Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Pápež je už na Slovensku! Na letisku ho vítala Čaputová aj zástup ľudí

Na Slovensko prišiel pápež František Zobraziť galériu (16)
Na Slovensko prišiel pápež František (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Pápež František priletel v nedeľu popoludní na návštevu Slovenskej republiky. Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali najvyšší ústavní činitelia s delegáciou a slovenskí biskupi. Jeho apoštolská cesta na Slovensku potrvá štyri dni.

Aktualizované 17:37 Svätý Otec František povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať. Zároveň im adresoval dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. Uviedol to v nedeľu popoludní vo svojom príhovore na pôde Apoštolskej nunciatúry v Bratislave.

Návšteva pápeža Františka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP)

Svätý Otec vo svojom príhovore uviedol, že cesta ich komunít sa začala nanovo po rokoch ateistického prenasledovania, keď bola náboženská sloboda znemožnená alebo tvrdo skúšaná. "Teraz vás spája úsek cesty, na ktorom skúšate, aké je krásne, ale zároveň ťažké žiť vieru v slobode. Existuje totiž pokušenie znova sa stať otrokmi, iste, už nie režimu, ale ešte horšieho otroctva. Toho vnútorného otroctva,“ poznamenal pápež. Počas svojho príhovoru odkázal na Dostojevského Legendu o veľkom inkvizítorovi. Členom Ekumenickej rady cirkví SR povedal, že si je potrebné pomôcť navzájom.

Návšteva pápeža Františka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP)

Tu v srdci Európy nás to podľa slov hlavy katolíckej cirkvi núti pýtať sa, či kresťania nestratili horlivosť ohlasovania a proroctvo svedectva. "To, čo nás oslobodzuje, je pravda evanjelia, alebo sa cítime slobodní, keď si zaobstaráme komfortné zóny, ktoré nám umožňujú riadiť svoj život a pokojne napredovať bez negatívnych odoziev?" spýtal sa pápež.

Návšteva pápeža Františka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP)

Poukázal na to, že evanjelizácia sa zrodila bratským spôsobom, nesúc pečať, ktorú jej vtlačili solúnski bratia Cyril a Metod. Podľa jeho slov, nech nám títo svedkovia kresťanstva pomôžu pokračovať v ceste a rozvíjať medzi sebou v Ježišovom mene bratské spoločenstvo.

"Napokon, ako si môžeme želať Európu, ktorá znova nájde svoje kresťanské korene, ak sme sami vykorenení z plného spoločenstva? Ako môžeme snívať o Európe slobodnej od ideológií, ak nemáme odvahu postaviť Ježišovu slobodu pred potreby jednotlivých skupín veriacich? Je ťažké žiadať si Európu preniknutejšiu evanjeliom, ak nás netrápi, že ešte nie sme plne zjednotení medzi sebou na tomto kontinente a že sa o seba navzájom nestaráme," uviedol. Praktické výpočty, historické dôvody a politické väzby nemôžu byť podľa pápeža neprekonateľnými prekážkami na tejto ceste.

Návšteva pápeža Františka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP)

S členmi spoločnosti sa podelil o dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. "Prvá sa týka kontemplácie. Rozlišovací znak slovanských národov, ktorý by ste spoločne mali zachovať, je kontemplatívna črta, ktorá ide nad rámec filozofických a teologických konceptualizácií, vychádzajúc zo skúsenostnej viery, ktorá vie prijať tajomstvo," povedala hlava katolíckej cirkvi. Druhá rada sa týka akcie. Jednota sa podľa pápeža nedosahuje natoľko dobrými úmyslami a dodržiavaním nejakej spoločnej hodnoty, ako skôr tým, že robíme niečo pre tých, ktorí nás väčšmi približujú k Pánovi. Poukázal na to, že ide o chudobných, lebo v nich je prítomný Ježiš.

Návšteva pápeža Františka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP)

Predseda Ekumenickej rady cirkví SR Ivan Eľko odovzdal hlave katolíckej cirkvi reprodukciu obrazu od maliarky Janky Krivošovej. Po ekumenickom stretnutí sa pápež František súkromne stretne s členmi Spoločnosti Ježišovej zo Slovenska.
 

17:06 Aktualizované Svätý Otec František sa po prílete na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa koná ekumenické stretnutie. Na úvod hlavu katolíckej cirkvi privítal predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko.

Eľko na stretnutí so Svätým Otcom uviedol, že v dobre a napredovaní jedného je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už žiadna cirkev nemôže mať radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov či pohasínania viery. To cirkvi spoločne sťahuje dolu. Cirkvi sa však spoločne tešia z napredovania a rastu iných. Tak sa chce Ekumenická rada cirkví na Slovensku pozerať na návštevu pápeža Františka v SR. 

VIDEO Pápež je už
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa. "Predsedom orgánu je Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podpredsedom Ján Szőllős z Bratskej jednoty baptistov v Slovenskej republike," priblížili z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Súčasťou nedeľného popoludňajšieho stretnutia v priestoroch apoštolskej nunciatúry je aj príhovor pápeža, modlitba Žalmu 103, skupinová fotografia a osobný pozdrav účastníkov.

Pápež František priletel na Slovensko (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová )

Vrelé uvítanie

Pápež priletel so svojou oficiálnou delegáciou a 80 novinármi. Na letisku ho na úpätí predných schodov lietadla privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Spolu s ňou ho privítali aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, a Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti.

Pápež František prišiel na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer )

Plní sľub

16:50 Aktualizované V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub, to boli prvé slová pápeža Františka po príchode na Slovensko, ktoré adresoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Uviedla to vo svojom vyhlásení na bratislavskom letisku.

Prezidentke bolo cťou a potešením, že mohla na Slovensku privítať Svätého Otca. "V dobe, v ktorej žijeme, je poznačená bolesťou, smútkom, rozdeľovaním spoločnosti, môže byť jeho príchod naozaj nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju," povedala Čaputová.

Hlava štátu sa s pápežom po prílete stretla v salóniku na bratislavskom letisku, kde sa ho opýtala, ako sa má. On jej podľa Čaputovej slov odpovedal, že sa cíti, akoby omladol, a táto cesta mu vlieva energiu.

Pápež František na Slovensku
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Na letisku ho vítali aj premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ako aj viacerí slovenskí biskupi. Prítomný bol aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť," povedal predseda parlamentu Boris Kollár na letisku. Verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že Svätý Otec je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. "To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu," hovorí Heger. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko.

Pápež František prišiel na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali pápeža podľa tradície chlebom a soľou. Svätý Otec dostal tiež kyticu z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín. Na letisku je zároveň približne 500 veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR. Nasleduje predstavenie delegácií oboch strán a čestnej stráže. Prezidentka a pápež sa následne presunuli do VIP salónika na letisku na krátke stretnutie.

Na Slovensko prišiel pápež
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Krátko po prílete pápeža sa rozozneli zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali na modlitbu za pápeža.

Na Slovensko prišiel pápež
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Presun delegácie pápeža Františka cez Bratislavu (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Pápež František bude na návšteve Slovenska do 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

Na Slovensko prišiel pápež
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Pápežova delegácia sa presúva cez Bratislavu (Zdroj: Mimi Šramova)

Viac o téme: Návšteva PápežLetiskoPríchodSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu