Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Politici reagujú na výročie vstupu Slovenska do Európskej únie: Je to záruka slobody, tvrdí premiér

Premiér Eduard Heger Zobraziť galériu (12)
Premiér Eduard Heger (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Členstvo v Európskej únii (EÚ) je pre Slovensko jasným odkazom toho, kam mentálne patríme od slobodného rozhodnutia, ktoré sme urobili na námestiach v novembri 1989. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Kým sme neboli členom, boli sme najmä divákmi. Od vstupu do EÚ sme 17 rokov jej plnohodnotným členom. Sedíme za jedným stolom, kde o všetkom spolurozhodujeme. Treba sa zbaviť dojmu, že za všetkým je Brusel. Brusel je mesto v Belgicku, my sme súčasťou EÚ, aj my sme EÚ," povedal predseda vlády. Premiér považuje za najväčšie benefity členstva v EÚ spoločné hľadanie a nachádzanie riešení na výzvy, ktorým žiadna krajina nedokáže čeliť sama. Takými sú podľa neho aj pandémia nového koronavírusu alebo napríklad aj zelená či digitálna tranzícia.

"Členstvo v EÚ nie je len o európskom rozpočte. Aj vďaka členstvu v EÚ dnes máme cestovnú mapu pre zdravšie, modernejšie a úspešnejšie Slovensko, ktorou je Plán obnovy a odolnosti SR,“ poznamenal Heger. EÚ je podľa neho spoločenstvo, ktoré sa hlási k základným hodnotám, ako sú demokracia, právny štát či princípy trhovej ekonomiky.

Slovensko vďaka členstvu v EÚ pomáha podľa premiéra spoluvytvárať európsku politiku najmä prostredníctvom účasti na aktivitách v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. Táto platforma je o výraznejšom zapájaní občanov a o verejnej diskusii, ktorú na Slovensku odštartujú na Deň Európy 9. mája.

Predseda vládneho kabinetu pripomenul, že popri členstve v EÚ netreba zabúdať ani na členstvo v NATO, ktorého výročie oslavujeme 29. marca. „NATO je pre našu krajinu garanciou bezpečnosti. Nemusíme ísť ďaleko po príklady toho, že bezpečnosť nie je ani v dnešnom svete samozrejmosťou,“ skonštatoval.

Kollár odmieta odovzdať ďalšie kompetencie do Bruselu

Slovensko patrí do Európskej únie (EÚ). Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to vyhlásil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), ktorý však naďalej odmieta odovzdávanie ďalších kompetencií do Bruselu. Uviedla to jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Za prínos Únie označuje šéf parlamentu najmä štyri slobody, a to voľný pohyb osôb, tovarov, kapitálu a služieb, ktoré sú základným kameňom spoločného trhu. "Vďaka Európskej únii sa na Slovensku vybudovalo množstvo projektov, čo predseda vníma ako pozitívum, keďže tým došlo k modernizácii celej krajiny naprieč rôznymi odvetviami," povedala Jurcová.

Boris Kollár otvoril schôdzu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Kollár zároveň vyzdvihuje najväčší stimulačný balík v histórii, ktorý je určený na plán obnovy. Tieto financie vníma ako odrazový mostík pre Slovensko, najmä po období pandémie nového koronavírusu, keď je podľa neho nevyhnutné naštartovať reformy, ktoré pomôžu mnohým rodinám i krajine.

Predseda parlamentu však naďalej odmieta odovzdávanie ďalších kompetencií do Bruselu. "Niektoré aktivity či snahy Únie obmedzovať možnosti jednotlivých členských štátov sú z jeho pohľadu neprijateľné," priblížila Jurcová. Súčasné nastavenie považuje Kollár za dostatočné a vidí to ako najvhodnejší variant.

Perspektíva pre ekonomický a sociálny rozvoj

Členstvo v Európskej únii (EÚ) dalo Slovensku veľkú perspektívu pre jeho ďalší ekonomický a sociálny rozvoj. Významne narástol geopolitický význam Slovenska, keďže krajina má možnosť spolurozhodovania o podobe európskej politiky. Uviedla koaličná strana OĽANO.

"Vďaka štedrým kohéznym schémam sme získali historicky neopakovateľnú príležitosť priblížiť sa k vyspelosti západoeurópskych krajín," uviedlo OĽANO. Vstup Slovenska do EÚ vníma ako historický míľnik, kedy sa krajina po dlhých rokoch prinavrátila do rodiny slobodných a rozvinutých európskych krajín. Práve s tými podľa obyčajných ľudí SR zdieľa najvyššie hodnoty solidarity, mieru, ľudských práv, bezpečnosti a spravodlivosti bez vnútorných hraníc.

Politici reagujú na výročie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koaličná strana tiež poukázala na to, že v časoch spojených s krízou pre pandémiu nového koronavírusu Únia rýchlo zareagovala plánom obnovy, ktorý významne zmierni jej sociálne a hospodárske dôsledky. Podľa OĽANO je prirodzené, že EÚ ako spoločenstvo mnohých krajín čelí rôznym problémom. "Je to však náš európsky dom a naším záväzkom je prispievať k jeho zveľaďovaniu. Veríme, že princípy priateľstva, solidarity a vzájomnej úcty medzi štátmi EÚ pretrvajú, a Slovensko bude v Únii žiť ďalej svoj úspešný príbeh," uzavreli obyčajní ľudia.

Dôležitý míľnik v našej modernej histórii

Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) je dôležitým míľnikom v modernej histórii krajiny. V to reakcii na 17 rokov spoločného fungovania v rámci európskeho bloku uviedla koaličná Sloboda a Solidarita (SaS).

"Je nespochybniteľný fakt, že musíme aj v tomto čase spochybňovania dôležitosti Únie pripomínať základnú ideu EÚ, ktorou je spoločný trh. S touto ideou sú spojené štyri základné slobody, ako je voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb," povedal europoslanec za SaS Eugen Jurzyca.

Tlačová konferencia predstaviteľov strany
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Myslí si však, že napriek tomu, že sa dá EÚ čokoľvek vyčítať, je nespornou výhodou pre Slovensko, že je jej členom. Poukázal na pomoc Slovensku zo strany EÚ počas pandémie nového koronavírusu. Využiť sa môžu aj finančné prostriedky z Fondu obnovy a odolnosti. "Je však našou morálnou povinnosťou čerpať tieto financie transparentne a zodpovedne," dodal.

Slovensko je stabilnejšie a prosperujúcejšie

Slovensko je svojím členstvom v Európskej únii (EÚ) bezpečnejšie, stabilnejšie a prosperujúcejšie. Práve 17 rokov v Únii dokazuje, že to bola správna a racionálna voľba slovenských občanov. Uviedol to podpredseda parlamentného výboru pre európske záležitosti a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Kmec.

Zdôraznil, že vstup Slovenska do Únie bol suverénnym rozhodnutím občanov, ktorí v roku 2003 v referende rozhodli o proeurópskom smerovaní krajiny. Pripomenul, že EÚ je priestorom voľného pohybu občanov, tovarov, služieb a kapitálu. "Európska politika súdržnosti znamená veľkú finančnú pomoc tým regiónom, ktoré nemajú dostatok zdrojov na dobiehanie bohatších regiónov. Veľké množstvo ďalších európskych programov pomáha našim študentom, vedcom, poľnohospodárom, podnikateľom, umelcom a ďalším skupinám spoločnosti," povedal.

Peter Kmec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Pavol Demeš)

Sila európskeho projektu sa podľa Kmeca ukázala predovšetkým v čase pandémie nového koronavírusu, keď sa EÚ podarilo obstarať také objemy vakcín, ktoré počas tohto roka umožnia každému Európanovi zaočkovať sa. Dodal, že na európskej úrovni sa podarilo prijať aj Plán obnovy a odolnosti, ktorý predstavuje veľkú finančnú pomoc pre krvácajúce európske ekonomiky v čase pandémie.

EÚ nie je len o voľnom cestovaní

Európska únia (EÚ) nie je len o voľnom cestovaní a spoločnej mene, ale predovšetkým o podpore a solidarite. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že Slovensku sa v roku 2004 otvorili dvere do spoločenstva, ktoré zdieľa rovnaké hodnoty, akými sú sloboda a demokracia.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister poukázal, že štrukturálne financovanie z EÚ predstavuje 60 percent všetkých verejných investícií na Slovensku. "Modernizuje sa infraštruktúra, naši občania sa môžu zamestnať na pracovnom trhu s 500 miliónmi ľudí. Sme súčasťou jednotného trhu, ktorý nám umožňuje bezproblémový export našich výrobkov," vymenoval Mikulec.

Pripomenul, že rezort vnútra na projekty v roku 2020 čerpal granty z programov zahraničnej pomoci v sume viac ako 30 miliónov eur. Okrem iného aj na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19. "Pre mňa ako ministra vnútra je však mimoriadne zásadný fakt, že od vzniku EÚ vládne na starom kontinente najdlhšie obdobie mieru. A to si treba vážiť," poznamenal.

EÚ sa stala súčasťou domácich politík

Európska únia (EÚ) sa stala prirodzenou súčasťou našich domácich politík, ako aj každodenného života našich občanov. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Výhody členstva v EÚ vidí v možnosti občanov slobodne cestovať, pracovať, ako aj študovať v jej členských krajinách.

Vyzdvihuje tiež jednotný trh EÚ. Ten podľa šéfa slovenskej diplomacie zvyšuje ekonomický potenciál a atraktívnosť Slovenska pre investorov. Zároveň poskytuje slovenským podnikateľom trh s takmer 450 miliónmi spotrebiteľov. Doterajšia finančná podpora z európskych fondov podľa Korčoka zásadne prispela k výraznému rozvoju Slovenska. "Práve schválený plán obnovy bude ďalším žiadaným impulzom a finančnou injekciou na modernizáciu Slovenska, vrátane tak potrebnej zelenej a digitálnej transformácie," uviedol.

Politici reagujú na výročie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obdobie členstva Slovenska v EÚ považuje za najúspešnejšie v histórii krajiny. Pripúšťa, že EÚ nie je bez chýb, ale pre Slovensko je základným politickým, ekonomickým a kultúrnym priestorom, ktorý poskytuje občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu. Minister poukázal tiež na to, že dôvera verejnosti voči EÚ je v súčasnosti najvyššia za posledných desať rokov.

Ako ďalej uviedol, výročie členstva v Únii si Slovensko pripomína na pozadí riešenia viacerých kríz, od ekonomickej a finančnej krízy, cez migračnú krízu, odchod dôležitého partnera, ktorým je Spojené kráľovstvo, až po súčasnú pandémiu COVID-19. Tvrdí, že kríza zdôraznila potrebu diskutovať o možnostiach, ako zlepšiť akcieschopnosť a odolnosť Únie, a ako EÚ prispôsobiť tak, aby vyhovovala aktuálnym potrebám jej členských krajín a ich občanov.

Prínos členstva v Európskej únii sa nedá merať len peniazmi

Prínos členstva v Európskej únii (EÚ) sa nedá merať len peniazmi. Členstvo prináša aj spolupatričnosť s ostatnými národmi Európy. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Už 17 rokov sme súčasťou spoločenstva slobodných a hrdých krajín Európskej únie. Spája nás ideál slobody, demokracie, právneho štátu a vzájomnej pomoci," skonštatovala. Poukázala, že od vstupu do EÚ bola finančná pomoc pre Slovensko vo forme eurofondov veľká a išlo o desiatky miliárd eur.

Politici reagujú na výročie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyzdvihla tiež vzájomné výmeny študentov a mládeže, bezvízový styk s množstvom krajín mimo EÚ či priestor bez hraníc. Zlepšuje to podľa vicepremiérky kvalitu života, prináša pracovné miesta a umožňuje rozvoj ľudí. "Členstvo v EÚ zároveň zvyšuje vplyv a význam Slovenska vo svete, keďže naši poslanci a ministri rozhodujú o pravidlách pre jeden z najväčších spoločných ekonomických priestorov na svete," uviedla.

EÚ je, ako tvrdí, spoločný projekt a jeho úspechy sú slovenskými úspechmi a jeho chyby a nedostatky sú i slovenskými problémami, ktoré je potrebné spoločne riešiť a zlepšiť efektivitu fungovania. "Tak, aby to prinášalo čo najväčší prospech pre ľudí, podniky a tvorbu pracovných miest. Sme v tom spolu s ostatnými krajinami," podotkla.

Vstup do EÚ je jedným z najvýznamnejších míľnikov

Vstup do Európskej únie (EÚ) je jedným z najvýznamnejších, ak nie najvýznamnejším míľnikom Slovenskej republiky. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedol podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Stále si podľa jeho slov dostatočne neuvedomujeme, aké veľké benefity z členstva čerpáme.

"Nie je to len cestovanie, slobodný pohyb tovaru a služieb, ale napríklad aj spoločný nákup vakcín, ku ktorým by sme sa samostatne dostali len veľmi ťažko. Ja našou zodpovednosťou a privilégiom pokračovať v proeurópskom a prozápadnom nastavení, ktoré za predchádzajúcich vlád síce utrpelo, ale jeho silné základy zostali," vyhlásil.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Šeliga pripomenul, že vďaka EÚ bude mať Slovensko v rámci plánu obnovy prostriedky na riešenie hospodárskeho a sociálneho vplyvu pandémie nového koronavírusu. Použité majú byť aj na zabezpečenie, aby hospodárstvo prešlo zelenou a digitálnou transformáciou a stalo sa tak udržateľnejším a odolnejším. "K nášmu rozvoju a kultúrnemu, hospodárskemu a sociálnemu pozdvihnutiu slúžia tiež eurofondy, ktoré prijímame od nášho vstupu do EÚ," uviedol s tým, že pri nedávnej príležitosti na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy propagoval myšlienku, ktorá je aj myšlienkou Európskej únie. "A tou je mier. V dnešnej turbulentnej dobe musíme držať spolu aj ako spojenci, pretože len od nás závisí, či v Európe bude mier," poznamenal.

Členstvo v EÚ prináša množstvo povinností, ale hlavne výhod

Členstvo v Únii podľa hnutia Sme rodina prináša množstvo povinností, ale hlavne výhod. Medzi ne radí podporu hospodárskeho rastu, slobodné cestovanie, spravodlivý obchod, podporu poľnohospodárstva, dohľad nad bankami. Taktiež boj za čistejšie ovzdušie a proti klimatickým zmenám. "Občanom umožňuje žiť a pracovať v ktoromkoľvek členskom štáte. Mladí ľudia môžu študovať v zahraničí," uviedlo hnutie, ktoré vyzdvihlo aj stabilnú a jednotnú menu a množstvo ďalších výhod.

Slovensko podľa Sme rodina patrí do EÚ. Vďaka EÚ sa na Slovensku vybudovalo množstvo projektov naprieč rôznymi odvetviami. Veľmi pozitívne vníma najväčší stimulačný balík v histórii, ktorý je určený na plán obnovy a slúži ako odrazový mostík pre Slovensko, ktorý pomôže mnohým rodinám aj celej krajine, najmä po období pandémie. "Avšak naďalej odmietame odovzdávanie ďalších kompetencií do Bruselu. Niektoré aktivity či snahy Únie obmedzovať možnosti jednotlivých členských štátov sú z nášho pohľadu neprijateľné," uviedlo hnutie.

Jedinečná skupina priateľov a partnerov

Európska únia (EÚ) je jedinečná skupina priateľov a partnerov, ktorých spájajú vzájomné spoločné hodnoty s cieľom rozvíjať spoluprácu, mier a prosperitu. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to na sociálnej sieti Twitter napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Politici reagujú na výročie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Náš najväčší medzinárodný úspech

Vstup do Európskej únie (EÚ) je pre Slovensko najväčší medzinárodný úspech. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO), ktorý si tak pripomenul 17. výročie vstupu Slovenska do EÚ.

Vďaka členstvu je podľa neho Slovensko v súčasnosti o niekoľko "levelov" inde, než bolo pred integráciou. "Rok predtým museli občania Slovenska potvrdiť záujem o vstup do EÚ v referende. Ak by bolo referendum neplatné, náš vstup by bol ohrozený. Prieskumy naznačovali, že k urnám nemusí prísť potrebných 50 percent voličov," skonštatoval. Stala sa však, ako tvrdí, nevídaná vec. Koaliční a opoziční lídri sa totiž pred konaním referenda spoločne vybrali do ulíc, aby na poslednú chvíľu zmobilizovali svoje tábory.

Množstvo príležitostí

Vstup do Európskej únie (EÚ) dal Slovensku množstvo príležitostí. V súvislosti so 17. výročím tohto kroku to na sociálnej sieti uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Krajina sa tak podľa jej slov stala členom silného spoločenstva, založeného na spoločných hodnotách, princípoch demokracie a právneho štátu, dodržiavania ľudských práv a základných slobôd.

Šéfka rezortu spravodlivosti považuje za dôležité pripomínať si, že možnosti, ktoré Slovensko členstvom v EÚ získalo, sú silnejšie ako kompetencie, o ktoré sa delí.

Slovensko musí byť dôveryhodný a stabilný člen EÚ

Opozičná strana Smer-SD si váži členstvo Slovenska v Európskej únii (EÚ) a chce, aby SR bola jej dôveryhodnou a stabilnou súčasťou. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Chceme, aby naše členstvo bolo obojstranne prospešné. Nielen, že my berieme z EÚ, ale že aj vieme niečo EÚ dať. Pri tomto všetkom musíme byť hrdý a sebavedomý národ. Musíme robiť suverénnu zahraničnú politiku," povedal Fico.

Politici reagujú na výročie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pre Smer-SD je podľa jeho šéfa 1. máj najvýznamnejší štátny sviatok v politickom kalendári strany. "Vážime si a ďakujeme všetkým pracujúcim za ich prácu a vytváranie hodnôt, bez čoho by naša krajina nemohla napredovať. Sviatok práce preto považujeme za najvýznamnejší štátny sviatok," uviedol Fico. V tento deň je podľa neho dôležité aj zachovanie ľudových tradícií v podobe stavania májov i pripomenutie si vstupu Slovenska do EÚ.

Viac o téme: BruselBoris KollárEurópska úniaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu