Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Očkovať by sa mali najrizikovejšie skupiny: Zabudli ste na tieto ženy, pán minister? Realita vás prekvapí!

Zabudol minister Vladimír Lengvarský na tehotné ženy? Zatiaľ ich nikto prioritne neočkuje. Zobraziť galériu (3)
Zabudol minister Vladimír Lengvarský na tehotné ženy? Zatiaľ ich nikto prioritne neočkuje. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nesmú brať akékoľvek lieky a každé ochorenie je pre ne automaticky obavou. Hoci by do rizikovej skupiny mali spadať aj tehotné, k očkovaniu sa tak ľahko nedostanú. Na túto skutočnosť upozornilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zmení sa to?

Zabudli na tehotné ženy? Hoci sa ministerstvo zdravotníctva už mesiace zaoberá očkovaním rizikových skupín, na budúce matky zrejme pozabudlo. Na túto skutočnosť aktuálne upozorňuje dokonca národná inštitúcia! 

Matovič po tlačovej konferencii prezradil, aký má názor na najnovšie objednávky vakcín (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Slovenské národné stredisko pre ľudské práva sa ako národná inštitúcia pre ľudské práva a národný antidiskriminačný orgán obrátilo na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky s otázkou možnej priorizácie tehotných žien pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19," uviedlo stredisko vo svojom stanovisku pre médiá. 

V upozornení SNSĽP ďalej uvádza, že Ministerstvo zdravotníctva SR zaradilo medzi priorizované skupiny pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 osoby so závažnou a so stredne závažnou chorobou významne zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19. "Pri monitorovaní tejto problematiky však Stredisko identifikovalo opomenutie skupiny rizikových osôb – tehotných žien, ktoré sa v súčasnej dobe nemajú možnosť dať zaočkovať prioritne ako iné rizikové skupiny," uviedla pre Topky jeho riaditeľka, sociologička Silvia Porubänová.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Porubänová zároveň zdôraznila, že napriek tomu, že očkovanie tehotných žien je v súčasnej dobe možné, považuje Stredisko za nevyhnutné vyriešiť otázku možného uprednostnenia tejto skupiny, a to vzhľadom na rizikovosť tehotenstva z dôvodu možného ťažšieho priebehu ochorenia COVID-19. "Stredisko si uvedomuje potrebu opatrnosti pri riešení otázky očkovania tehotných žien zodpovednými orgánmi. Považuje však za dôležité, aby tým ženám, ktoré sa v tehotenstve chcú dať zaočkovať, bolo očkovanie sprístupnené v súlade s princípom rovnosti a nediskriminácie tak, ako iným rizikovým skupinám obyvateľstva," uzavrela Porubänová pre Topky. 

Bolo by to politické rozhodnutie, reaguje Cigániková

O stanovisko sme požiadali ministerstvo zdravotníctva. "Aktuálne sa tehotné  ženy proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku neočkujú. Bezpečnosť je pre nás na prvom mieste, preto ak budú komplexné odporúčania a podložená bezpečnosť očkovania matky a dieťaťa, ministerstvo zdravotníctva k tomuto kroku bez problémov pristúpi," potvrdila pre Topky hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru momentálne dochádza ku klinickým testom na tehotných ženách. "Pfizer avizuje, že výsledky vyzerajú nádejne," vysvetlila pre Topky.sk s tým, že v krajinách, v ktorých k očkovaniu dochádza, ide o politické rozhodnutie. "Ja by som odporúčala počkať na výsledky klinických testov," dodala na záver a doplnila, že výnimkou boli tehotné zdravotníčky, kde žiadosť o očkovanie predložil ich lekár. 

Očkovať by sa mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, crz.gov.sk, )

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaOčkovanieTehotné ženy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu