Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivý nález na Liptove: Útok medveďa? V lese našli na smrť dohryzeného muža (†57)!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RUŽOMBEROK - Na Slovensku máme pravdepodobne prvý prípad usmrtenia človeka medveďom hnedým. Informujú o tom Lesy SR na svojej facebookovej stránke. K nálezu dohryzeného tela došlo turistami v obľúbenej doline Banskô, ktorá je v pôsobnosti obce Liptovská Osada.

V zmienenej doline sa nachádza aj obľúbený poľovnícky revír Prašivá, ktorý patrí tiež pod Lesy SR.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej prijali policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok v pondelok v ranných hodinách. "Počas pátracej akcie sme nezvestnú osobu vypátrali v katastri obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok bez známok života. Privolaný obhliadajúci lekár konštatoval smrť a s cieľom zistenia presnej príčiny smrti muža bude vykonaná pitva. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania vo veci prečinu usmrtenia," dodala krajská policajná hovorkyňa.

VIDEO Učiteľku ráno zobudilo trúbenie auta: Keď zistila, kto je v ňom, okamžite volala policajtov

Súdny lekár tiež konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryznutím. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Lesy SR v statuse podotýkajú, že dlhodobo upozorňujú na riziko stretu človeka s medveďom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Po výsledku pitvy predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka. Definitívu potvrdí vykonaná pitva, na výsledok ktorej si ešte musíme počkať," doplnila informovala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

"Žiadosti o regulačný odlov medveďov sú dlhodobo zamietané ako neopodstatnené, čo má vplyv na neúnosný nárast medvedej populácie. Dokazuje to aj výskyt medveďov v lokalitách, ktoré pre tieto šelmy nie sú prirodzené (oblasť Senice, Galanty)," píšu Lesy SR.

Záchranná akcia v obci Dolný Harmanec: Nad železničnou traťou ratovali päťmesačné medvieďa

Počet stretnutí šelmy s človekom sa bude zvyšovať

Podľa Lesov SR sa so zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistiky môžeme predpokladať, že bude dochádzať k čoraz častejším stretom človeka s medveďom. "Preto nabádame návštevníkov prírody, aby boli obozretní, v prírode sa pohybovali v skupinkách, rozprávali sa, aby medveď spozoroval včas ich prítomnosť a vyhol sa tak kontaktu s človekom. Je dobré, pokiaľ informujeme blízkych, do ktorej lokality ideme na turistiku alebo na huby," uzatvárajú Lesy SR svoj príspevok na Facebooku.

Viac o téme: SmrťMedveďútok Lesy SRLiptovská OsadaBanskô
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu