Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

POTVRDENÉ Moravu zasiahlo tornádo! VIDEO Hrozivé zábery spúšte, ktorú narobilo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB / Počasí online Morava - D. N., D. B., S. S.)

BRATISLAVA/LANŽHOT - Ani nie rok po tom, ako južnú Moravu zasiahlo silné tornádo, sa objavujú informácie, že prehraničné mesto Lanžhot opäť bičoval tento extrémny jav počasia. Búrky, ktoré totiž boli v Česku v pondelok popoludní, napáchali rozsiahle škody. Na Slovensku však, našťastie, neudreli takou silou. No pohľad na domovy našich susedov doslova bolí.

Aktualizované 14:50 

Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti krátko popoludní potvrdil, že kúsok od Slovenska v pondelok vyčíňalo tornádo. "Predbežné informcie od kolegov z terénneho prieskumu potvrdzujú, že vznik škôd v Lanžhote a okolí naozaj súvisí s rotujúcim kondenzačným vírom, ktorý zachytili viacerí ľudia, a že teda skutočne išlo o tornádo, a to minimálne s intenzitou F1," upozornili českí meteorológovia. Ako dodali, bližšie informácie o tom, čo sa presne v pondelok a akú malo tornádo finálnu silu, zverejnia v najbližších dňoch. 

 

🌪⚠️Předběžné info od kolegů z terénního průzkumu potvrzuje, že vznik škod v Lanžhotu a okolí skutečně souvisí s rotující...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, June 14, 2022

Hrozivé zábery z miesta

Silný vietor, intenzívne dažde, či blesky. Aj to všetko priniesli so sebou búrky, ktoré dorazili nad územie Slovenska v pondelok popoludní. Búrky sa sformovali nad Českom, kde napáchali rozsiahle škody, našťastie, na Slovensku už boli zoslabnuté a svoju plnú silu neukázali. No zábery a informácie z Česka, konkrétne z Južnej Moravy, vyrážajú dych. 

VIDEO Tromba nad Kútmi na Záhorí: V prihraničnom meste Lanžhot bolo zrejme tornádo

Tromba nad Kútmi na Záhorí: V prihraničnom meste Lanžhot bolo zrejme tornádo (Zdroj: FB / SWS - Jana Mrazová)

Za všetko môže búrková línia, ktorá pustošila práve Južnú Moravu. Ide o oblasť, kde sa minulý rok 24. júna vytvorilo tornádo o sile F4 a zrovnalo so zemou viaceré dediny ako Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice či Lužice. A zdá sa, že ani nie po roku pustošilo tornádo na Južnej Morave opäť. Tentokrát iba pár kilometrov od slovenských hraníc - v meste Lanžhot.

No silné búrky páchali škody aj v ďalších obciach a mestách, napríklad v Břeclave, Zeječím a podobne. Podľa neoficiálnych informácií malo tornádo silu F0 až F1. To, že neďaleko slovenských hraníc zosadlo tornádo, sa napokon v utorok predpoludním potvrdilo. Informoval o tom portál imeteo.sk, podľa ktorého neboli našťastie z miesta hlásené žiadne zranenia. 

POTVRDENÉ Moravu zasiahlo tornádo!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Včerajšia večerná búrka na juhu Moravy priniesla na 99,9 percenta malé tornádo. Podľa videa jasne vidieť, že predmety leteli smerom nahor, teda že ich niečo ťahalo hore. O downsburn nemohlo ísť, pretože veci by určite leteli smerom dopredu," vysvetlili zo stránky Počasí online Morava, kde aj zverejnili video. 

Nové VIDEO zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! 

Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Milena Zonygova)

Následne sa k celej veci vyjadril aj Český hydrometeorologický ústav. "Od včerajšieho večera existuje množstvo svedectiev, hlásení o škodách, ale aj priamo videí, ktoré naznačujú, že obec Lanžhot pravdepodobne zasiahlo tornádo. Predbežné informácie naznačujú, že mohlo ísť o mierne tornádo F1. Pôvodcom tornáda bola dlhotrvajúca búrková bunka, ktorá sa vytvorila pri Prahe. Vzhľadom na dlhovekosť a prechodné niektoré radarové známky búrky je pravdepodobné, že išlo o supercelu," informoval na sociálnej sieti. Aktuálne prebieha prieskum regiónu, aby zistili bližšie informácie o tom, čo sa blízko slovenských hraníc stalo. 

 

⛈🌪 Již od včerejšího večera se objevuje množství svědectví, hlášení o škodách, ale přímo i videí, která naznačují, že...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, June 14, 2022

V súvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočine od pondelkového popoludnia do neskorého večera pri 90 udalostiach, hlavne kvôli odstraňovaniu vetiev a stromov z ciest. Najčastejšie vychádzali na Třebíčsku a Jihlavsku, informovala dnes hovorkyňa hasičov Petra Musilová. Okrem upratovania stromov pomáhali hasiči tiež s čerpaním vody zo pivníc.

Kvôli čerpaniu vody vychádzali hasiči do Humpolca alebo do Dukovan na Třebíčsku, kde sa voda dostala do pivnice domu. Upokojiť ulice po daždi pomáhali tiež v obci Zbilidy na Jihlavsku.

Výstraha meteorológov pred silnými búrkami a vetrom platila v časti Vysočina a aj inde v Česku do pondelkových 20.00 h. Podľa Musilovej bola situácia najhoršia medzi 16.00 a 19.00 h, keď museli hasiči zasahovať na takmer 70 miestach. "Podvečer a večerné hodiny boli potom už pokojnejšie," uviedla Musilová.

 

Na supercele postupující přes Břeclavsko dále na Slovensko vzniklo tornádo které poničilo obec Lanžhot. Zdroj: Dana Bačová

Posted by Varování před nebezpečnými meteorologickými jevy on Monday, June 13, 2022

V niektorých obciach na Třebíčsku padali v búrkach aj krúpy, poškodené sú ovocné stromy i ďalšie rastliny v záhradách. Podľa informácií na webe Českého hydrometeorologického ústavu napršalo na niektorých miestach na Vysočine v uplynulých 24 hodinách takmer 20 litrov vody na meter štvorcový. 

 

‼️ Naše jednotka právě vyjela k technické pomoci - pád stromů na rodinný dům v Lanžhotě. 🚒

Posted by SDH Lanžhot on Monday, June 13, 2022

Z videa, ktoré sa objavilo v komentároch na stránke Počasí online Morava na sociálnej sieti vidieť, ako nad Lanžhotom boli búrkové mračná, ktoré rotovali a pod nimi sa tvoril vír - rotovalo totiž popadané lístie zo zeme. 

Rotujúce oblaky a lístie na zemi: Moťné tornádo na Morave naberá jasnejšie kontúry (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Staňka Staňka)

Menšie škody spôsobili búrky z Česka aj na Slovensku. Po pondelkovej (13. 6.) večernej prehánke v Trnavskom kraji zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí celkovo v 16 prípadoch. Odstraňovali najmä popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré ohrozovali plynulú a bezpečnú premávku. Informovala o tom krajská hovorkyňa hasičov v Trnave Lena Košťálová.

Najviac práce mali profesionálni hasiči v okrese Senica, tiež Piešťany, Dunajská Streda a Galanta. Do akcií boli nasadení aj dobrovoľní hasiči z Prašníka, Sobotišťa, Holíča, Brodského, Gabčíkova, Kútov, Unína, Veľkých Úľan a Maduníc. "Celkom zasahovalo 22 profesionálnych príslušníkov a 37 členov dobrovoľných hasičských zborov. Na miestach udalostí bolo spolu 16 kusov hasičskej techniky," doplnila Košťálová.

 

🕝17:35 ⛈️ Aktuálne sme bez výraznej bleskovej aktivity, avšak prechod frontu sa vyznačuje krátkodobým zosilnením vetra....

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Monday, June 13, 2022

 

Viac o téme: PočasieHasičiBúrkyJužná MoravaTornádo v LanžhoteČeský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu