Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku, oznámila predsedníčka von der Leyenová

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Európska komisia dnes odporučila kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. Oznámila to predsedníčka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová, podľa ktorej bude krajina musieť vykonať množstvo potrebných reforiem, s ktorými je spojený prijímací proces. Kyjev by sa mal zamerať napríklad na nedostatky v otázkach právneho štátu či boja s korupciou, povedala šéfka komisie. Brusel podporil aj kandidatúru Moldavska. Naproti tomu Gruzínsko musí podľa komisie s reformami prísť ešte pred oficiálnym potvrdením kandidatúry.

Všetky tri krajiny požiadali o členstvo krátko po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhodujúce slovo v udelení kandidátskeho statusu bude mať na budúci týždeň summit lídrov členských krajín. "Ukrajina jasne ukázala svoje úsilie a svoje presvedčenie napĺňať európske hodnoty a štandardy," vyhlásila von der Leyenová na tlačovej konferencii, na ktorej prišla oblečená do žlto-modrej kombinácie zodpovedajúcej ukrajinskej vlajke.

Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

EÚ obdivuje predovšetkým silu, s ktorou Ukrajinci bojujú za slobodu proti ruskej agresii, povedala šéfka komisie. Kyjev podľa nej pokročil aj v rade ďalších otázok, má však pred sebou ešte veľa reforiem, ktoré sú nutné pre priebeh zložitého prijímacieho procesu. Ten môže podľa odhadov únijných činiteľov trvať viac ako desať rokov.

Komisia svoje kladné stanovisko zverejnila deň po tom, ako pri návšteve Kyjeva podporili ukrajinskú kandidatúru francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorí doteraz dávali najavo pochybnosti. Podľa diplomatov je pravdepodobné, že kandidatúru s podmienkami na summite podporia aj ďalšie doteraz skeptické krajiny ako Holandsko či Dánsko.

Heger toto rozhodnutie víta

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) víta, že Európska komisia (EK) odporučila udeliť Ukrajine aj Moldavsku štatút kandidátskej krajiny. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. "Ako Slovensko sme to presadzovali už v marci na summite vo Versailles a toto dnešné odporúčanie je výsledkom aj nášho niekoľkotýždňového úsilia," povedal Heger. Zároveň verí, že sa európski lídri počas budúcotýždňovej vrcholnej schôdzky v Bruseli s týmto odporúčaním stotožnia. 

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Členovia EK v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie na reformy, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.

Viac o téme: UkrajinaEurópska úniaMoldavskoEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu