Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný súd nevyhovel návrhu vyhlásiť novelu zákona o prokuratúre za protiústavnú

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach Zobraziť galériu (4)
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR vyhlásiť za protiústavnú minuloročnú novelu zákona o prokuratúre. Novela stanovila nové pravidlá pri voľbe generálneho a špeciálneho prokurátora. ÚS o tom rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna.

Podľa prijatej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíril sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nemusí stať len prokurátor GP ako predtým.

Opozičný Smer-SD v podaní novelu kritizoval s tým, že zákonné kritéria, ktoré musí spĺňať kandidát na funkciu generálneho a špeciálneho prokurátora, sú nižšie, ako podmienky pre vymenovanie do funkcie prokurátora. Strana argumentovala tiež podľa nej neústavným legislatívnym procesom. Neúspešne pred rokom žiadala pozastavenie účinnosti novely, čo by znemožnilo vládnej koalícii postupovať pri voľbe šéfa GP a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podľa nových pravidiel.

Rozhodnutie Ústavného súdu treba podľa Pellegriniho rešpektovať

Treba sa naučiť rešpektovať rozhodnutia súdov, či sa nám ich verdikt páči alebo nie. Povedal to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu opozície vyhlásiť za protiústavnú minuloročnú novelu zákona o prokuratúre. Pellegrini si naďalej myslí, že generálnym či špeciálnym prokurátorom by mal byť len prokurátor s dlhoročnou praxou. Hovorca opozičného Smeru-SD Ján Mažgút v reakcii uviedol, že Smer-SD rozhodnutie ÚS akceptuje.

Ústavný súd nevyhovel návrhu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Naučme sa už rešpektovať rozhodnutia súdov, či sa nám ich verdikt páči alebo nie, a pokiaľ máme uistenie, že je ich rozsudok postavený na základe faktov a nie je nijakým spôsobom politicky motivovaný," povedal Pellegrini novinárom. Pellegrini si myslí, že pokiaľ nám v prípade ústavného súdu vyhovujú rozhodnutia v prípade pozastavenia rôznych zákonov či vyhlášok, musíme sa podľa neho naučiť rešpektovať aj zamietavé stanovisko. "Je našou povinnosťou správať sa tak, ako to ÚS skonštatoval," dodal.

"Na mojom postoji, kto má byť generálnym alebo špeciálnym prokurátorom, toto rozhodnutie ÚS nič nezmení," povedal s tým, že by do funkcií navrhoval len skúsených prokurátorov a na to nepotrebuje zmenu zákona. "Traumou slovenskej spoločnosti je, že na všetko musíme mať zákon, vyhlášku," doplnil Pellegrini.

ÚS na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR vyhlásiť za protiústavnú minuloročnú novelu zákona o prokuratúre. Podľa novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíril sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nemusí stať len prokurátor GP ako predtým. Opozičný Smer-SD v podaní novelu kritizoval s tým, že zákonné kritériá, ktoré musí spĺňať kandidát na funkciu generálneho a špeciálneho prokurátora, sú nižšie ako podmienky pre vymenovanie do funkcie prokurátora. Strana argumentovala tiež podľa nej neústavným legislatívnym procesom.

Žilinka kritizuje spochybňovanie prokuratúry a zmeny bez odbornej diskusie

Generálny prokurátor Maroš Žilinka upozornil v pléne Národnej rady (NR) SR na dôsledky spochybňovania inštitútu šéfa prokuratúry i na unáhlené zmeny zákonov a kompetencií jeho inštitúcie bez poctivej odbornej diskusie. Deklaroval, že "nikomu nekryje chrbát", nekoná politicky a že pri rozhodnutiach v zmysle paragrafu 363 Trestného poriadku konal v rámci kompetencií. Urobil tak pri predložení Správy o činnosti prokuratúry za rok 2020.

Ústavný súd nevyhovel návrhu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Kritizoval výroky politikov spochybňujúce generálneho prokurátora či jeho kompetencie a rozhodnutia, ako aj zasahovanie do kompetencií Generálnej prokuratúry (GP) SR. "To nie je o generálnom prokurátorovi. Neprežívam slastné chvíle, keď podpisujem rozhodnutia, že človek bol vo väzbe, aj keď nemal byť vo väzbe, a že boli porušené jeho práva. Mne to nespôsobuje radosť," skonštatoval v súvislosti s nedávnymi rozhodnutiami. Zdôraznil, že prokurátor nikdy nerozhoduje politicky a nebude tak robiť ani on.

Zopakoval, že nie je žiadny štatista, ktorý podpíše všetko, čo si niekto žiada. Kritizoval najmä diskusiu o zmene právomocí generálneho prokurátora len "pre dve rozhodnutia", ktoré sa niekomu nepáčia. Nakladanie s paragrafom 363 označil za otázku dodržiavania zákona aj elementárnej dôvery v objektívnosť a nestrannosť GP.

Podčiarkol, že tieto ustanovenia sú tu pre občanov, a tí musia cítiť prítomnosť inštitútu, ktorý je nad vecou a háji ich práva či napráva prípadné chyby. Zdôraznil potrebu rešpektovať, keď kompetentný orgán v rámci svojich zákonných možností rozhodne, že došlo k porušeniu. Unáhlenými zmenami zákona sa podľa neho poškodia práve občania.

V súvislosti so zriadenou odbornou komisiou pre obnovu dôvery v právny štát poznamenal, že z nej nemá žiadne výstupy hovoriace o navrhovaných zmenách. Podotkol, že GP pritom mala svojho zástupcu na rokovaní. Pýta sa, ako má toto všetko prispieť k zvýšeniu dôvery v právny štát. Otvorenosť prokuratúry podľa neho neznamená anarchiu ani možnosť vyhlasovania vyjadrení spochybňujúcich konanie prokuratúry.

OĽANO rešpektuje verdikt, podľa Šeligu ÚS zmietol argumenty opozície zo stola

Hnutie OĽANO rešpektuje verdikt Ústavného súdu, ktorý nevyhovel návrhu opozície vyhlásiť za protiústavnú minuloročnú novelu zákona o prokuratúre. Strana Za ľudí si myslí, že opozícia pri novele cítila ohrozenie, preto tvrdila, že zmeny sú protiústavné. Podpredseda strany Juraj Šeliga hovorí, že Za ľudí presadzuje obmedzenie právomoci generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku a chce tiež presadiť vyššiu nezávislosť Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

"Verdikt ÚS rešpektujeme a pripomíname, že sme sa touto legislatívnou zmenou dostali na štandardnú úroveň krajín s demokratickou tradíciou. Súčasne sme zrušili uzavretý systém prokuratúry, ktorý významnou mierou prispel k zrúteniu právneho štátu, z čoho dlhodobo ťažili práve Fico s Pellegrinim," skonštatoval Peter Dojčan z tlačového oddelenia OĽANO. Ústavný súd podľa Šeligu argumentáciu opozície zmietol zo stola. "Niet pochýb, že legálnosť a ústavnosť procesu voľby generálneho prokurátora koalícia zvládla o personálnom výbere už dnes možno polemizovať," skonštatoval.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Rozhodnutie Ústavného súdu SR považujeme za potvrdenie správnosti nášho konania v snahe presadiť vymožiteľnosť práva na Slovensku. Rovnako to platí aj o tom, že generálna prokuratúra nie je neomylná, keďže aj ona sa v rovnakej veci ako opozícia obrátila na ústavný súd," reagoval poslanec Alojz Baránik (SaS). O návrhoch opatrení na posilnenie dôvery v orgány spravodlivosti rokuje pracovná skupina. "O ich záveroch bude rokovať koaličná rada, ktorá sa následne dohodne na podobe legislatívnych zmien," dodal Dojčan.

Šeliga hovorí, že ÚŠP by nemal byť tak materiálne a zodpovednostne závislý od generálnej prokuratúry, ako to je teraz. "Významné bude aj dôslednejšie preverovanie majetku prokurátorov, aby sa eliminovali snahy organizovaného zločinu ovplyvňovať najmä dozorovú činnosť prokurátorov v trestnom konaní," doplnil.

Viac o téme: NávrhZákonProkuratúraNovelaÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu