Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Daňový odborník Mihál varuje pracujúcich Slovákov: Ako postupovať pri kurzarbeite? Na TOTO si dajte pozor!

S kurzarbeitom to nie je len tak, treba sa informovať aj u zamestnávateľa, vyzýva Mihál. Zobraziť galériu (2)
S kurzarbeitom to nie je len tak, treba sa informovať aj u zamestnávateľa, vyzýva Mihál. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Gettyimages)

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu pre niektoré povolania mnohé zmenila. Systém sa musel zo dňa na deň zaoberať aj podporou v čase skrátenej práce (tzv. kurzarbeit). O jeho problematike už dosť hovoril počas posledného roka aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Viac o aktuálnej situácii s kurzarbeitom prezradil odborník na dane a odvody Jozef Mihál, ktorý Slovákov vyzýva, aby určite dbali na niektoré podstatné aspekty spomínaného kurzarbeitu.

archívne video

Krajniak zmenil názor po rozhovore s prezidentkou, jeho prioritou je kurzarbeit a očkovanie v DSS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zlé časy tak skoro neskončia

"Určite máte záujem čerpať príspevky z nového "Kurzarbeitu" od januára. Asi nikto nepochybuje, že sa blíži lockdown, a že zlé časy pre mnohých zamestnávateľov tak skoro neskončia," začína všeobecne Mihál.

Daňový odborník Mihál varuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pozor na tento termín!

Minister Krajniak už predstavil systém odškodňovania zamestnávateľov aj tzv. systémom prvej pomoci, na ktorej lehotu Mihál upozorňuje tiež. "Pozor, súčasná "Prvá pomoc" platí len do 31.12.2021," pripomína daňový expert. "Od 1.1.2022 sú tu nové pravidlá, nové postupy, nový zákon. A ak chcete čerpať príspevky podľa nového zákona už za január, musíte sa na to pripraviť," upozorňuje.

Ten pripomína aj to, čo mnohí Slováci ani nevedia, a síce že podmienkou na čerpanie "Kurzarbeitu" je uzavretie špeciálnej dohody so zástupcami zamestnancov. "Ak vo vašej firme žiadne odbory, zamestnanecká rada ani zamestnanecký dôverník nie sú, musíte uzavrieť dohodu o "Kurzarbeite" s jednotlivými zamestnancami," dodáva Mihál.

Na túto novinku sa bude hľadať odpoveď namáhavo

"Čo bude predmetom tejto dohody? Aké sú jej výhody a nevýhody z pohľadu oboch zúčastnených strán? Čo ak túto dohodu časť zamestnancov podpíše a časť nie? Kto je to "rozhodca"? A prečo musí byť táto dohoda vôbec uzavretá a na ako dlho? To je len jedna z noviniek. Sú to všetko nové veci, chvíľu vám bude trvať, kým ich pochopíte a "strávite" a chvíľu bude trvať aj samotné rokovanie so zamestancami, či hľadanie rozhodcu," uzavrel.

Viac o téme: RadyZamestnanciJozef MihálKurzarbeit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu