Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bizarný HOAX! Žena spochybňuje priedušnosť respirátora, lebo z neho neunikla ani kvapka vody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/S. V.)

BRATISLAVA – Žena do respirátora naliala vodu a zarazilo ju zistenie, že maska neprepustila ani kvapku tekutiny. Nejde jej teda do hlavy, ako je potom možné, že cez respirátor prejde vzduch. Svoj príspevok ešte spestrila už odborníkmi vyvrátenou konšpiráciou o parazitoch v respirátoroch.

Respirátory to majú v poslednej dobe veľmi ťažké, a to kvôli konšpirátorom. Naposledy sme vás informovali o Marte, ktorá svoj respirátor podpálila a následne rozšírila klamstvo, že pri dýchaní sa z neho uvoľňujú zdraviu škodlivé látky.

VIDEO Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie?

Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie? (Zdroj: FB/SAV)

Polícia bojujúca proti hoaxom upozornila aj na nezmyselné video, ktoré šíri facebookový profil Světy Valeri. Dovedna má vyše 11-tisíc zdieľaní. „Žena na videu ukazuje respirátor FFP2 s komentárom, že veľa ľudí pozoruje lupou parazity v respirátoroch. Potom naleje do respirátora vodu s komentárom, že cez respirátor neprešla ani kvapka vody, tak či cez neho vlastne prejde vzduch. Respirátor dokonca prirovnáva k igelitovému vrecku,“ priblížila polícia. Tu treba zdôrazniť, že čerstvo vybalený respirátor ani výterová tyčinka slúžiaca na covidový test nie sú kontaminované parazitmi.   

Bizarný HOAX! Žena spochybňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/S. V.)

Světa zrejme chýbala na fyzike

Odborníci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) vysvetlili, ako je možné, že respirátor neprepustí vodu, ale dovolí nám dýchať. „Autorka videa demonštrovala jeden z prejavov známeho fyzikálneho javu - povrchového napätia. Medzi čiastočkami kvapalín totiž pôsobia vzájomné príťažlivé sily, vďaka ktorým sa kvapalina snaží zmenšiť svoj povrch. Kvapôčky vody sú preto guľaté. Keď sa voda snaží pretlačiť cez malinké otvory v respirátore, povrch týchto mini kvapôčiek sa musí veľmi zakriviť. Tomu bráni sila povrchového napätia - a tu môže narásť až tak, že úplne zabráni prepúšťaniu kvapaliny. Na rozdiel od toho pre molekuly vzduchu (O2, CO2...) sú tie otvory stále dosť veľké, aby veselo chodili hore-dolu. Na druhej strane je skvelé, že respirátor neprepúšťa ani malilinké kvapôčky, bez toho by bol nanič!“

Experti súčasne zdôraznili, že respirátor poskytuje spoľahlivú ochranu pred vírusom len vtedy, ak je správne nasadený. „Treba si dať pozor na utesnenie respirátora, lebo ak vám prechádza vzduch okolo nosa, nepomôže vám viac ako rúško,“ dodali.

Výhoda respirátorov

Rúška dokážu zachytiť najmä väčšie kvapôčky, menej účinne zachytávajú drobné čiastočky aerosólu, ktorý sa drží vo vzduchu najmä v interiéroch. Preto rúška chránia najmä okolie pred ich nositeľom, samotného nositeľa iba čiastočne. Respirátory dokážu efektívnejšie zachytávať aj drobné čiastočky aerosólu, ktorý sa drží vo vzduchu, a veľmi dobre tak chránia aj ich nositeľa.

Ak chcete vedieť, z čoho sa respirátory vyrábajú, prečítajte si náš predošlý článok.

Viac o téme: RespirátorHoaxKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu