Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zemetrasenie v NAKA! Hamran robí personálne čistky: Obvinení vyšetrovatelia ostávajú v službe

dočasný policajný prezident Štefan Hamran Zobraziť galériu (7)
dočasný policajný prezident Štefan Hamran (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Štvorica obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Dočasný policajný prezident o obvinených vyšetrovateľoch NAKA: Budú pokračovať vo svojej práci! (Zdroj: Maarty)

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran nevidí dôvod na postavenie mimo služby štvorice obvinených vyšetrovateľov NAKA. Poukazuje na rozhodnutie krajského súdu, ktorý skonštatoval neopodstatnenosť trestného stíhania.

Vojna v polícii naberá na obrátkach! Obvinili dvoch vyšetrovateľov NAKA: Inšpekcia zadržala aj vlastného šéfa

"Vyzerá to, že spravodlivosť má šancu a naberá druhý dych," povedal Hamran v súvislosti so záverom krajského súdu, je podľa neho veľavravné. Čaká ešte na zdôvodnenie. Verí, že obvinenia budú zmetené zo stola, podľa Hamrana im chýba logická argumentácia. Hovorí o zlyhaní tímu Úradu inšpekčnej služby, je zvedavý, ako sa s tým inšpekcia vyrovná. Vyšetrovatelia sa podľa šéfa polície chcú vrátiť do práce.

Zemetrasenie v NAKA! Hamran
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

„Sám som bol prekvapený, že majú väčšiu chuť pokračovať, ako mali predtým," poznamenal. Konflikt záujmov nevidí, keďže nevyšetrujú vlastné skutky. Dodal, že ide o profesionálov, ktorých doterajšiu prácu možno hodnotiť v superlatívoch. Štvoricu vyšetrovateľov obvinili vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich minulý týždeň prepustil z väzby. Podľa súdu je ich trestné stíhanie neopodstatnené.

Zemetrasenie v NAKA! Hamran
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Vo funkcii končí riaditeľka NAKA aj obaja viceprezidenti

Doterajšia riaditeľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Eva Kurrayová vo funkcii končí k 15. októbru. Na jej miesto nastúpi Branislav Kišš. Koncom roka skončia aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Avizuje aj ďalšie personálne zmeny.

Pre zvýšenie dôveryhodnosti Policajného zboru sú podľa Hamrana potrebné nielen systémové, ale aj personálne zmeny. Zdôrazňuje potrebu profesionálnej polície bez politických väzieb. "Policajný zbor sa čistí zhora dole. Je to bolestivé, lebo tam máme najviac politických nominantov," skonštatoval dočasný šéf polície.

Hamran podľa svojich slov postupne rokuje so všetkými funkcionármi. Zmeny plánuje aj na krajských riaditeľstvách. Dvaja krajskí riaditelia majú podľa neho vzhľadom na svoju doterajšiu prácu miesto isté. "Poznám ich dlhé roky a dokázali si zachovať tvár aj v ťažkých časoch, keď sa ostatní ohýbali," povedal. Riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru skončí na poste pravdepodobne okamžite, podľa Hamrana získa iný post. Riaditeľ odboru akvizícií a inovácií skončí koncom roka.

Zemetrasenie v NAKA! Hamran
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Súčasná šéfka NAKA bude preradená na inú funkciu. Jej nástupcu Kišša predstavil Hamran ako dlhoročného vyšetrovateľa. Konzultoval jeho meno s jeho kolegami z NAKA, ale aj prokuratúrou a sudcami. Vyzdvihol jeho „morálny kompas“. Hamran je pripravený pokračovať vo funkcii, ak ho minister vnútra osloví, no iba v prípade pokračovania dobrej spolupráce s ministrom a zhody na ďalšom smerovaní Policajného zboru vrátane reforiem.

V prípade definitívneho zvolenia za policajného prezidenta by sa Hamran vzdal postu veliteľa Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru, známeho ako Lynx Commando. Rád by však zostal predsedom organizácie Atlas, ktorá združuje protiteroristické zásahové jednotky európskych krajín.

Hlas kritizuje návrat obvinených vyšetrovateľov do práce, Matovič nevidí problém

Rozhodnutie dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana nechať štyroch obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pokračovať v práci považuje mimoparlamentný Hlas-SD za jasnú politizáciu policajného zboru, ktorý stojí nad rešpektovaním zákonov SR. Šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič (OĽANO) si, naopak, myslí, že je to v súlade s morálkou a právom.

Zemetrasenie v NAKA! Hamran
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Neviem si predstaviť iné rozhodnutie. Od začiatku som bol presvedčený, že tí ľudia sú nevinní, že tu niekto páchal komplot," skonštatoval v piatok Matovič. "Štvorica vyšetrovateľov je stále obvinená z mimoriadne závažných zločinov marenia spravodlivosti a zneužívania právomocí verejného činiteľa a v aktívnej službe až do dôkladného vyšetrenia prípadu nemá čo hľadať. Sme presvedčení, že až do vyšetrenia prípadu majú zostať mimo činnú štátnu službu," uviedol v stanovisku Hlas-SD.

Štvorica obvinených vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Nevidí dôvod na ich postavenie mimo služby. Poukazuje na rozhodnutie krajského súdu, ktorý skonštatoval neopodstatnenosť trestného stíhania.

Hamran vníma posilnené kompetencie ministra v Policajnom zbore ako cestu na očistu polície

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran je za zavedenie paragrafu, ktorý posilňuje kompetencie ministra vnútra vo vzťahu k nadriadeným v Policajnom zbore. Považuje ho za cestu, ako sa môže polícia očistiť od politických nominantov. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.

"Aby sme sa vedeli zbaviť politických nominantov, aby sa naše brány uzavreli a aby policajný manažment rozhodoval o tom, kto, kde, na akej funkcii bude pôsobiť. A aby sa pritom zohľadnili ich odborné kvality a najmä morálne predpoklady na funkciu a nie to, do akej miery a ako intenzívne sú previazaní s politikmi, oligarchami a finančníkmi," vyhlásil Hamran. Zároveň je podľa neho potrebné pracovať na systémových zmenách.

Zemetrasenie v NAKA! Hamran
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Ako upozornil šéf polície, obdobný paragraf, ako schválil  parlament, tu už bol a "s obľubou ho využívali všetci funkcionári". Po jeho zrušení sa podľa neho vytvoril systém kariérneho riadenia, ktorý umožňoval "zabetónovať" ľudí vo funkciách.

Za fungovanie určitej zložky by mal podľa Hamrana vždy zodpovedať nadriadený. „Ak niektorý funkcionár nie je schopný plniť svoje funkcie v patričnej kvalite, v súčasnej dobe nemá nadriadený priestor na to, aby ho odvolal. Sme povinní trpieť funkcionárov, ktorí v podstate len navštevujú pracovisko," tvrdí. Považuje za správne, že sám si vyberie svojich viceprezidentov či krajských riaditeľov.

Pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o štátnej službe parlament vo štvrtok (7. 10.) schválil zmeny v zákone o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru a ďalších bezpečnostných zložiek. Po novom bude legislatíva hovoriť, že "ak si to vyžaduje dôležitý záujem služby, môže minister previesť aj bez uvedenia dôvodu nadriadeného na inú funkciu v tom istom mieste výkonu štátnej služby, a ak to nie je možné, preložiť nadriadeného na inú funkciu do iného miesta výkonu štátnej služby alebo do iného služobného úradu".

Viac o téme: VyšetrovateliaNAKAŠtefan HamranJán Čurilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu