Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľubomír prepadol dezinformáciám a šíri HOAX! Nie je pravda, že očkovaní ľudia už nemôžu darovať krv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Nie je pravda, že ľudia zaočkovaní proti covidu-19 už nesmú darovať krv. Na sociálnej totiž koluje hoax, ktorý vypustil facebookový profil Ľubomíra Turcera. Upozornila naň polícia bojujúca proti dezinformáciám.

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Sociálnou sieťou Facebook sa šíri nebezpečný hoax. Profil s názvom Ľubomír Turcer napísal status v znení: "Očkovaný nemôže darovať ani krv. Takže už je v podstate krypel".

Čítajte aj: MEGAHOAX šíriaci sa Európou zdieľali aj Slováci: Odborníci upokojujú, ruka nesfialovela kvôli očkovaniu

Na status zareagovala polícia. Podľa nej sú v danom príspevku problematické dve veci. „Ide o dezinformáciu, nakoľko človek zaočkovaný proti covid-19 nemôže darovať krv iba niekoľko dní podobne ako je to normálne pri iných vakcínach,“ podčiarkli ochrancovia zákona. Za ďalší problém považujú fakt, že hoax zdieľalo viac ako 1 700 ľudí. „Nemožno vylúčiť ani tú skutočnosť, že po videní tohto statusu sa niektorí napríklad odhlásili z termínu očkovania,“ skonštatovali.

Sociálnou sieťou koluje ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Marta podpálila respirátor a rozšírila HOAX! Odborníci upokojujú

Darovanie krvi po očkovaní

Národná transfúzna služba uvádza, že darca, ktorý podstúpil očkovanie proti covidu-19, môže znovu darovať krv najskôr 14 dní po aplikácii očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) a najskôr 28 dní po aplikácii očkovacej dávky vektorových vakcín (AstraZeneca).

Ešte je dobré pripomenúť, že darovanie krvi nie je ihneď možné ani pri ostatných vakcínach. Napríklad ak darca podstúpi očkovanie proti chrípke, krv sme darovať až po 48 hodinách, ak nemá ťažkosti.

Ak ide o vakcínu proti hepatitíde B, hepatitíde A, od vpichu je taktiež nutné počkať 48 hodín. Následne ak darca nemá ťažkosti a nebol vystavený nákaze na kliešťovú encefalitídu, môže darovať krv.

Po očkovaní proti žltej zimnici, rubeole, osýpkam, BCG, poliomyelitíde (detskej obrne), mumpsu, týfusu treba počkať štyri týždne. Keď darca nemá ťažkosti, znova môže darovať krv.

Viac o téme: DarovanieOčkovanieVakcínaKrviHoaxKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu