Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Politické spojenie roka! Hlina podal ruku Druckerovi: Hovoria o takzvanej vianočnej dohode

Hlina a Drucker spájajú politické sily. Zobraziť galériu (10)
Hlina a Drucker spájajú politické sily. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Čochvíľa sú tu najväčšie sviatky roka a s ním okrem iného prichádza na stôl aj razantná, aj keď nie nečakaná spolupráca dvoch politických zastupiteľov ľudu. Exminister zdravotníctva a líder Dobrej voľby Tomáš Drucker sa už totiž dlhšie stretával s niekdajším šéfom KDH Alojzom Hlinom a ich možná spolupráca bola zrejme len otázkou času. Dôkazom je aj dnešný brífing.

VIDEO Tlačová konferencia Alojza Hlinu a Tomáša Druckera:

Hlina s Druckerom sa spojili, aby vytvorili politickú alternatívu, menia si preto aj názov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spojenie Druckera s Hlinom neberie šokujúco hádam nikto, kto sleduje politické dianie minimálne od volieb v roku 2020, kedy sa Hlina a Drucker začali potajomky stretávať a diskutovali o možnom spojení síl. V istom momente dokonca chceli dokonca formou protestu proti avizovaným vládnym novinám vytvoriť tie vlastné - antivládne.

VIDEO Politické spojenie roka!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Nová spolupráca: Hlina a Drucker sa bratajú, bývalý šéf KDH by chcel exministra v strane!


Potenciál je nulový a podpora slabá, Matovič je vraj ako vírus

Podpora súčasnej vlády je podľa Druckera sotva tretina a potenciál tejto vlády je nulový. "Potenciál magistra Matoviča, prirovnal by som to k vírusu, ktorý aktívne rozkladá štát. Obnova OĽaNO nenastane, pokiaľ tam bude Matovič. Heger zrejme OĽaNO neprevezme. Borisa Kollára vnímame tak, že doteraz nepresadil nič konkrétne a ani nepostavil nič konkrétne a dnes ani netají, že sa pozerá po novej koalícii. Fakt číslo štyri je, že pokiaľ Hlas-SD neskrachuje kvôli svojej minulosti, bude relevantnou stranou v budúcej vláde. Je to proste fakt," uzavrel Drucker.

VIDEO Politické spojenie roka!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Najväčším politickým rizikom je, že vládu chaosu by nahradila vláda Smeru a faišstov a k ním by sa pridal Hlas. To by bol problém. V takej koalícii by tvrdili muziku strany ako Smer a kotlebovci. To je desivý fakt," doplnil Druckera Hlina. Hlina je podľa vlastný slov pripravený byť upevnený v stredopravom priestore.

VIDEO Politické spojenie roka!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Našim hlavným cieľom je a bude, aby na Slovensku bol možný vznik vlády, ktorá by nepotrebovala persony ako Igor Matovič a Robert Fico," dodal Hlina.

VIDEO Politické spojenie roka!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prišli s novým názvom hnutia, pôsobiť budú ako jedna strana

Drucker nakoniec oznámil podpis Dobrej voľby a konzervatívcov okolo Alojza Hlinu. Dobrá voľba a Umiernení je novým názvom tohto zoskupenia. Nepôjde však o koalíciu, ale jednu stranu s takto upraveným názvom. Drucker doplnil, že pre neho je prirodzené, že ako exminister zdravotníctva sa budú v zoskupení venovať primárne zdravotníctvu. Hlina má zase v cieli dostatočné odškodnenie podnikateľov. Na tlačovku dokonca prišiel aj Rado Baťo (manžel predsedníčky ŠÚKL-u), ktorého pri otázkach spomenul aj Drucker.

Rado Baťo bol tiež na tlačovej konferencii
Zobraziť galériu (10)
Rado Baťo bol tiež na tlačovej konferencii  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mali k sebe blízko

"Myslím si, že máme blízko aj po názorovej stránke. Máme aj témy, na ktoré môžeme rozprávať, debatovali sme aj o spolupráci. Hodnotíme aj aktuálnu situáciu. Uvidíme, kam to pôjde," povedal pre Topky ešte v máji minulého roka predseda Drucker, ktorý, rovnako ako Hlina, možnú budúcu spoluprácu nepoprel.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlina dokonca skúšal Druckera pritiahnuť k ním

Hlina sa zase vyjadroval štýlom, že "s niekym sa spájať treba". Situácia dokonca ešte počas minulého roka vyzerala aj úplne opačne. "Viem si predstaviť veľa vecí. Nespojiť sa dokáže každý. Spolupracovať treba. Otázka na mieste je možno skôr - s kým spolupracovať? Položartom poviem, že som ho lanáril do KDH alebo aj na spoluprácu s KDH a uvidíme ako to dopadne," dodal vtedy ešte predseda KDH Hlina, ktorý neskôr z tejto strany odišiel.

Práve počas dnešného tlačového brífingu nám dokázali, že túto dohodu zrejme dotiahli do konca. 

VIDEO Politické spojenie roka!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky)

Viac o téme: SpojenieAlojz HlinaTomáš DruckerDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu