Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európe dochádza trpezlivosť: Víza pre Rusov obmedzujú Estónci aj Lotyši, takto zareaguje Slovensko!

Korčokovo ministerstvo prehovorilo o tom, ako prebehne obmedzovanie vydávania víz ruským občanom. Zobraziť galériu (3)
Korčokovo ministerstvo prehovorilo o tom, ako prebehne obmedzovanie vydávania víz ruským občanom. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA/MOSKVA - Ruská okupácia Ukrajiny už trvá viac ako polovicu roka a za ten čas sa na ruskú stranu zniesla veľká kopa kritiky a sankcií, ktoré do určitej miery aj skomplikovali ekonomický život Ruska. To však zrejme nie je všetko, pretože viaceré štáty začínajú hovoriť o obmedzovaní vydávania víz ruským občanom. Svoje k tomu už povedali Lotyši aj Estónci a rozsiahlu debatu už vedie aj Poľsko. Ako sa zachováme my?

archívne video

Ak máte ruské občianstvo a mlčíte, znamená to, že nebojujete, povedal v príhovore Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Už v súčasnosti sa vedie veľká debata o tom, ako Rusom skomplikovať prístup do krajín Západu po tom, ako krajina vojensky napadla Ukrajinu. Poľsko v týchto dňoch zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko.

"Poľsko pracuje na koncepcii, ktorá umožní nevydávať víza Rusom," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Piotr Wawrzyk v nedeľu pre agentúru PAP. Rozhodnutie podľa neho padne v najbližších týždňoch. Novým plánom sa tak bude zaoberať vláda Mateusza Morawieckeho.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (3)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Nie všetci sú za jedno

K novým opatreniam EÚ voči Rusku by podľa Wawrzyka mohlo patriť pozastavenie platnosti zmluvy o zjednodušenom vydávaní víz pre ruských občanov. "Proti tomu sú však veľké členské štáty vrátane Nemecka, Francúzska a Holandska," povedal Wawrzyk. Dodal, že Poľsko rokuje s ostatnými členskými krajinami a zistilo, že okrem troch pobaltských štátov sa s jeho názorom stotožňujú aj Slovensko a Česko.

Ako to vidí Slovensko?

A ako sa voči ruským občanom zachová naša strana? "MZVEZ SR už pre občanov Ruskej federácie obmedzilo vydávanie turistických víz, ktoré sú vydávané len pre návštevy príbuzných, za účelom športu, študijné pobyty atď. Zároveň sme už začiatkom marca 2022 zrušili bezvízový režim pre držiteľov ruských diplomatických pasov," priblížil pre Topky hovorca MZV Juraj Tomaga.

Musia sa rozhodnúť všetky krajiny Schengenu, ináč to nemá zmysel 

"V nadväznosti na otázku ohľadom zastavenia vydávania víz pre občanov Ruskej federácie je potrebné uviesť, že zmysel má len také riešenie, ktoré bude prijaté všetkým krajinami, ktoré sú súčasťou Schengenu. V opačnom prípade budú občania RF môcť naďalej cestovať na víza vydané vydané v inej schengenskej krajine," popisuje problém Tomaga. "Aj preto budú o tejto téme rokovať ministri zahraničných vecí krajín EÚ na svojom najbližšom zasadnutí v Prahe koncom augusta," doplnil Tomaga.

Európe dochádza trpezlivosť: Víza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Európska komisia a Nemecko sú proti

Nemecko a tiež Európska komisia odmietajú zastavenie vydávania turistických víz pre Rusov, približuje DPA. Estónska vláda v uplynulom týždni rozhodla, že ruskí občania nebudú môcť od 18. augusta vstupovať do krajiny so schengenskými vízami vydanými Estónskom. Výnimkou budú Rusi, ktorí žijú v Estónsku alebo idú navštíviť príbuzných. Vstupovať do krajiny budú môcť aj ruskí občania s vízami vystavenými inými členskými štátmi EÚ.

Lotyšsko zastavilo vydávanie víz Rusom na neurčitý čas. Lotyšské veľvyslanectvo v Moskve prijíma žiadosti o víza len od ruských občanov, ktorí sa chcú zúčastniť na pohrebe blízkeho príbuzného v Lotyšsku.

Viac o téme: VízaVeľvyslanectvoMinisterstvo zahraničných vecíRuskoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu