Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najväčší BIZÁR z veľtrhu pohrebníctva: GRAFITI truhla, aj 100% EKO… Z nebožtíka hríbik za 45 dní!

Veľtrh pohrebníctva priniesol eko vychytávky, aj totálne bizárnosti. Zobraziť galériu (11)
Veľtrh pohrebníctva priniesol eko vychytávky, aj totálne bizárnosti. (Zdroj: Topky.sk)

PARÍŽ - Tak ako Slovensko pozná strojársky či svadobný veľtrh, v metropole Francúzska každoročne usporadúvajú veľtrh pohrebníctva. A rovnako, ako iné odvetvia, aj to najsmutnejšie podlieha módnym trendom. No niektoré z nich sú poriadny bizár. V ponuke je grafiti truhla, rakva ako pre upírku z karnevalu aj... 100 % EKO!

TOP bizarnosti z veľtrhu pohrebníctva: Živá rakva, moderná s plexisklom aj posprejovaná! (Zdroj: Topky.sk)

Veľtrh pohrebníctva nie je práve podujatie, na ktoré by sa hrnuli davy ľudí. Pre zainteresovaných z odvetvia však rozhodne ide o zaujímavú akciu. Minulý mesiac sa jedna taká konala v metropole Francúzska, v Paríži. A opäť priniesla technologické vychytávky, eko zaujímavosti, ale aj totálne bizárnosti, ktoré si nájdu len zopár fanúšikov. 

Za zmienku však rozhodne stojí 100% EKO truhla, trefne nazývaná aj živá truhla. Vyrábaná je totiž z mycélia (podhubia), ktorý je výborným recyklátorom. Voda pod zemou ho znovu aktivuje a do 45 dní z truhly aj vďaka živín z nebožtíka začnú vyrastať huby. EKO variant majú aj urny. Na výber sú dva tipy - vyrábané zo soli alebo zo zeme. 

Živá truhla je vyrobená z podhubia. To sa vďaka podzemnej vode aktivuje a z truhly začnú vyrastať hríby.
Zobraziť galériu (11)
Živá truhla je vyrobená z podhubia. To sa vďaka podzemnej vode aktivuje a z truhly začnú vyrastať hríby.  (Zdroj: Topky.sk)

Bio urna sa do zeme môže sadiť spolu so semienkom. Časom tak na tomto mieste môže vyrásť strom, ktorý pozostalým bude zosnulého pripomínať.
Zobraziť galériu (11)
Bio urna sa do zeme môže sadiť spolu so semienkom. Časom tak na tomto mieste môže vyrásť strom, ktorý pozostalým bude zosnulého pripomínať.  (Zdroj: Topky.sk)

„Veľmi zaujímavé boli práve biourny. Ak bolo posledné prianie zosnulého spočinúť na dne mora, môžu tak pozostalí urobiť v soľnej urne. Tá sa na dne postupne rozpustí. Viariant vyrobený z hliny zas umožňuje spolu s popolom do zeme zasadiť aj semienko, z ktorého neskôr vyrastie napríklad strom,“ prezradil pre Topky.sk pohrebník Tomáš Stríž, ktorý sa veľtrhu zúčastnil. 

Stríža však oslovila aj vyslovene praktická novinka. „Bol to prístroj, ktorý sa položí na rakvu a schladí ju počas horúčav. To sa hodí pre obradné miestnosti, ktoré nemajú chladiarenske zariadenia,“ zhodnotil známy muž z fachu. No bez povšimnutia rozhodne nemôžu zostať ani najväčšie bizárnosti veľtrhu. V ponuke bola napríklad gýčová truhla, ako pre upírku z karnevalu či rakva posprejovaná grafitmi. 

Takto vyzdobená truhla si nájde zrejme len malé množstvo fanúšikov.
Zobraziť galériu (11)
Takto vyzdobená truhla si nájde zrejme len malé množstvo fanúšikov.  (Zdroj: Topky.sk)

V ponuke sú tento rok aj trufly vyzdobené grafitmi.
Zobraziť galériu (11)
V ponuke sú tento rok aj trufly vyzdobené grafitmi.  (Zdroj: Topky.sk)

Takéto výstrelky by však podľa Stríža na Slovensku nemali úspech. „Sú to veľmi moderné veci, na ktoré Slovensko ešte nie je pripravené. Venujeme sa pohrebníctvu už 4 generácie a za tie roky sme odpozorovali, že sme veľmi konzervatívny národ, ktorý v prípade smútočnej udalosti siahnu skôr po jednoduchej klasike,“ dodal Stríž. 

Veľtrh pohrebníctva v Paríži trvá 3 dni a láka funebrákov z celého sveta. Sám Stríž sa tohto podujatia chcel zúčastniť so svojimi príveskami, v ktorých uchováva spomienky na zosnulých blízkych. Odradila ho však cena. „Dať za 3 dni cca 21 tisíc eur za pár m2 sa mi zdá trošku prehnaná cena,“ zhodnotil Tomáš. 

Tomáš Stríž zo známej slovenskej rodiny pohrebníkov s grafiti rakvou.
Zobraziť galériu (11)
Tomáš Stríž zo známej slovenskej rodiny pohrebníkov s grafiti rakvou.  (Zdroj: Topky)

Viac o téme: Veľtrh pohrebníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu