Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aj po dlhých mesiacoch sú naďalej pozitívni: Pacientom infekcia spôsobuje nepríjemnosti! Takto treba postupovať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prekonanie koronavírusu je v súčasnosti jednou z možností, ako sa vyhnúť tvrdým opatreniam. Po očkovaní ide o ďalší variant, ako si Slováci môžu vychutnávať ako-také voľnejšie pravidlá. Čo však v prípade, ak niekomu vyjde niekoľkokrát po sebe pozitívny PCR test, aj keď sa cíti už dobre? Odborníci odporúčajú jasný postup!

Aj keď je biela medicína v súčasnosti na druhej koľaji a na prvé miesto sa dostala starostlivosť o pacientov s ťažkými priebehmi koronavírusu, niektoré zákroky sa predsa len stále robia. Prípadne sa donedávna robili. V súčasnosti však pacienti čakajúci na operácie musia okrem predoperačných vyšetrení absolvovať ešte jeden test – na prítomnosť koronavírusu v tele. V súčasnosti si nemocnice v takýchto prípadoch vyžadujú PCR testy, ktoré vedia jednoznačne odhaliť, či je daný pacient nakazený.

Archívne VIDEO Minister zdravotníctva informoval o zmene opatrení: Zákaz vychádzania už len v noci, situácia sa mierne zlepšila

Minister zdravotníctva informoval o zmene opatrení: Zákaz vychádzania už len v noci, situácia sa mierne zlepšila (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V poslednom čase sa však kopia prípady, kedy pacienti dostali nový termín operácie a napriek tomu im stále vyšiel PCR test pozitívny, aj keď už mali byť dávno zdraví. Podľa slov mnohých pacientov sa tak dialo aj po niekoľkých mesiacoch od nakazenia. V krajných prípadoch to bolo dokonca aj pol roka od prvotnej nákazy. Informovalo o tom RTVS.Môže sa stať, že ten človek, ktorý bol pozitívne testovaný, vychádza opakovane pozitívne testovaný aj 3 – 4 mesiace. Stretli sme sa aj s takými prípadmi dokonca po polroku vyšiel ešte pozitívne testovaný,uviedla pre verejnoprávne médium riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi Zuzana Tornócziová.

Aj po dlhých mesiacoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

V takom prípade by sa podľa hygieničky mali pacienti zamerať na jeden dôležitý parameter PCR testu. Ten ukazuje na infekčnosť človeka. Ide o parameter označený ako Ct a platí pri ňom, že čím vyššiu hodnotu má, tým menej infekčný človek je. Podľa imunológa Miloša Jeseňáka by v takom prípade mal byť človek operovaný aj napriek pozitivite na koronavírus. V prípade vysokého CT indexu a dlhého odstupu od pôvodnej PCR pozitivity by takýto pacient nemal predstavovať zásadné riziko a mal by byť operovaný,konštatoval. Tí, ktorí sa trápia s rovnakým problémom, majú podľa odborníkov aj ďalšiu možnosť – a to požiadať svojho lekára, aby si od laboratória vypýtal kompletný výsledok testu. V prípade, ak je hodnota Ct vyššia ako 35 a pacient nemá príznaky, odborníci predpokladajú, že aj napriek pozitivite nie je daný človek infekčný a nepredstavuje pre svoje okolie riziko.

Viac o téme: TestovanieOperáciaKoronavírusPCR testDlhodobo pozitívni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu