako odchádzajúcich štátnych tajomníkov a generálneho tajomníka služobného úradu.

VIDEO Richard Sulík s kolegami bilancuje svoje pôsobenie na rezorte hospodárstva:

Sulík urobil svoj odpočet a ministerstvo vraj odovzdáva v lepšom stave, než v akom ho dostal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jadrová elektráreň, plyn, ropa, Slovnaft...

Sulík aj dnešný brífing otvoril témou tretieho bloku elektrárne v Mochovciach. No nevynechal ani ďalšie témy. "V oblasti plynu sme zabezpečili výrazne nižšie ceny plynu na ďalší rok ako sú trhové ceny, resp. na ďalšie štyri roky. Podarilo sa nám vyjednať výnimku s EK ohľadom šetrenia plynu, čo tiež znamená, že plynu je na Slovensku dostatok. Máme ho v zásobníkoch toľko, aby sme dokázali fungovať do konca marca, aj keby ihneď prestal tiecť ruský plyn. Ten ešte tečie asi na 30 percent. V oblasti ropy sme poskytli pomoc Ukrajine vo výške 10 miliónov litrov nafty. Tak isto sme vyjednali záväzok so Slovnaftom, o tom, že ak by prestali tiecť dodávky ruskej ropy, Slovnaft uprednostní Slovensko," povedal na úvod Sulík.

SaS-ka definitívne odchádza: Sulík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Východniarov som podporil oveľa viac, ako moji východniarski predchodcovia

Sulík spomína Volvo aj strategický park Valaliky na východe Slovenska. Podľa neho tým znižovali regionálne rozdiely. "Rimavská Sobota, Valaliky, Záborské, Sabinov... Všetky tieto aktivity smerovali na východ. Takto vzniknú tisícky pracovných miest. Toto je ten game-changer, ktorý môže pozdvihnúť úroveň východného Slovenska," povedal Sulík s tým, že aj keď je z Bratislavy, východu pomohol viac, ako jeho východniarski predchodcovia.

SaS-ka definitívne odchádza: Sulík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Štátny tajomník Ján Oravec spomína aj kilečká, ktoré parlament schválil. Okrem toho spomenul aj zastropovanie administratívnej záťaže pri zákonoch a pri podnikaní. "Zároveň sme do Plánu obnovy zaimplementovali míľnik o tom, že ďalšie vlády budú zaviazané k ďalšiemu znižovaniu administratívnej záťaže," skonštatoval Oravec, ktorý však hovorí aj o tom, že ďalšie plány zahatala korona.

SaS-ka definitívne odchádza: Sulík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Sulík okrem iného pripomína aj to, že stratové SPP dostali aj v ťažkých časoch do stabilnej finančnej situácie. Okrem iného ministerstvo pripomenulo rekonštrukciu kúpeľov Sliač, kde už aj majú víťaza súťaže, ktorý objekt začne prepracovávať. Sulík nezabúda ani na nápravu situácie v Správe štátnych hmotných rezerv.

Teplé slová pre nového ministra

Sulík povedal aj svoje slová o novom, možnom nástupcovi. "Želal by som si, aby pokračoval v začatej robote. Karol Galek aj preto neodchádza ihneď, ale ostáva tam ešte nejakú dobu, aby vedel komplexne novému ministrovi odovzdať rozpracované veci pre kontinuitu," očakáva Sulík. "Karol Hirman je známy ako expert v oblasti energetiky, čo si myslím, že práve v tejto dobe je dobré. Bude sa venovať téme, ktorú dôverne pozná. Môj predchodca Peter Žiga si odpustil prakticky všetky poznámky, poprial nám všetko dobre a nechal nás "robiť robotu", presne toto spravím aj ja teraz," povedal podporné slová novému ministrovi Sulík. "Odovzdávam ministerstvo v lepšom stave, než v akom som ho dostal," povedal líder SaS.

SaS-ka definitívne odchádza: Sulík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Sulík o daňových zákonoch ktoré SaS predkladá na septembrovú schôdzu NRSR (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sulík sa už na sociálnej sieti pochválil, že je "pobalený" a priebežný odpočet jeho práce ešte bude zverejňovať postupne.

 

POBALENÝ, ČAUTE Neodchádzam od rozrobenej práce, poctivo som dokončil všetko, čo sa dalo aj bez podpory ministra...

Posted by Richard Sulik on Tuesday, September 13, 2022

Liberáli odchádzajú, vystriedajú ich noví ministri

So svojimi kreslami sa okrem Sulíka lúčia aj ministri Mária Kolíková, Branislav Gröhling a Ivan Korčok. Sulík bilancovanie svojich výsledkov poňal aj zo statusového hľadiska, no väčšinu svojho pôsobenia odhalil až na dnešnej tlačovej konferencií. Sulík si však za posledný úspech v kresle ministra určite pripisuje začiatok fungovania tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. "Slovenské elektrárne dokončili zavážanie jadrového paliva do tretieho bloku Mochoviec. Nový blok s výkonom 471 megawattov podľa elektrární pokryje 13 percent spotreby elektriny na Slovensku a krajina sa stane sebestačnou vo výrobe prúdu. Životnosť bloku je naplánovaná najmenej na 60 rokov," pochvaľuje si Sulík.

 

ODCHÁDZAM S POCITOM DOBRE VYKONANEJ PRÁCE. ZAJTRA BUDEME INFORMOVAŤ O VŠETKOM, ČO SA PODARILO NA MINISTERSTVE...

Posted by Richard Sulik on Monday, September 12, 2022
Viac o téme: OdchodVládaOdpočetSaSRichard SulíkJán OravecKarol GalekRoman Achimský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu