Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre svadby platia prísne opatrenia: Musia ich dodržiavať aj hudobníci? Jasné slová hygienikov kapely nepotešia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Aj keď je delta vlna za nami a pomaly, ale isto sa u nás rozbieha omikron vlna, sú povolené svadby pre ľudí do 20 ľudí a len pre tých spĺňajúcich režim OP+. Aj to je znak toho, že kompetentní nechcú nič riskovať. Spadajú však do týchto pravidiel aj hudobné skupiny či iní hudobníci, ktorí tvoria zábavu? Slová hygienikov ich zrejme nepotešia!

Archívne VIDEO Vláda schválila nový COVID automat! Platí aj režim OP+

Vláda schválila nový COVID automat! Od budúcej stredy bude platiť aj režim OP+ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situácia na Slovensku sa značne komplikuje a omikron variant sa pomaly, ale isto stáva dominantným. Počty pozitívne testovaných nám rastú a laboratória postupne idú na hrane svojich možností. Vláda sa preto už dávnejšie vzhľadom na hroziacu masívnu omikron vlnu rozhodla zaviesť viaceré prísnejšie opatrenia.

Napríklad, hromadné podujatia rozdelila do troch skupín - nízko rizikové, kam patria napríklad kiná, bohoslužby bez spevu, či divadelné predstavenia, stredne rizikové, kam sa radia kiná s konzumáciou občerstvenia, športové podujatia s divákmi, či bohoslužby so spevom a vysoko rizikové, kam patria všetky večierky, svadby, oslavy, či diskotéky.

Pre svadby platia prísne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V poslednej skupine môže byť maximálne 20 osôb, ktoré spĺňajú režim OP+ - okrem potvrdenia o prekonaní či očkovaní musia mať potvrdenie aj o tzv. booster dávke či negatívnom teste. Organizátori však musia mať na mesiac kompletný zoznam účastníkov v prípade epidemiologického vyšetrovania. A tu je kameň úrazu - platia tieto podmienky aj na nepriamych účastníkov - teda kapely a dj-ov, ktorí tvoria na svadbách zábavu?

Neočkovaní hudobníci - čo s nimi?

Do redakcie sa nám totiž ozval člen jednej kapely, ktorá v súčasnosti nevedela, aká je prax - či teda musia spĺňať rovnaké podmienky, ako ostatní účastníci hromadného podujatia, alebo nie. Ako totiž vysvetlil umelecký vedúci kapely, nik od nich nie je očkovaný, ani prekonaný a rozhodne sa nateraz neplánujú očkovať - údajne nepatria totiž medzi rizikové skupiny. Úrad verejného zdravotníctva však dobré správy pre nich nemá - pravidlá totiž údajne platia pre všetkých rovnako.

Pre svadby platia prísne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Všetci účastníci hromadného podujatia musia dodržať podmienky príslušného režimu. Ak je teda podujatie v režime OP, alebo v prípade svadieb v prevádzkach verejného stravovania OP+, všetci zúčastnení musia splniť príslušné podmienky, ako ich uvádza vyhláška č. 5/2022. Týka sa to aj kapely, DJ-a a podobne," informovali z tlačového oddelenia úradu. Ako však dodali, predsa len istá skupina toto pravidlo nemusí dodržiavať - ide však o zamestnancov tej-ktorej prevádzky verejného stravovania, kde sa svadobná hostina koná. Ide tak o čašníkov či kuchárov, ktorí síce svadobnú hostinu obsluhujú, no oni sa riadia režimom OTP, keďže ide o ich zamestnanie - pracovisko. 

Stále sa však môže stať, že po vlne omikron príde uvoľnenie aj v tejto sfére. Nikto však netuší, ako to tu bude na jar či v lete, kedy zvyčajne je hlavná sezóna svadieb či osláv. Úrad verejného zdravotníctva však deklaruje, že v prípade, ak dôjde k zmenám vo vyhláškach, budú verejnosť včas informovať. 

 

Viac o téme: TancovanieHudobná skupinaKoronavírusHromadné podujatiaDelta vlnaOmikron vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu