Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Analytici o vrchole letnej COVID vlny: TOTO je kľúčový dátum! Lepšie správy sme ešte nemali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Aj keď v súčasnosti počúvame množstvo správ o tom, ako narastá počet nových prípadov koronavírusu a obsadzujú sa aj lôžka v nemocniciach, situácia podľa analytikov z Dát bez pátosu zrejme ešte nemusí byť taká tragická. Ba čo viac, majú dokonca dôvod na optimizmus a hovoria o fenoméne, ktorý tu ešte v lete v prípade pandémie covidu nezažili.

archívne video

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU v rómskej osade v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Lepšie správy sme ešte nemali, ohlasujú číselní experti

Svoj optimizmus vyjadrili v poslednom statuse ohľadom poslednej vlny koronavírusu a jej špičky. "Na vývoj letnej omikronovej vlny v UK (Spojené kráľovstvo Veľkej Británie, pozn. red.) upozorňujeme opakovane a lepšie správy sme ešte nemali," konštatujú na základe zahraničných dát odborníci.

Tí k svojim záverom prišli po analýze zahraničného grafu krivky covidu. "Okrem zlomu v počte pozitívnych sa zlomili a klesajú aj krivky: príjmov pacientov do nemocníc a stavu (počtu) pacientov v nemocniciach," tvrdia.

 

KOVID: špička v strede leta? To tu ešte nebolo. Na vývoj letnej omikronovej vlny v UK upozorňujeme opakovane a lepšie...

Posted by Dáta bez pátosu on Sunday, July 31, 2022

Úľavu pocítime vraj aj v sektore hospodárstva

Ako fakt uvádzajú to, že v Británii ide o dáta spred 10 dní za 3. júlový týždeň. Tie majú vek už aj dobrých dvoch týždňov. "A už sa krivky zlomili. Príde k úľave aj v sektore hospodárstva: menej ľudí bude chýbať v zamestnaní: zdravotníctvo, doprava, služby," očakávajú.

Dáta bez pátosu tvrdia, že s veľmi silnou pravdepodobnosťou sme blízko ku špičke. "V druhý augustový týždeň (reporting od 8. augusta) môžu už byť nižšie čísla v porovnaní s minulým týždňom, ale hlavne skutočný počet ľudí v populácii s covidom. Uvidíme to na klesajúcich počtoch príjmov do nemocníc v strede augusta," predpokladajú.

Kedy môžeme očakávať špičku? Zhruba o pár dní a bude slabšia ako bežné chrípkové epidémie

Špička teda podľa nich príde v strede leta. "Početná časť populácie to prekoná (zatiaľ sme asi v polovici, druhá polovica to ešte len chytí a zistí). Štart do jesene a začiatok školského roka by nás mohol prvýkrát chytiť v “poklese” kriviek," uvádzajú priaznivé prognózy. Táto vlna bude podľa nich z hľadiska zahltenia nemocníc a počtu úmrtí najnižšia a slabšia ako početné chrípkové zimné vlny v poslednom desaťročí.

Analytici o vrchole letnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: ŠpičkaKoronavírusDáta bez pátosuOmikron vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu