Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odškodnenie prevádzok by sa mohlo prijať čoskoro: V rokovaniach o daňovej brzde došlo podľa Sulíka k posunu

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – V rokovaniach o zakomponovaní daňovej brzdy do zákona o rozpočtovej zodpovednosti došlo k posunu a rokovania sú naďalej veľmi intenzívne. Vo štvrtok to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), podľa ktorého je pre liberálov daňová brzda v novele ústavného zákona naďalej veľmi dôležitá. Novelu tohto zákona by mal parlament prerokovať v utorok (2. 11.).

„Došlo k určitému zblíženiu postojov a dohoda je na dosah. Uvidíme, či bude vôľa urobiť nejaký kompromis,“ povedal Sulík. Minister pripomenul pôsobenie bývalého ministra financií Petra Kažimíra (v tom čase Smer-SD), ktorý bol podľa šéfa SaS vo zvyšovaní daní veľmi kreatívny. „Ja sa pod toto druhýkrát nechcem podpísať,“ dodal Sulík. Daňová brzda podľa neho v zákone musí byť, aby ďalšie vlády nemohli sanovať štátny rozpočet na úkor ľudí tým, že im zvýšia dane.

Štátny tajomník rezortu Ján Oravec potvrdil, že rokovania s ministerstvom financií sú veľmi intenzívne a že sa stanoviská rezortov výrazne priblížili. Konkrétnejší byť Oravec nechcel a informovať bude až po ukončení rokovaní. 

Odškodnenie prevádzok by sa mohlo prijať na najbližšom rokovaní vlády

Legislatíva o univerzálnom odškodnení zatvorených prevádzok by sa mohla prijať na najbližšom rokovaní vlády. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), v reakcii na brífing predstaviteľov iniciatívy gastrosektora.

Druhé Sulíkovo "kilečko" obsahuje 207 opatrení na uľahčenie podnikania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Už na najbližšej vláde, čo sa týka nás, vie dôjsť k uzneseniu, podľa ktorého by bol prijatý zákon o univerzálnom odškodnení. Na vláde zistíme, či je na to politická vôľa, doteraz nebola," spresnil.  V otázke odškodnenia podľa neho "prebieha debata". "Ja som v minulosti trikrát predložil zákon o univerzálnom odškodnení na vládu. Trikrát bol zamietnutý," pripomenul.

"Budeme pokračovať v nájmoch pre tie prevádzky, ktoré sú v čiernych okresoch po dobu, čo musia byť zatvorené. My sa totiž súbežne snažíme o to, aby mohli byť otvorené, ak prevádzkovateľ a jeho zamestnanci sú očkovaní, tak môžu mať otvorené a prijímať očkovaných zákazníkov. Dúfam, že sa táto zmena podarí. Pokiaľ k tejto zmene nepríde, tak po dobu, čo sú zatvorené, opäť dostanú náhradu nájmu, ako to bolo v minulosti. Toto začíname teraz 'procesovať', musíme ísť s tým na vládu, musíme požiadať o peniaze, ale tento proces bude," dodal.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Gastrosektor v tretej vlne pandémie bude mať už v 24 okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov sektor najviac postihnutý pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc. Upozornili na to na brífingu pred Úradom vlády SR gastrozdruženia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť. Vyzývajú vládu, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok prevádzkovatelia dostanú.

Viac o téme: RozpočetRichard SulíkDaňová brzda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu