Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo vnútra vyhlásilo výberové konanie na prezidenta Policajného zboru

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran
Dočasný policajný prezident Štefan Hamran (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výberové konanie na prezidenta Policajného zboru (PZ). Uchádzači o post sa môžu prihlasovať do 30. novembra. Informovalo o tom na webovej stránke.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Funkcie sa vzdal k 15. septembru. Odišiel po tom, ako ho Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Vinu však odmieta. Vedením polície bol dočasne poverený Štefan Hamran.

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Výber šéfa polície by čoskoro mohol prejsť zmenami. Koaliční poslanci navrhli v novele zákona posilnenie kompetencií ministra vnútra. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale policajného prezidenta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. O návrhu má parlament rokovať na októbrovej schôdzi.

Nového šéfa polície pravdepodobne vymenuje minister bez výberového konania

Nového policajného prezidenta vymenuje minister vnútra pravdepodobne bez výberového konania aj napriek tomu, že je už vyhlásené. Umožniť to má poslanecká novela zákona, o ktorej má parlament rokovať na októbrovej schôdzi. Vyplýva to zo stanoviska MV SR, ktoré poskytol tlačový odbor.

"Po schválení poslaneckej novely sa obsadenie funkcie prezidenta Policajného zboru predpokladá uskutočniť už v súlade s novou právnou úpravou vymenovaním na základe rozhodnutia ministra vnútra," uviedol rezort.

Viac o téme: Policajný prezidentVýberové konanieŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu