Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Raši predložil pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu: Upraviť chce financie pre zdravotníctvo

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši (nezaradený) predložil v pléne parlamentu pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu na budúci rok. Upraviť chce financie pre zdravotníctvo.

"V pozmeňujúcom návrhu sa rezervy štátneho rozpočtu menia z dôvodu zníženia rezervy na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 a použitia na platbu za poistencov štátu do verejného zdravotného poistenia vo výške 500 miliónov eur a výdavky kapitoly zdravotníctva a kapitoly všeobecná pokladničná správa sa takisto menia z dôvodu krytia zvýšených výdavkov kapitoly ministerstva zdravotníctva. Zvyšujú sa o 500 miliónov eur," uviedol Raši.

Hovorí o poklese celkových zdrojov

Poukázal na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorá upozorňuje na riziko podfinancovania riadneho chodu zdravotníctva. Raši podotkol, že rozpočet neponúka ani riešenia v oblasti prevencie pred odchodom zdravotníkov. "Keď sa pozrieme na rozpočet na očakávanú skutočnosť v roku 2021 a návrh rozpočtu na rok 2022, tak rozdiel je mínus 21 miliónov eur," tvrdí. Hovorí o poklese celkových zdrojov.

Igor Matovič hovorí o cynizme 

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) reagoval tým, že Raši chce "čarovne presunúť pol miliardy eur do zdravotníctva". Hovorí o cynizme. Opozícii vyčítal, že nepomohla pri pandémii a spochybňovala očkovanie.

Viac o téme: NávrhRozpočetZdravotníctvoRichard Raši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu