Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kedy je správny čas na tretiu dávku po prekonaní koronavírusu? Rezort zdravotníctva má jasnú odpoveď!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Očkovanie jednoznačne prináša množstvo benefitov - ľudia po vakcíne končia oveľa menej v nemocniciach, chráni ľudí pred nakazením a ak sa aj niekto po očkovaní nakazí, má zvyčajne len veľmi slabý priebeh. Oba režimy však platia len určitú dobu a tak je namieste otázka, kedy je potrebné sa opäť preočkovať? Ministerstvo zdravotníctva má jednoznačnú odpoveď.

Už to bude rok, čo sa na Slovensku spustilo očkovanie obyvateľov. Prv sa očkovali rizikové skupiny populácie - seniori od určitého veku, zdravotníci, neskôr aj učitelia a postupne aj zvyšok Slovákov. Napriek takmer 12 mesiacom od začiatku očkovacej kampane sa však nezaočkoval dostatočný počet ľudí a zažívame tak déjà-vu z minulého roku. Opäť lockdown, opäť zákaz vychádzania, opäť prísne pravidlá, a to krátko pred Vianocami. 

Archívne VIDEO Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať

Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od konca septembra sa dá prihlásiť aj na tretiu dávku. Tá by mala posilniť imunitu u tých, ktorí majú od očkovania už viac ako pol roka. Napriek tomu však vzhľadom na infekčný delta variant stúpa prípadov, kedy sa napriek plnej imunite očkovaní nakazili koronavírusom. Čo teda v prípade, ak sa plne očkovaní nakazili koronavírusom? Kedy sa budú môcť opäť zaočkovať?

Kedy je správny čas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rok od prekonania alebo vôbec?

Do redakcie sa nám ozval čitateľ Ján, ktorý sa nakazil koronavírusom krátko pred termínom tretej dávky. Ako učiteľ totiž nechcel nič riskovať a keďže sa u neho v škole pravidelne stávalo, že študenti boli v karanténe, rozhodol sa ísť na tretiu dávku. Doma má tehotnú manželku, rovnako očkovanú, ale kratšiu dobu a nechcel nič riskovať. Napriek tomu sa raz zobudil s príznakmi - upchatým nosom, bolesťou hlavy, neskôr sa k tomu pridali aj strata čuchu a chuti. Aj s manželkou sa pre istotu objednali na PCR test. Ona mala test negatívny, on pozitívny. Výsledok mu prišiel deň pred termínom tretej dávky.

Kedy je správny čas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

V súčasnosti mu už končí karanténa preto sa zaujímal o to, kedy sa bude môcť opäť prihlásiť na termín. K informácii sa ale nevedel dopracovať. Podľa aktuálne platných pravidiel mu očkovací preukaz platí rok - teda do konca apríla, kedy dostal druhú dávku očkovania. Po prekonaní má však status „prekonaný“ 180 dní, teda zhruba pol roka.

Informácie o tom, kedy sa očkovať treťou dávkou, sa sprvu líšili. Ministerstva zdravotníctva očkovanie treťou dávkou po prekonaní neodporúčalo. "Pre všetkých ostatných plne očkovaných ľudí sa podanie tretej dávky neodporúča vzhľadom na to, že prekonanie ochorenia COVID-19 u nich pôsobí ako tretia, posilňujúca (booster) dávka. Ak však takýto človek podanie tretej dávky požaduje, bude mu to umožnené," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Iní zas tvrdili, že tretiu dávku by mali prekonaní očkovaní až po roku od vyliečenia. Kedy by sa teda bude môcť opäť prihlásiť na termín?

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Ministerstvo má pre takéto prípady jasnú odpoveď. Prihlásiť sa na tretiu dávku vakcíny, prípade sa už priamo zaočkovať môžu tí, ktorí prekonali koronavírus napriek očkovaniu, už dva týždne po prekonaní ochorenia. "Už samotné prekonanie ochorenia však pri plne zaočkovaných osobách pôsobí ako posilňujúca dávka. V SR sa za plne očkovaného (režim O) považuje človek zaočkovaný pri vakcínach Pfizer a Moderna dvoma dávkami (14 dní po druhej dávke), pri Janssene – jednou dávkou (21 dní po prvej dávke). Pred termínom tretej dávky nie je pre osoby, ktoré po zaočkovaní prekonali ochorenie, nevyhnutné dať si vyšetriť hladinu protilátok," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusTretia dávkaPrekonanie koronavírusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu