Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko sa nebráni debate o zmene zmlúv: Europoslanci majú rozličné názory

Martin Klus Zobraziť galériu (4)
Martin Klus (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko sa nebráni diskusii o revízii základných zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ), vopred však musí byť jasné, aké benefity by to prinieslo a či na nich existuje politická zhoda. Otváranie a zmeny zmlúv nemôžu byť samoúčelné. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Tému otvárania základných zmlúv priniesla Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE). TASR prináša týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE.

Klus upozorňuje, že názory na to, o aké zmeny by malo ísť a či je zmysluplné otvárať zmluvy sa v rôznych členských krajinách výrazne líšia. "Ja osobne sa domnievam, že mnohé z kľúčových požiadaviek občanov sa dajú naplniť rýchlo ešte v existujúcich rámcoch zmlúv a nebolo by dobré zaseknúť sa v rokoch ťažkých diskusií k témam, kde je dosiahnutie kompromisu v krátkom čase nereálne. Aj pandémia, či agresia na Ukrajine nám ukázali, že EÚ má kompetencie a schopnosti nájsť a implementovať rýchle a efektívne riešenia, a to všetko v rámci svojho aktuálneho mandátu," zdôraznil.

Slovensko sa nebráni debate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bude potrebné niektoré ustanovenia zmeniť

Prípadná revízia sa môže týkať primárne dvoch zmlúv - Zmluvy o fungovaní Európskej únie a Zmluvy o Európskej únii. V TASR TV to hovoril Tomáš Buchta zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli. "Revízia zmlúv je akt, ktorým členské štáty EÚ zverujú Únii nové právomoci," vysvetlil Buchta. Dodal, že pokiaľ pôjdeme týmto smerom, bude potrebné niektoré ustanovenia zmeniť. Slovenskí europoslanci sa nezhodujú v potrebe otvárania základných zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ).

"Je tu silné volanie po tom, aby sme zorganizovali Konvent o budúcnosti Európy, ktorý by mohol byť prvým krokom k otvoreniu zmlúv o fungovaní EÚ," uviedol Vladimír Bilčík s tým, že treba zmeniť niektoré rozhodovacie mechanizmy v únii. Hlasovanie kvalifikovanou väčšinou by podľa neho prospelo akcieschopnosti Európy vo svete.

Poslanci volajú po zrušení jednohlasného rozhodovania v citlivých oblastiach

Robert Hajšel vníma dopyt občanov po väčších kompetenciách pre Európu v oblastiach, ako je zdravie alebo energetika a sociálne zabezpečenie. Niektorí poslanci volajú po zrušení jednohlasného rozhodovania v citlivých oblastiach. Sám o tom však nie je presvedčený, pretože právo veta zaisťuje štátom ako Slovensko, že ich národno-štátne záujmy sa vždy berú do úvahy. Miriam Lexmann nesúhlasí s otváraním základných zmlúv o fungovaní EÚ a zdôrazňuje, že mnohé problémy by mohli byť vyriešené v rámci existujúcich zmlúv.

Europslankyňa Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (4)
Europslankyňa Miriam Lexmann  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Martin Hojsík upozornil, že politici často hovoria, ako počúvajú občanov, a tí teraz povedali, že chcú silnejšiu Európu, ktorá bude lepšie chrániť planétu, ale aj ľudské a sociálne práva jej občanov. Podľa Eugena Jurzycu by Únii pomohlo viac transparentnosti, analýz hodnoty za peniaze, založených na objektívnych dátach, a menej protekcionizmu.

Beňová pripomenula iniciatívu

Michal Wiezik zmenu hlasovania z jednohlasného súhlasu na kvalifikovanú väčšinu považuje za vhodnú, rovnako je za konvent k revízii zmlúv o EÚ. Monika Beňová v súvislosti s otázkou revízie základných zmlúv pripomenula iniciatívu, v ktorej viacero členských krajín varovalo pred akýmikoľvek unáhlenými zmenami.

Slovensko sa nebráni debate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram MB)

Peter Pollák zdôrazňuje, že Európa čelí bezprecedentným výzvam, ktoré si vyžadujú viac flexibility pri rozhodovaní. "To, či je nutná revízia zakladajúcich zmlúv k tomu, aby sa Európa stala akcieschopnejšou, nezávislejšou či sociálnejšou, je otázne. V každom prípade si to vyžaduje konštruktívnu debatu a odobrenie všetkých členských krajín a jej občanov," upozornil.

Občiansky hlas je veľmi dôležitý

Podľa Ivana Štefanca by revízia zmlúv EÚ mala reflektovať predovšetkým výsledky Konferencie o budúcnosti Európy. "Občiansky hlas je veľmi dôležitý. Zároveň nás pandémia COVID-19 a nedostatok energií naučili, že Európska únia potrebuje viac kompetencií v oblasti zdravotníctva a energetiky," poznamenal.

Viac o téme: PoslanciZmluvySlovenskoCoFoE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu