Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchranná akcia v obci Dolný Harmanec: Nad železničnou traťou ratovali päťmesačné medvieďa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Zásahový tím pre medveďa hnedého zachraňoval v sobotu (22. 5.) v noci iba päťmesačné medvedie mláďa. To uviazlo pod pletivovou sieťou nad železničnou traťou neďaleko vlakovej stanice Harmanec – Jaskyňa v obci Dolný Harmanec v Banskobystrickom okrese. Informovala o tom hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Anna Weissová.

"Mláďa sa počas priechodu skalným bralom zosunulo po skalnej stene a uviazlo pod pletivovou sieťou, ktorou sa sanuje geologické podložie a zaisťuje skalný svah, čím zabraňuje zosuvu skál na železničnú trať a do koľajiska,“ vysvetlil vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan.

Medvieďa uviazlo vo výške približne 17 metrov, po demontáži spojov kovovej siete sa ho podarilo dostať pod skalné bralo. Mláďa bolo po zásahu dezorientované, pri udalosti však neutrpelo žiadne zlomeniny, otvorené rany či iné poranenia.

Zásahový tím ponechal medvedie mláďa na bezpečnom mieste v blízkosti chodníka, ktorým sa spolu s matkou presúvali skalným bralom. „Po niekoľkých hodinách boli vykonané dve rozsiahle obhliadky lokality, počas ktorých sa predmetné mláďa nenašlo, čo nasvedčuje tomu, že sa mu podarilo spojiť s matkou a dostalo sa do bezpečia," dodal Slašťan.

Viac o téme: Dolný HarmanecZáchrana. medvieďaŠOP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu