Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Očkovanie tehotných žien vyvolalo búrlivú diskusiu: Padali ostré slová aj osobné skúsenosti! Ozval sa aj Hložník

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vakcína a téma očkovania už niekoľko mesiacov vyvolávajú vášne. Tie sú citeľné aj na sociálnych sieťach. Najnovšie diskusie rozprúdil oznam ministerstva zdravotníctva týkajúci sa očkovania tehotných žien. To je podľa Európskej liekovej agentúry bezpečné. Nie každý s tým však súhlasí.

K záverom, že očkovanie je bezpečné aj pre tehotné ženy dospela Európska lieková agentúra potom, ako vyhodnotila najnovšie štúdie 65 000 tehotných žien v rôznych štádiách tehotenstva. "Na základe tejto analýzy EMA potvrdzuje, že vakcíny nespôsobujú žiadne problémy pri tehotenstve, nezvyšujú riziko potratu alebo predčasného pôrodu alebo vedľajších účinkov u nenarodených deťoch," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Účinnosť vakcín a ich vedľajšie účinky pri tehotných ženách sú podľa nich rovnaké ako pri bežnej populácii. Naopak, ako upozornil rezort na sociálnej sieti, pri tehotných ženách existuje vyššie riziko ťažkého priebehu.

Príspevok s pozitívnym oznamom však vyvolal prudkú odozvu a pribúdať pod ním začali stovky komentárov. Niektoré s dosť radikálnymi odkazmi. "Budete za tieto vaše činy, čo poškodzujú zdravie, všetci súdení a odsúdení, dajte vy svoju tehotnú ženu očkovať, my sa sami rozhodneme, či chceme alebo nie, nič vám nie je sväté," napísala jedna z diskutujúcich. "Moje nervy, ja pevne verím, že za toto raz budete pykať, karma je zdarma, našťastie, a platí to aj pre vás, aj pre tých, čo tu za vás MZSR postojú tieto kraviny," odkazuje ďalšia.

KORONAVÍRUS Očkovanie tehotných žien
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré príspevky boli však ešte radikálnejšie. "Už se na vás chystá ´Norimberský proces 2´ podvodníci," odkázal jeden z diskutujúcich. "Och vy Tchory, vy by ste snáď boli schopní očkovať aj plod v matke, či samotné embryo, bez čo len trochou úvahy, aké následky to v budúcnosti môže mať. Že vás hanba nefackuje," uviedol ďalší.

Reagoval však aj druhý tábor. "Som očkovaná troma dávkami, z toho posledná bola podaná v 3. trimestri tehotenstva na odporúčanie mojej gynekologičky. Bez nežiadúcich účinkov. Čochvíľa sa nám narodí chlapček a ja som rada, že som mu dala do vienka protilátky," podelila sa o svoju skúsenosť budúca mamička. "Podobne, bola som očkovaná počas tehotenstva, nemala som žiadne problémy a dnes už mám takmer 5-mesačné krásne a zdravé dieťa, tak ako tisícky ďalších žien na Slovensku, čo sa dali zaočkovať počas tehotenstva," doplnila ďalšia.

KORONAVÍRUS Očkovanie tehotných žien
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Zapojil sa aj primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke Jakub Hložník, ktorí pridal svoje skúsenosti s praxe, avšak z iného súdka. "No zase sa tu zišlo odborníkov na covid a očkovanie. Tak niečo z praxe, aj keď mi je jasné, za absolventi vysokej školy života mi neuveria. Niekoľko tehotných nezaočkovaných žien skončilo s ťažkým ochorením Covid-19 v nemocnici, zopár na umelej ventilácii a niektoré aj umreli. My sme mali 27-ročnú v 25. týždni gravidity na umelej ventilácii pľúc, bojovali sme o dva životy a po dvoch týždňoch sa nám ju podarilo odpojiť od ventilácie. Zatiaľ sú obaja ako ta ok, ale mamička ma postcovidový syndróm s poškodením nervového systému. Veľká časť liekov, čo dostávala matka, išlo aj do bábätka a uvidíme, keď sa narodí, či to nezanechalo nejaké následky," povedal.

KORONAVÍRUS Očkovanie tehotných žien
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Samotný rezort zdravotníctva uviedol, že diskusiu necháva otvorenú, pretože poskytuje výbornú ilustráciu stretu dvoch svetov: sveta vedy a sveta komentárov na sociálnych sieťach. "Vo svete vedy zoberú vedci a odborníčky dáta a štúdie o 65 000 tehotných, zanalyzujú ich a poskytnú jasnú, presnú a bez emócii sformulovanú komunikáciu na stránkach jedného zo špičkových svetových odborných pracovísk," uviedli.

archívne video

Primár Hložník: Mali sme pacienta, ktorý nebol očkovaný, uveril dezinformáciám na internete (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

"Vo svete komentárov na sociálnych sieťach dominujú invektívy, nadávky, príbehy, emócie a emotikony, nechýba sebavedomie, chýbajú len dáta a znalosti.Toto sú referencie, ktoré sú citované na stránke EMA. Pri každom diskutujúcom si položme otázku: z čoho vychádza on?," dodali.

Viac o téme: OčkovanieTehotenstvo Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu