Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko navštívi pre dvojnásobnú homofóbnu vraždu misia europarlamentu

Vladimír Bilčík
Vladimír Bilčík (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) odsúhlasili v piatok zámer vycestovať na Slovensko v reakcii na nenávistné vraždy dvoch mladých ľudí z LGBTQI+ komunity v Bratislave. Podľa spravodajcu. Uviedol to slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

Bilčík, ktorý je stálym členom europarlamentnej monitorovacej skupiny DRFMG, spresnil, že misia europoslancov sa chce na Slovensku podrobnejšie informovať o pozadí a kontexte tohto zločinu z nenávisti a diskutovať s príslušnými slovenskými orgánmi o konkrétnych krokoch v boji proti nenávisti a pri ochrane LGBTIQ+ komunity a ďalších zraniteľných skupín.

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Europoslanci chcú na Slovensku diskutovať o čo najvhodnejšom zapojení spoločných európskych inštitúcií do boja proti nenávisti vo verejnom priestore a o radikalizácii mladých ľudí v on-line priestore. "Európske inštitúcie sú aj slovenské inštitúcie – a už pri vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme sa presvedčili, aká dôležitá je spolupráca našich policajtov v rámci Europolu. Verím, že aj teraz nájdeme spôsoby, akými môžu byť európske inštitúcie nápomocné, aby sme lepšie spoločne predchádzali radikalizácii v on-line priestore, a predovšetkým na to, aby sa aj ľudia z LGBTIQ+ komunity cítili na Slovensku bezpečne," uviedol v tejto súvislosti Bilčík.

Úlohou parlamentnej skupiny pre monitorovanie demokracie, právneho štátu a základných práv je sledovanie dodržiavania základných práv, demokracie a právneho štátu v Európskej únii.

Viac o téme: Návšteva StreľbaVladimír BilčíkLGBTQZámocká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu