Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štúdiu k NKKC sme robili na základe uznesení vlády: Združenie reagovalo na kritiku Matoviča

minister financií Igor Matovič
minister financií Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Iniciátor vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC) v Bratislave - občianske združenie (OZ) NKKC deklaruje, že štúdiu realizovateľnosti projektu spracovali na základe dvoch uznesení vlády SR. Zároveň pripomína, že samotný vládny kabinet sa prihlásil k cieľu vybudovať kongresové a kultúrne centrum. Združenie reagovalo na kritiku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

"Rozsiahla štúdia s viac ako 300 stranami je výsledkom odbornej práce expertov z rôznych oblastí v súčinnosti s Útvarom hodnoty za peniaze a Inštitútom kultúrnej politiky. Je to dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o tejto téme," uviedlo OZ NKKC. Zároveň poukazuje, že štúdiu posúdil ÚHP ministerstva financií a potvrdil návratnosť projektu a odporučil vláde, ako ďalej postupovať.

Matovič na sociálnej sieti reagoval na OZ NKKC

Matovič na sociálnej sieti v stredu (15. 12.) večer napísal, že ak raz nejaké NKKC v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len "nešuchne". Reagoval tak na OZ NKKC, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu. Zároveň oznámilo, že jeho pracovná skupina označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu "strčiť". "Výber z 13 lokalít majú robiť ľudia priamo previazaní na jeden z projektov? To akože fakt sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil minister.

OZ NKKC deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne 

OZ NKKC, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy. Matovič pritom tvrdí, že výber robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u bývalého premiéra Petra Pellegriniho (súčasného nezaradeného poslanca parlamentu a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD) vylobovali 60 miliónov eur na ich projekt kongresového centra v Istropolise.

Štúdiu malo za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020

Štúdiu malo OZ NKKC za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽANO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre NKKC najvýhodnejšie.

Viac o téme: VládaKritikaIgor MatovičNKKC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu