Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nové rozdelenie okresov: Počet bordových stúpol na 13! Tretia vlna má byť horšia ako predošlá

Vladimír Lengvarský predstavil nové rozdelenie okresov Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský predstavil nové rozdelenie okresov (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa mierne zhoršila, Slovensko vstúpilo do tretej vlny pandémie. Podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej bude táto vlna ešte horšia ako druhá v počte pozitívnych ľudí. Poukázala na to, že bude stáť na zdravotníkoch, ambulanciách a nemocniciach a na tom, ako to budú zvládať. Rastú aj počty hospitalizovaných a úmrtí.

"Výraznejšia sa zhoršila situácia v Kysuckom Novom Meste a Čadci," povedal šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že ak sa situácia bude naďalej zhoršovať, tak región by mohol ísť až do čiernej farby. V okresoch Stará Ľubovňa a Skalica došlo podľa Mišíka k stabilizácii. Výraznejšie nárasty podľa neho vidieť v okrese Detva, Stropkov a Svidník.

"Vidíme nárast v záujme o očkovanie prvými dávkami. Minimum pred dvoma týždňami bolo na úrovni 12.000 očkovancov za týždeň, uplynulý týždeň to už bolo 16.000 osôb," priblížil šéf IZA. V najohrozenejšej skupine ľudí nad 75 rokov je okolo 200.000 osôb, ktoré ešte nie sú zaočkované.

Vláda schválila veľkú REFORMU zdravotníctva, podľa rezortu ide o najväčšiu reformu za posledných 17 rokov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 V Bratislavskom kraji naďalej stúpa počet prípadov

Počet potvrdených prípadov nového koronavírusu v Bratislavskom kraji naďalej stúpa. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto. Tento týždeň zaznamenal 807 prípadov, kým minulý týždeň išlo o 591 prípadov.

"Z 807 ochorení COVID-19 bolo 512 nezaočkovaných osôb, 18 osôb bolo čiastočne zaočkovaných a 277 osôb riadne zaočkovaných," priblížil úrad s tým, že 23 prípadov nákazy bolo importovaných zo zahraničia. Konkrétne išlo o tri prípady zo Srbska. Rovnako ich bolo importovaných zo Spojeného kráľovstva, Česka a Rumunska. Dva prípady importu zaznamenali z Talianska a Gruzínska. Jeden prípad importu zaznamenali z Ruska, Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Španielska, Bulharska, Čiernej Hory a Turecka.

 

KORONAVÍRUS Čo bude nasledovať? Odborníci vyslovili prognózu na Vianoce, štvrtá vlna vraj nepríde!

Nové rozdelenie okresov

Od pondelka bude v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 13 okresov. Červených bude 39 okresov a oranžových 27. V stupni monitoringu, teda v zelenej farbe, nebude ani jeden okres. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Stupeň ostražitosti - oranžová farba: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I.-V., Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a okres Zvolen.

Prvý stupeň ohrozenia - červená farba: Bánovce nad Bebravou, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina a okres Zlaté Moravce.

KORONAVÍRUS Nové rozdelenie okresov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Druhý stupeň ohrozenia - bordová farba: Bardejov, Čadca, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Skalica, Stará Ľubovňa a okres Svidník.

Viac o téme: KoronavírusVladimír LengvarskýCovid automatRozdelenie okresov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu