Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Očkovali vás vakcínou od Moderny? Dôležitá správa! Analytik Tillinger adresuje ľuďom prosbu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk, FB / Jakub Tillinger)

BRATISLAVA – Spoločnosť Moderna, vyrábajúca očkovaciu látku proti koronavírusu dobre známu aj Slovensku, oznámila potešujúce správy. Posilňovacia dávka jej vakcíny sa totiž javila ako ochranná proti rýchlo sa šíriacemu variantu omicron v laboratórnom testovaní a súčasná verzia vakcíny bude naďalej prvou obrannou líniou spoločnosti Moderna proti tomuto novému variantu.

Ako upozornil dátový analytik Jakub Tillinger, sám výrobca vakcíny uviedol, že rozhodnutie zamerať sa na súčasnú vakcínu, mRNA-1273, bolo čiastočne spôsobené tým, ako rýchlo sa nedávno objavený variant šíri. "Spoločnosť stále plánuje vyvinúť vakcínu špecificky na ochranu proti omicronu a dúfa, že sa začiatkom budúceho roka dostane do klinických skúšok," tvrdí.

Očkovali vás vakcínou od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

To, čo je ale teraz k dispozícii, je práve "1273", na čo poukázal aj hlavný lekár Moderny Paul Burton. "Je to vysoko účinné a je to mimoriadne bezpečné. Myslím si, že to ochráni ľudí počas nadchádzajúceho dovolenkového obdobia a počas týchto zimných mesiacov, keď budeme svedkami najsilnejšieho tlaku omicronu," uviedol.

Očkovali vás vakcínou od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassene Dridi)

Firma tvrdí, že dvojdávkový cyklus jej vakcíny vytvoril nízke neutralizačné protilátky proti variantu omicron, ale posilňovacia dávka 50 mikrogramov zvýšila neutralizačné protilátky proti variantu až 37-násobne. Tá sa podáva ako tretia, posilňovacia dávka, aj na Slovensku.

"Choďte si prosím všetci pre 3. dávku, ochránite seba, svojich blízkych a najmä pomôžete znížiť očakávaný tlak na našich zdravotníkov v januári a vo februári," vyzýva Tillinger.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusModernaJakub TillingerOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu