Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrdinovia sú doma! Čaputová sa stretla s hasičmi z Grécka: VIDEO Dojemné slová plné vďaky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Nie športovci či celebrity, ale slovenskí hasiči sú teraz tými, ku ktorým mnohí vzhliadajú ako k hrdinom. V Grécku totiž pomáhali s hasením jedného z najničivejších požiarov, aký túto krajinu zasiahol a aj ich pričinením sa plamene nakoniec podarilo poraziť. Za to si vyslúžili po návrate domov uznanie. Po premiérovi Eduardovi Hegerovi im slová vďaky adresovala osobne aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Pocta 75 mužom, ktorí v uplynulých dňoch hasili požiar v Grécku, sa ušla na nádvorí Prezidentského paláca. "Vaša práca, vaša misia a zásah v Grécku boli pre vás určite veľkou výzvou. Ako som sa dočítala v mnohých rozhovoroch, vyskúšali ste si novú techniku, vyskúšali ste si taktiku v požiari nevídaných rozmerov. Napokon sa vám podarilo požiar nielen lokalizovať, zastaviť, ale aj ho uhasiť. Hovoríme pritom o požiari, ktorý bol niekoľkonásobne väčší, ako doposiaľ najväčší požiar na Slovensku v 1992," prihovorila sa hasičom hlava štátu.

Hrdinovia sú doma! Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Tá okrem profesionality vyzdvihla aj ich ľudské vlastnosti. "Vaša odvaha, empatia, solidarita a tímový duch spolupráce sú absolútne nevyhnutné predpoklady pre vašu prácu," uviedla.

Galéria: Prezidentka Zuzana Čaputová prijala hasičov zasahujúcich v Grécku

Poukázala tiež na to, že keď idú títo muži bojujúci s prírodnými živlami do akcie, nikdy nevedia, či nebudú musieť riskovať svoj život a zdravie, ale idú do toho. "A idete do toho preto, aby ste chránili to najdôležitejšie a to sú životy a zdravie ďalších ľudí. Aj teraz, po vašom zásahu v Grécku, zostali zachránené konkrétne ľudské životy, konkrétne ľudské príbehy a za to vám patrí obrovská vďaka," povedala Čaputová. Rovnako však poďakovala aj ich kolegom, ktorí bojovali zatiaľ na Slovensku s následkami silných búrok.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala hasičov zasahujúcich v Grécku (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Zároveň chcem hovoriť ešte o jednej veci, ktorú ste si možno nemali čas a dôvod uvedomiť počas vašich zásahov v Grécku. A to bolo niečo, čo sme si zasa naopak my tu na Slovensku uvedomovali veľmi silno. Bol to pocit hrdosti. Na chvíľočku sa vám podarilo zjednotiť Slovensko v tejto pekne a silnej emócii. Svetové médiá prinášali informácie o slovenských hasičoch a to bol naozaj silný pocit. Nielen že ste pomáhali Grécku, ale úžasným spôsobom ste reprezentovali našu Slovenskú republiku," dodala.

Hrdinovia sú doma! Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Veliteľ slovenských hasičov v Grécku Peter Kovalík, ktorý z rúk prezidentky prijal ďakovnú medailu, zdôraznil, že je šťastný, že dnes tu všetci 75 tak, ako odišli, s hrdosťou stoja a prijímajú ocenenie. "Som šťastní, že sú zdraví a že dnes popoludní už budú môcť byť pri svojich rodinách," povedal na adresu mužov, ktorým velil.

Peter Kovalík hodnotí pôsobenie Slovákov pri hasení požiarov v Grécku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovensko vyslalo do Grécka 75 hasičov s 30 kusmi techniky. Pomáhali tam zvládať rozsiahle požiare. Vyše týždňa zasahovali na gréckom ostrove Evia. Išlo o členov Modulu pozemného hasenia lesných požiarov, v zahraničí boli v ostrom nasadení po prvý raz. Slovensko vyslaním pomoci reagovalo na grécku žiadosť o pomoc prostredníctvom mechanizmu Európskej únie pre civilnú ochranu.  

Viac o téme: PomocPožiarHasičiPrijatieGréckoZuzana ČaputováPeter Kovalík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu