Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Reakcie politikov na vstup Švédska a Fínska do NATO: Podľa prezidentky sa potvrdzuje historický význam samitu

Na prizvanie severských krajín reagovali aj naši politici. Zobraziť galériu (5)
Na prizvanie severských krajín reagovali aj naši politici. (Zdroj: FB/Jaroslav Naď, TASR/Ján Krošlák, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Na oficiálne prizvanie severských krajín reagovali aj naši politici.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) podporil prizvanie Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). "V časoch, keď sa z Ruska stala najväčšia bezpečnostná hrozba pre západné krajiny, je každá posila na mieste," uviedol na sociálnej sieti. Vojna na Ukrajine podľa neho všetkým ukázala, že bez dostatočne spoľahlivých spojencov by bola naša bezpečnosť a suverenita ohrozená. "Čím viac spojenectiev, tým je silnejšia obrana našich hodnôt a slobody," dodal.

Severoatlantická aliancia na samite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských krajín NATO na samite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami.

Reakcie politikov na vstup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Potvrdzuje sa historický význam tohto samitu NATO, tvrdí prezidentka

Samitu v Madride sa zúčastňuje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej pozvanie Fínska a Švédska do Aliancie potvrdzuje historický význam samitu NATO v španielskej metropole. "Dnes sme jednohlasne podporili vstup Fínska a Švédska do Aliancie. Rozhodnutie týchto krajín tak po dlhých desaťročiach neutrality prišlo ako reakcia na ruskú inváziu Ukrajiny. Vladimír Putin chcel rozdeliť a oslabiť Európu, ale dosiahol len to, že sme posilnení o nových členov, jednotnejší ako kedykoľvek predtým a východné krídlo NATO bude chránené ešte dôraznejšie ako doteraz," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Reakcie politikov na vstup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová)

Vstupom Švédska a Fínska do NATO sa stane Slovensko silnejšie, tvrdí Naď

Vstupom Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) sa stane Slovensko silnejšie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v reakcii na oficiálne prizvanie krajín Alianciou do jej radov. "Vieme užšie spolupracovať, pomáhať si vo vojenských spôsobilostiach a byť si nápomocní v krízových situáciách," skonštatoval. Švédsko a Fínsko sú podľa neho ekonomicky a vojensky silné krajiny.

Minister verí, že sa proces podarí dotiahnuť do zdarného konca. Ich záujem o vstup je podľa neho obrovským gestom opodstatnenia Aliancie a jej správneho hodnotového nastavenia. Severoatlantická aliancia na samite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na samite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami.

Reakcie politikov na vstup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO)

Rozhodnutie o vstupe Švédska a Fínska do NATO je historickým momentom, tvrdí Korčok

Rozhodnutie o vstupe Švédska a Fínska do NATO je historickým momentom. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), TASR jeho stanovisko tlmočil komunikačný odbor rezortu. Rozhodnutie krajín je podľa neho reakciou na vojnu na Ukrajine. "Jednoducho, nebyť útoku na Ukrajinu, NATO by nemalo o dvoch členov viac," priblížil minister. Zdôraznil, že každému musí byť jasné, že nejde o agresívnu expanziu Aliancie.

V tejto súvislosti pripomenul samit NATO v Madride v júli 1997, keď pozvánku na vstup do Aliancie dostali Poľsko, Česko a Maďarsko, ale nie Slovensko. "Rozčarovanie, hnev a premárnená príležitosť dostať také záruky obrany ako naši susedia. Dostali sme vizitku za náš domáci vývoj," skonštatoval. Tých, ktorí spochybňujú členstvo Slovenska v NATO, sa podľa neho treba pýtať, či by sa v súčasnej situácii cítili mimo Aliancie bezpečnejšie.

Severoatlantická aliancia na samite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských krajín NATO na samite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Na samite sa zúčastnil aj Korčok. Bol členom delegácie Slovenskej republiky, ktorú viedla hlava štátu Zuzana Čaputová.

Reakcie politikov na vstup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Ivan Korčok)

Viac o téme: NATOŠvédskoFínskoJaroslav NaďZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu