Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ŠÚKL eviduje 9587 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Panagiotis Balaskas)

BRATISLAVA - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k strede (15. 12.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 9587 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1269 ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 725 závažných hlásení, z toho tri úmrtia. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, ale hlásili napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna bolo hlásené jedno úmrtie 

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 138 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Najčastejšie išlo pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca o krátkodobú stratu vedomia či kolaps

Pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca hlásili 342 závažných účinkov, z toho tri úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu. Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 49 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu.

Hlasených je 11 závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom 

Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali štyri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, flebotrombózu a pľúcnu embóliu. Ďalších 11 závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal.

Do štvrtka evidoval ústav spolu sedem úmrtí

Do štvrtka (16. 12.) evidoval ústav spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v troch ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

Vakcíny sa podávajú injekčne do svalu 

Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 podávajú injekčne do svalu. V priebehu hodín až dní po podaní môžu vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú.

Viac o téme: KoronavírusŠÚKLNežiaduce účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu